Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 


E
konomik Gelişme, Ekonominin Gelişmesi

Gelişmekte olan Ülkenin toplam geliri ile kişi başına gelirinin büyüme süreci ve bu arada ülke ekonomisi­nin yapısal gelişmesi, "ekonomik gelişme" olarak nitelendirilir'. Bu konudaki temel ölçüler sanayi sek­törünün tarımsal kesime göre daha büyük olması; kırdan kente hızlı insan göçünün yaşanması; ihracatta, tarım ve madencilik ürünlerinin nispi önemi yitirmesi ve sanayi ürünlerinin ön plana çıkması; ithalatın bileşiminde ana ağırlık noktasını yatırım mallarının oluşturması; yatırım kaynaklarının yara­tılmasında dış fonların giderek düşmesidir. 

Ekonomik gelişmede temel amaç, genel yaşam düzeyinin yükselmesidir. Ancak bu konuda kullanı­lan nicel ölçülerin yanında ülke düzeyinde bazı niteliksel dönüşümlerin gerçekleştirilmiş olması da göz önüne alınmaktadır. Bunların başında. toprak refoffi1u ve ekonomik sistemin demokratikleşmesi 

Ekonomik Genişleme

Genişleme halinde olan reel sosyal hasılanın artan bir satın alma gücü tarafından karşılanması halidir. Eksik istihdam halinden tam istihdama yönelen bir ekonomide, bu süreçten doğan reel hasıla artışı eko­nomik genişlemeyi oluşturmaktadır. Genişleme ile beraber enflasyon halinin ortaya çıkması ihtimali vardır. Bu durumu Keynes "benzer-enflasyon" (quasi inflation) olarak nitelemiştir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri