Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enerji Ekonomisi ve Enerji Politikası

Ülkeler tarafından uygulanan enerji politikalan oluşturulma süreci ülkenin enerji ihtiyacı ve sahip olduğu enerji kaynaklannm potansiyeli gibi değişkenlerin belirlenmesi ile başlamaktadır. Bir ülkenin enerji politikasına etki eden unsurlann enerji politika belirleyicileri tarafından dikkatli bir şekilde irdelenmesi, ülke koşullanna göre değerlendirilmesi ve enerji politikasının bu gerçeklik içerisinde belirlenebilmesi enerji politikasının başansı ve devamlılığı açısından önem arz etmektedir.

Enerji Ekonomisi

Enerjinin, kaynaklar itibariyle büyük miktarda çeşitlenmesi, endüstrinin her kesiminde ve toplumun her katında geniş ölçüde yer alması sonucu enerji, önemli ekonomik faaliyetlerden biri olarak ortaya çıkmış ve böylece ekonominin bir dalı olan "Enerji Ekonomisi" oluşmuştur. Enerji ekonomisinin özellikle 1973 petrol şokundan sonra ağırlığı hissedilir oranda yükselmiştir. Enerji ekonomisi, enerji kaynaklannm varlığıyla ve bu kaynaklann ekonomik faaliyetlerle olan ilişkisiyle ilgilenmektedir. Enerji talebi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ve enerjinin bolluğunun ya da yetersizliğinin ekonomik çalışmalar üzerindeki etkileri, enerji ekonomisinin incelediği önemli konulardandır.

Enerji Arz ve Talebi

Enerjinin ihtiyacının ne tür kaynaklar kullanılarak ve nasıl bir arz sistemi ile karşılanacağı ülkelerin enerji politikalannın temelini oluşturmaktadır. Enerji arzı, ihtiyaçlann en ucuz ve en güvenli şekilde sağlanmasını sağlayacak bir yapıda olmalıdır. Dolayısıyla enerji politikalan oluşturulurken enerji kaynağının bulunabilirliği, fiyat projeksiyonlan, enerjinin nakliye imkanı, enerji nakliye maliyetleri, dünya pazarlannın ülkelerarası ve bölgelerarası ekonomik ve siyasi ilişkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Enerjinin sağlanmasında yurtiçi kaynaklann payının yüksek tutulması, ithal enerji kaynaklannda çeşitlendirmeye gidilerek riskin dağıtılması enerji arz politikalannın önemli bileşenleri arasında sayılabilir. Ülkelerin enerji talepleri gelişmişlik seviyeleri ile doğru orantılı bir ilişki içerisindedir. Ülkenin enerji politikalan oluşturulurken mevcut enerji talebi, talebe etki edebilecek olası gelişmeler, mevcut talebin ne şekilde yönetileceği ve ileriki yıllarda beklenen enerji talebinin hangi kaynaklarla karşılanacağı projeksiyonlarla belirlenir. Enerji talebini karşılamanın ülkenin ekonomik kaynaklan açısından maliyeti, maliyetteki olası artışların etkileri planlanarak enerji talebinin ne şekilde yönetileceği tanımlanarak enerji arz politikalarıyla birlikte ülkenin enerji politikası oluşturulur.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri