Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Döviz Kuru Politikası, Döviz Kuru Politikaları

İdeal durum döviz kurunun serbest olarak dalgalanmaya bırakılması halidir. Böyle bir durumda döviz kurunu iki şey belir­ler: (1) Ülkenin enflasyon oranı, (2) Yabana ülkelerin enflasyon oranları. 

Dışa açık bir ekonomide ekonomi politikasının belirlenme­sinde üç göstergenin birbiriyle ilişkisi önemlidir. Faiz, döviz ku­ru ve sermaye hareketleri. Eğer sermaye hareketleri serbest ise o takdirde ya faizi ya da döviz kurunu denetim altına almak mümkündür. Her ikisini birden denetleyen bir ekonomide ser­maye, sermaye hareketlerinin serbestliğinden yararlanarak dışa­rı kaçar. 

Enflasyonist ortamlarda döviz kurunu sabit tutarak ya da yerli paranın yabancı paralara karşı değerlenmesine izin verilerek para­nın iç değerinin fazla düşmemesi sağlanmaya çalışılabilir. Bu tak­dirde yukarıdaki açıklamalar ışığında faizlerin serbest kalması­na dikkat etmek gerekir. Nominal döviz kurunun reel döviz ku­rundan düşük olması halinde ithal malları ucuzlayacak demek­tir. Özellikle üretimi ithal hammadde ve ara mallarına dayalı olan ülkelerde nominal döviz kurunun reel döviz kurunun altında tu­tulması enflasyonla mücadele için yaygın olarak kullanılmaktadır. Döviz kuru çapası (nominal anchor) adı verilen bu uygulamada, nominal döviz kurunun reel döviz kurundan, yani beklenen enf­lasyondan düşük tutulması suretiyle ithal mallan ucuzlatılır ve do­layısıyla üretimin daha ucuz yapılmasına ve fiyatların denetlenme­sine çalışılır. 

Bu tür sabitlemeler uzun süreye yayıldığında ekonomide başka sorunlar (cari açığın genişlemesi gibi) ortaya çıkmaktadır. Bu ne­denle bu tür uygulamalar kısa tutulmak suretiyle serbest kur uygu­lamasına kısa sürede dönülmesi sağlanmalıdır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri