Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piyasalar ve Ekonomi Politikası İlişkisi

Merkez Bankası, bankalararası para piyasasında gecelik faizlere kendi kotasyonunu vererek, dolayısıyla faizleri istediği yere çeke­rek karışımda bulunabilir. Böylece faiz politikasını oluşturur. 

Hazine kâğıtları ilk elde ihale yoluyla satışa çıktıktan sonra ikinci el piyasada tekrar işlem görür. Merkez Bankası bu piyasa­da da açık piyasa işlemleri denilen yöntemle aktif rol alır. Merkez Bankası söz konusu kâğıtları alıp satarak hem bu kâğıtların fiyat­larını etkiler hem de piyasaya para verir ya da piyasadan fazla pa­rayı çeker. 

Para ve sermaye piyasalarının gelişmişlik düzeyi ekonomide­ki mali akımların da serbestlik derecesini ve ekonominin moneti­ze olma derecesini verir. Dolayısıyla para ve sermaye piyasalan ne kadar derin, ne kadar sofistike ve düzenli ise uygulanacak ekonomi politikasının etkilerine ulaşmak da o kadar kolay olur. 

Bütün dünyada ve Türkiye'de yaşanan mali kesim krizle­ri, bankacılık kesimine yalnızca bir ekonomi politikası aracı ola­rak bakılmaması gerektiğini, aynı zamanda bu kesimde oluşabi­lecek krizleri önleyecek biçimde denetlenmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla ekonomi politikası bir yandan da bu kesi­min sağlıklı olarak yaşamasını kollayacak biçimde yürütülmek zorundadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri