Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İşletmelerde Pazar Araştırması Nedir 

İşletmelerde Pazarlama Araştırması 

Kurulacak bir işletmeye ilişkin yatırım projesinin hazırlan­masında ekonomik etüd (analiz) kapsamına giren ilk konu, üretilmesi düşünülen ürünün talebinin öngörümlenmesi ve pazar araştırmasının yapılmasıdır. 

Talep öngörümünün ya da tahmininin ve pazar araştırmasının yapılmasında ele alınacak konular şu şekilde sıralanabilir:

İşletmelerde Pazar 

1.  Üretilecek ürünün tanımlanmasından sonra bu ürüne karşı pa­zarda mevcut ve gelecekteki talep durumunun şimdiden belirlenmesi yani talebin öngörümlenmesi. Ürünün tahminlenen talebi, o ürün konu­sunda yeni bir işletmenin kurulmasına ihtiyaç olup olmadığını belirle­meye yardımcı olur. Eğer pazarın talep miktarı mevcut arz kaynakları yani mevcut işletmelerin üretim kapasiteleri ile karşılanamıyorsa, yeni bir yatırım yapma ve dolayısıyla yeni bir işletme kurma yoluna gidilecektir. Tersi durumda, söz konusu ürüne ilişkin bir işletmenin ku­rulması uygun olmayacaktır.

2.   Pazarda ürünü üreten mevcut işletmeler ve bunların üretim kapasitelerinin  belirlenmesi.

3.   Üretilmesi düşünülen ürünün miktarı yanında fiyatının da öngörümlenmesi. Ongörümlenen talepten kurulacak işletmenin payına düşebilecek miktar, diğer bir deyişle muhtemel satış miktarı ile satış fiyatı çarpımından tahmini gelirler elde edilmiş olacaktır.

4.   Hedef pazarı belirleyebilmek için potansiyel tüketici ya da müşterilerin demografik, ekonomik ve sosyal yapılarının incelenmesi.

5.   Hedef pazarda rakip işletmelerin ve rekabet koşullarının araştırılıp değerlendirilmesi.

6.   Kurulacak işletmenin ait olduğu sektörde yatırım indirimi, gümrük vergilerinden bağışıklık, döviz tahsisi, kredi olanaklarının du­rumu ve teşvik önlemleri v.b. türde yatırım ve teşvik politikalarının incelenmesi.

Öngörümleme; sadece işletme kuruluş dönemi aşamasında talebin belirlenmesi için değil, aynı zamanda faaliyetlerin sürdürüldüğü işletme döneminde de üretim, pazarlama ve finansal planlama konularına ilişkin bir çok stratejik kararların alınmasında ilk hareket noktasını oluşturması açısından son derece önemli bir konudur. Bu nedenle bu bölümde öngörümleme konusuna yer verilmesinin uygun olacağı kanısındayız.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri