Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Monetarist (Parasalcı) Ekonomi, Monetarist Model 

Dar anlamda Monetarizm, nominal milli gelir düzeyini etkileyen en önemli değişkenin ekonomideki para miktarı olduğunu ifade eder. Fridman'ın ortaya koyduğu Parasalcı görüşe göre, ekonomide tüm piyasalar için tam rekabet koşulları var olmasa da, rekabetçi güçlerin kuvvetli olduğuna, dolayısıyla tüm piyasaların az-çok bir tam rekabet piyasası niteliği taşıdığına inanılır. 

Fridman; ekonominin eksik istihdamda bulunabileceğini öngörür. Eksik istihdam durumunda para arzı arttırıldığında, bu artışın bir kısmı fiyatlar, bir kısmı da üretim miktarı üzerinde etkili olacaktır. 

Parasal yaklaşımda, para arzının arttırılması, kısa dönemde enflasyonla eirlikte üretim ve istihdam düzeyinin yükselmesine neden olsa bile, bu durum geçicidir. Para arzındaki artış, uzun dönemde ekonominin reel kesimini etkilemez, enflasyona yol açar.

Her ekonomide denge üretim düzeyinde belli bir işsizlik oranı (doğal işsizlik oranı) gözlenir. Yani, Fridman'a göre, ekonomi belli bir işsizlik oranında dengededir.

            Ekonomide bireyler, cari gelirlerine. göre değil, ellerine geçeceğini umdukları gelir düzeyine (sürekli gelir) göre tüketim ve tasarruf miktarını belirlerler. Ekonomik istikrarsızlıklar, para miktarındaki değişmelere bağlıdır ve ekonomik hayatın işleyişine yapılan müdahalelerden doğmaktadır. Para miktarındaki artışın, üretim miktarındaki artışı aşması dur.umunda enflasyon, aksi halde deflasyon ortaya çıkacaktır.

Piyasada oluşan ücret ve mal fiyatları esnektir i dolayısıyla dengenin oluşması için her zaman artıp azalabilir.

Fridman, ekonominin toplam üretim miktarını amaçlayan ve bunu da devletin ekonomideki rolünün azaltılmasında gören arz yönlü politikaları savunmuştur.

Fridman’ın para talebi çözümlemesinde ön plana çıkan mevcut gelir ve fiyat düzeyi olmayıp, kişinin gelir ve fiyat düzeyine ilişkin beklentileridir.

Parasalcı yaklaşımda, yalnızca finansal değil, reel varlıklar da paranın alternatifi olmaktadır.

Serbest piyasa sistemi, serbest kurt politikası, liberal ekonomi politikası savunulmuş, devletin ekonomik hayata müdahalesinin sakıncaları üzerinde durulmuştur.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri