Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enerji Kaynağı Olarak Doğal Gazın Üstünlükleri, Doğalgazın Avantajları

Temiz ve ucuz bir yakıt türü olan doğalgazın kullanım alanları hızla yaygınlaşmaktadır. Dünya üzerinde tespit edilen doğal gaz rezervlerinin %80'e yakın bir   kısmı   rezerve   sahip   10   ülkede   bulunmaktadır.   Rezerv   dağılımındaki   bu dengesizlik rezerv sahibi ülkelerin doğal gaz pazannda yüksek Pazar gücüne sahip olmalarına neden olmaktadır.

Doğal gaz diğer fosil yakıtlara göre temiz bir şekilde yanmaktadır. Fuel-oil'e göre daha ucuzdur.73 İletim maliyetleri ve rafineri maliyetleri dikate alındığında doğal gaz petrol, LPG ve benzeri petrol gazlanndan daha ekonomik bir enerji kaynağıdır. Doğal gazın yeni teknolojiler aracılığıyla ulaşım araçlannda kullanımının artması ve alternatif bir yakıt olarak ortaya çıkması enerji kaynağı olarak doğal gazın avantajlannı arttırmaktadır.74

Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya bölgesinde bulunan gelişmiş ülkeler dünya doğal gaz tüketiminin yaklaşrk %70'ini gerçekleştirmektedirler. Bu bölgelerde doğal gaz kullanım artış nedenleri arasında doğal gazın çevreye daha saygılı bir yakıt oluşu, taşınmasının kolay oluşu sayılabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte doğal gazın önümüzdeki yıllarda kullanım olanaklarının çeşitlenmesi ve elektrik üretiminde kullanım oranının artması beklenmektedir.

Kömür

Kömür çoğunlukla karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan az miktarda kükürt ve nitrojen içeren, kimyasal ve fiziksel olarak farklı yapıya sahip olan maden ve kayaçtır. Diğer içerikleri ise kül teşkil eden inorganik bileşikler ve mineral maddelerdir. Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Başlıca karbon, hidrojen  ve  oksijen  gibi  elementlerin  bileşiminden  oluşmuş  olup  diğer kaya tabakaları arasında damar halinde uzun bir süre ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir.

Kömür, termik santrallerde elektrik enerjisi üretiminde, konutlarda, sanayide, ulaştırmada ısınma amaçlarıyla kullanılmaktadır. Tüm fosil yakıtlar içerisinde kömür dünyada en yaygın biçimde bulunan enerji kaynağıdır. Kömürler organik olgunluklarına göre linyit, altbitümlü, kömür, bitümlü kömür ve antrasit tiplerine ayrılmaktadır. Linyit ve kısmen altbitümlü kömürler genellikle yumuşak, kırılgan ve mat görünüştedirler. Bu tip kömürlerin ana özelliği göreceli olarak yüksek nem içerirler ve karbon içerikleri düşüktür. Antrasit ve bitümlü kömürler ise genellikle sert ve parlak görünüştedirler. Göreceli olarak nem içerikleri düşük olup karbon oranlan yüksektir. Jeolojik olarak kömürlerin yaşlan 400 milyon yıl ile 15 milyon yıl arasında değişmektedir. Yaşlı kömürler genellikle daha kalitelidirler.

Kömür tüm fosil yakıtlar içerisinde en kirli olan yakıt türüdür. The Economist dergisi 6 Temmuz 2002 deki sayısında kömürü bir numaralı çevre düşmanı ilan etmekle kömürün çevreye verdiği zarann altım çizmiştir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri