Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Oyun alanımız bütün dünya" sloganıyla yola çıkarak iş adamlarını sınır ötesi ticarete teşvik eden TUSKON, 12 Avrasya ülkesinden 500'e yakın iş adamıyla bin 700 yerli girişimciyi bir araya getiri­yor. Geçen yıl ilki düzenlenen "Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü 2' programının açılışı 04-05 Aralık 2007 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak; Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteklediği programda ikili görüşmeler ise Wow Convention Center'da gerçekleştirilecek. 

İki gün sürecek olan zirve kapsamında 5 milyar dolar olan ihracatın 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca toplantılarda 16 bin iş görüş­mesi ve ilk aşamada 1 milyar dolarlık bağlantı yapılması hedefleniyor. 22 milyon kilometrelik bir coğrafyayı kapsayan ve 1 trilyon doların üzerinde gelirin bulunduğu Avrasya'da dünya petrol üretiminin yüzde 15'i, doğal-gaz üretiminin ise yüzde 33"ü gerçekleştiriliyor. Bu enerji kaynakları, yeni boru hatlarıyla dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Özellikle Rusya, Ukrayna ve Kazakistan, petrol ve doğalgaz satışlarından büyük birikimler elde ediyor. Zirvede sermaye birikimi güçlü, fakat ticaret ve üretimi iyi olmayan ülkeler­den tekstil, gıda üretim ve işlemesi, tarıma dayalı işletmeler, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve makine konusunda büyük talepler gelmesi bekleniyor. Türkiye ve Avrasya arasında neredeyse her sektörde ihracat ve ithalatın yanı sıra ortak üretim gibi çok geniş yelpazede ikili işbirliği imkanlarını geliştirmek mümkün. Bu özellikleriyle Avrasya pazarı Türk girişimcisi için bü­yük önem taşıyor. Tuskon zirvesinde Avrasya bölgesinden 63 kişilik proto­kol içerisinde 12 ülkeden cumhurbaşkanı ve devlet başkanının yanı sıra 28 bürokrat da yer alacak. Katılımcı 390 Avrasyalı firma ve 415 iş adamı yerli müteşebbislerle yeni iş imkânlarını görüşecek. 16 bin ikili iş görüşmesi yapılması beklenen toplantılarda 1 milyar dolarlık iş hacmi gerçekleştirilme­si tahmin ediliyor. Geçen yıl ilki düzenlenen  toplantılarda mobilyadan

elektronik ürünlere, tekstilden ilaç sanayine, müteahhitlik hizmetlerinden turizme dek pek çok sektöre ilişkin görüşmeler gerçekleştirerek 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılırken 2007'nirı ilk altı ayında bölgeye yüzde 53,45 ihracat artışı yaşanmıştı. Ayrıca bu seneki zirvede geçen seneden farklı olarak Türkmenistan, Kazakistan ve Rusya Federasyonu için özel ta­nıtım toplantıları düzenle­necek. 

Türk şirketlerine fırsat çok

Avrasya ülkeleri ile eko­nomik ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Tuskon Başkanı Rızanur Meral, "Türkiye'de kaliteli üretim yapan firmaların sayısının artmasıyla pazarlama prob­lemi ortaya çıktı. Türki­ye'nin iç pazarı belli. Dolayı­sıyla dışa açılma önem ka­zandı. Bu doğrultuda Türki­ye'nin uluslararası arenada edinmiş olduğu birikimleri üyelerimize aktarmaya karar verdik." dedi. Meral, Avras­ya'nın artan kapasitesinin Türk iş dünyası için önemli bir potansiyel olacağını, özellikle orta ölçekli işletme­lere mükemmel fırsatlar sunduğunu kaydetti. Başkan Meral, çalışan, çabalayan, büyümek isteyen işadamları­nı küresel birer oyuncu hali­ne getirmek istediklerini be­lirterek "2006 yılı içinde dü­zenlediğimiz Türkiye-Afrika Dış Ticaret. Köprüsü ve Türkiye-Avrasya Dış Ti­caret Köprüsü programları, Türk girişimcilerini 50'ye yakın ülkenin işa­damlarıyla buluşturdu. Ticari potansiyeller, potansiyel olmaktan çıkarılıp, fiili yatırımlara dönüştü. Etkinlikler, kelimenin tam anlamıyla işadamları-

mızın sahaya inip, maçlara katılmasını ve gol atmalarını sağladı. Gelenek-selleştirmeyi hedeflediğimiz bu programlara hiç ara vermeden devam edi­yoruz. İkinci Avrasya toplantılarıyla 2005 yılında 3,6 milyar dolar olan ihra­catımızın 3 yıl içinde 10 milyar dolara çıkartılmasını hedefliyoruz." dedi.

Türkiye ekonomisinin anahtar teslimi sanayi tesisleri kurabilen, makine ve teçhizat üretiminde gelişmiş ülkelerle yanşan bir ekonomi olduğunun altını çizen Rızamır Meral, bu haliyle hızla sanayileşen Avrasya ülkelerinin yatırım ihtiyacına cevap verebilecek kapasiteye ulaşıldığını kaydetti. Türk işadamlarının bölgede şeker fabrikasından, rafineri ve kağıt fabrikasına, otoyol ve konuta kadar pek çok tesis kurduğunu hatırlatan Meral, bu başarıda Türk firmalarının rakiplerinden yüzde 50 hızlı olmasının payına dik­kat çekiyor: "Maliyetler düşük ve kaliteli. Bölgeyi taahhüt sektörü açısından önemli bir açılım noktası görüyoruz." 

Özellikle petrol gelirinin artışı ile birlikte bölgede Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'ın öne çıktığına işaret eden Meral, bu ülkelerde büyüme hızı­nın yüzde I3'ü bulduğunu vurguluyor. Türkiye'de verimliliğini kaybetmiş tesislerin Avrasya'da tekrar yükselişe geçebileceğine değinen Meral, "İç pa­zarı da rahatlatacak bu yöntemi teşvik edeceğiz. Ayrıca Türkiye dışındaki gelirler artar." diyor.

Avrasya hızla büyüyor

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 'ayakta duramazlar' yorum­larına muhatap olan Türk cumhuriyetleri hızla büyüyor. Ekonomi alanın­da yakalanan performans, uluslararası kuruluşlar tarafından dikkat çekici bulunuyor. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızis­tan in 1995Ten bu yana ortaya koyduğu gelişme, Uluslararası Para Fo­nu nun son raporuna da yansıdı. Azerbaycan, 12 yıl önce 3,5 milyar dolar olan milli gelirini bu yıl 33 milyar dolara çıkarıyor. Kazakistan'daki kişi ba­şına gelir, Türkiye'yi geçip 5 bin 592 dolara yükselecek. Türkmenistan'ın büyüme oranı yüzde 600"e ulaştı. Özbekistan ile Kırgızistan da toparlanma sürecini hızla tamamlıyor. Gayri safı milli hasılası 400 milyar dolara yükse­len Türkiye ise bu sene sonunda 2,5 kat büyümesi bekleniyor. 

Programla ilgili olarak Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Doğu Avrupa'dan Pasifik Okyanusu'na kadar uzanan geniş Avrasya bölgesinin, sahip olduğu ekonomik potansiyel nedeniyle dünyanın yükselen ekonomik güçlerinden birine dönüştüğünü söyledi. Yaklaşık 23 milyon kilometrekarelik alana ya­yılan bölgede 350 milyona yakın nüfus, 1,2 trilyon dolarlık toplam milli ge­lir ve 700 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu anlatan Tüzmen, Ay­rıca bölgenin, petrol ve doğalgaz ağırlıklı doğal kaynaklarıyla güçlü bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci, hızlandırılan özelleştirme çalışmaları ve yapı-sal reformlarla bugün dünyanın en çarpıcı büyüme rakamlarını açıklayan ülkelerin arasında bulunduğuna dikkat çekerek "Ülkemiz 180 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle de dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor. İhracatının yüzde 90'ını sanayi ürünlerinin oluşturduğu ülkemizin özellikle tekstil, otomotiv, makine, demir çelik, gıda sektörleri ve müteahhitlik hizmetlerinde gelişmiş bir yapısı ve uluslararası tecrübesi var. Dünya- nın pek çok ülkesiyle ticari ilişkilerini genişleten Türkiye, şimdi Avrasya ülkeleriyle de iş tabanını geliştirme arzusunda. Bugün Türk şirketlerinin Avrasya ülkelerinde 8 milyar doları aşan doğrudan yatırımı söz konusu. Ayrıca Türk müteahhitleri bölgede değeri 35 milyar dolara ulaşan 1700'ü aşkın projeyi yürütüyor. Türkiye ve Avrasya arasında neredeyse her sektörde ih racat ye ithalatın yanı sıra ortak üretim gibi çok geniş yelpazede ikili işbirligi imkânlarını geliştirmek mümkün. Gerek Türkiye gerek Afrika ülkeleri arasındaki ticari işbirliği ufku zengin seçeneklerle çok açık görünüyor. Hü­kümet olarak Stratejimizin hedefi ise, Karadeniz'in bir serbest ticaret alanı haline getirilmesi, Hazar havzasında serbest ticaretin ve ekonomik işbirliği­nin sağlanması ve tüm bu çalışmaların Akdeniz havzasında yürütülen ser­best ticaret alanı çalışmaları ile birleştirilmesi suretiyle, dünya ekonomisi ile bütünleşmiş ve yüksek refah seviyesine sahip bir Avrasya'nın yeniden inşasının sağlanmasıdır." diyor.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri