Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dünya Para Sistemi ve Döviz Sistemi Tercihleri

Dünyada uygulanan döviz kuru sistemleri farklı türden birçok başlık altında değerlendirilebiliyor. Ancak uygulanan sistemler genelde sabit ve dalgalı kur sistemi olarak temelde yapılan ayrımlar çerçevesinde tanımlanıyor. Gerçekten de bu açıdan bakıldığında dünyada uygulanan kur sistemleri aşağıdaki başlıklar çerçevesinde de özetlenebilir;

Sabit Kur, Para Kurulu ve Dolarizasyon
Gözetimli Dalgalanma
Yatay bir Bant içinde tutulan dalgalanma
Serbest dalgalanma

Genelde ülkeler daha çok dalgalı kur, para kurulu veya dolarizasyonu tercih ediyor. Bu tercihler sermaye hareketlerine açık olan ülkelerde sermaye serbestisi, faiz ve döviz kuru üçlüsünün bir arada kontrol edilememesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle ülkeler Avrupa Birliği’nde olduğu gibi katı sistemlere veya serbestiye geçiyor. Örneğin 1990 yılında IMF üyesi ülkelerin yüzde 70’i pegged adı verilen belirli bir dövize bağlanan döviz kuru tercihi yaparken bugün bunları oranı yüzde 30’a gerilemiş durumdadır. Yani yüzde 70’in bir bölümü dalgalı kuru, bir kısmı da harg peg yani para kurulunu tercih ediyor. Ancak dünya ekonomisine entegre olamayan ülkeler yani sermaye hareketleri serbest olmayan ülkeler parasını sabit tutmaya devam ediyor.

Ancak kur sistemi tercihinde mükemmel bir sistem söz konusu değil. Her sistemin avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Önemli olan kur sisteminin sağlıklı yürütülebilmesi için para ve maliye politikalarının uyumlu biçimde uygulanması ve dezavantajları ortadan kaldıracak önlemlerin alınması.

IMF’e Üye Olan Ülkelerde Döviz Sistemi Tercihleri

1991 yılında IMF üyesi ülkelerin yüzde 16’sı (25 ülke) katı sabit kur sistemi ile çalışırken, 1999 yılında bunların oranı yüzde 24’e (45 ülke) yükselmiş bulunuyor.

1991 yılında dalgalı kur sistemini IMF üyesi ülkelerin yüzde 23’ü (36 ülke) tercih ederken, 1999 yılında ülkelerin yüzde 42’si (77 ülke) tercih eder hale geldi.

Yarı esnek veya soft peg tercihi ise 1991 yılında yüzde 62’si yani 98 ülke tarafından uygulanırken, 1999 yılında bu oran yüzde 34’e geriledi.

Kaynak: Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri