Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Doğru Ambalaj ve Etiketleme, Gıda Ambalajlama

Tarımsal ürünlerin doğru bir şekilde ambalajlanması, pazarlama ve nakliye süresince ürünün kalitesinin devamlılığının sağlanması açısından önemlidir. Ambalaj, ürünü saran ve taşımayı kolaylaştıran bir işlemdir. Etiketleme, etkileyici grafikler ile ürünün pazarda konumlandırılması için daha fazla olanak tanıyan ve gerekli bilgilerin yer aldığı bir araçtır. Yüksek kaliteli ve fazla değerli kolay bozulabilen ürünler düşük kaliteli ambalaj ile taşınırsa ürünler zarar görebilir, bozulabilir, fiyatı düşebilir veya tamamı alıcı tarafından reddedilebilir. Doğru olmayan bir ambalaj, ürün kayıplarına ve gecikmelerine neden olabilir. 

Ambalajlama Teknikleri 

-     Yükleme ve boşaltma süresince sert taşıma işlemlerine,

-    Diğer kutuların aşın yüklenmesinden kaynaklanan baskılara,

-    Nakliye süresince çarpma ve sarsıntılara,

-     Ön soğutma, taşıma ve depolama süresince yüksek neme karşı dayanıklı olmalıdır. 

Ambalaj malzemeleri, ürüne ve çevresel etmenlere göre seçilmelidir. Göz önünde tutulması gereken hususlar şunlardır; 

-    Ambalajlama metodu,

-    Sıcaklık,

-    Nem,

-    Ürünün çevresinde olması gereken hava,

-    Ambalajın dayanıklılığı, maliyeti, bulunabilirliği,

-    Alıcının talepleri,

-    Grafikler,

-    Etiketleme,

-    Nakliye ücretleri,

-    Ülke mevzuatı. 

Ambalaj üreticileri, yabancı alıcılar, toptancı pazarlar, perakende satış mağazaları, ambalaj ile ilgili dergiler ve danışmanlar, mevcut ambalajlama trendleri ve beklentiler konusunda önemli bilgi kaynaklarıdır. 

Ambalaj malzemelerinin tamamı geri dönüşülebilir veya tekrar kullanılabilir nitelikte olmalı ve malzemenin önemli bir bölümü ürünü korumak için kullanılmalıdır. Ambalaj ve nakliye atıklarının yakılarak arazi doldurulması işlemi ABD ve Avrupa'da azaltılmaktadır. Zorunlu geri dönüşüm programlan, ambalaj ile ilgili yasaklar ve katı atık azaltma programlan birçok ülkede uygulanmaya başlamıştır. 

Standard ölçülerde yükleme yapılmasını kolaylaştırmak için ambalajlamanın standart haline getirilmesi gerekmektedir. Yeniden kullanılabilen paletler ABD, Avrupa ve diğer ülkelerde kullanılmaktadır.

Kutuların boyutlan ve doldurulması işlemi ithalatçının veya alıcının talepleri doğrultusunda yapılmalıdır. Geniş ve 20 kg'dan daha ağır kutular, ürünlerin zarar görmesine, kaplarının bozulmasına neden olmakta ve aynı zamanda bu tür kutuların taşınması da zor olmaktadır. 

Aşın yükleme ürünün zarar görmesine ve kuruların bozulmasına neden olmaktadır. Olması gerekenden daha az yükleme de ürünün zarar görmesine neden olmaktadır. Ürünler, taşıma ve yükleme süresince kutunun içinde hareket edebilir ve kutunun boş bölümünde birbirlerine çarparak zarar görebilir. 

Kullanımı Yaygın Olan Ambalajlama Malzemeleri 

-    Fiber board - paletler, ayırıcı kayan levhalar, kutular (kapaklı, zamklı, zımbalı), kulplar, tepsiler, levhalar, ayırıcılar ve bölmeler

-    Ahşap- Paletler, kutular, kasalar, tepsiler, sepetler, kulplar

-    Kağıt - Torbalar, Etiketler,

-     Plastik- Paletler, kutular, tepsiler, torbalar, film kaplıklar, ara parçalar, örtüler, ayırıcılar kayan ve ayırıcı levhalar

-     Polistren- Köpük kutular, tepsiler, ayırıcı kayan levhalar, pedler, ara parçalar. 

Fiberboard Kutular 

Çok yönlü ve yeniden kullanılabilir olma özelliğinden dolayı en çok kullanılan ambalaj malzemesidir. Pek çok ölçü ve stilde yapılabilmektedir. Minimum 19.3 kg/cm2 baskı uygulama testine veya 7.86 kg/in geniş köşe çarpma testine dayanabilmesi nedeniyle ihracatta kullanılmaları tavsiye edilmektedir. Taşımaya, nakliyeye, aşın neme karşı dayanıklılığının yüksek olması gerekmektedir. Son yıllarda, kutular baskı uygulama testi yerine köşe çarpma testi ile sertifikalandırılmaktadır. Yabancı alıcılar veya ithalatçılar boyutlar, ambalaj ve kutu şekli üzerinde anlaşmalıdırlar. 

Kutunun içinde ön soğutma yapılacak, nemli ambalajlanacak veya buz ile ambalajlanacak ürünlerde kullanılan fiberboard kutular, mumla emprenye edilir veya su geçirmez maddeden üretilmiş örtü ile kaplanır. Mum ile işleme tabi olmuş fiberboardlar genellikle geri dönüştürülememektedir. Bu nedenle polietilen ve diğer kaplama malzemeleri geliştirilmektedir. 

Özellikle modifiye atmosfer ile kaplanmış fiberboard ambalajlar, ürünlerin solunumu yavaşlatmak ve buz veya mumlama işlemine olan gereksinimi yok etmek için geliştirilmiştir. Ürünlerin tek tek film ile ambalajlanması ve fiberboard kutulann film ile kaplanması da aynı amaç için kullanılmaktadır. Ürünlerin doğru bir şeklide ön soğutma işlemine tabi tutulması ve soğutulmuş ürünün sıcaklığının korunması modifiye atmosferde ambalajlama için gereklidir. 

Modifiye atmosferde ambalajlamanın gerekli olmadığı durumlarda ürünün soğuk hava ile temas etmesini sağlamak amacıyla fiberboard kutular delikli olabilmektedir. 

Ahşap Kutular 

Ahşap kutular ve tel ile çevrelenmiş ahşap kutular ön soğutma, taşıma ve depolama süresince nem nedeniyle meydana gelen zararlara karşı dayanıklı bir malzeme olması sebebiyle bazı nakliyeciler tarafından tercih edilmektedir. Ahşap ambalaj malzemeleri, özellikle yaş meyve ve sebze gibi ürünlerin ambalajlanmasında, nakliye sektöründe ve istiflemede kullanılmaktadır. 

Kutular ambalajlanmış ürünün çevresinde hava akımını sağlayacak şekilde üretilmelidir. Ahşap kutuların yeniden kullanılıp kullanılmayacağı ve yeniden dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği konusunda çeşitli kaygılar mevcuttur. Ahşap kutulan, saman ya da diğer ürünlere dönüştürebilen makineler olsa da, Avrupa'daki bazı ülkeler bu makinelerin kullanımını engellemektedir. Öğütme işleminin mümkün olabilmesi ve bağlayıcı parçaların mıknatıslar ile çekilebilmeleri amacıyla ahşap kutuların içinde kullanılan bağlayıcılar ve tellerin yeniden dönüştürülebilmeleri için maksimum 10 mm. çapında çelikten üretilmeleri gerekmektedir. 

Ülkemizde ahşap ambalajlama, Türkiye'nin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen ISPM standardına göre yapılmaktadır. 

ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem veya metil bromür fümigasyonu) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem veya metil bromür fümigasyonu ile işaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir. 

ISPM 15 Standardına uygun ahşap ambalaj malzeme kullanacak ihracatçı firmalar, kullanacakları ahşap ambalaj malzemesini işlem yapmaya yetkili firmalardan temin edebilir veya kendileri yetki alarak üretebilirler. Yetkili firmalara ilişkin güncel liste, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından (http://www.kkgm.gov.tr/Birimler/Zir_Karantina/ ahsap_firma_list.htm) temin edilebilmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri