Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Türkiye’de Enerji Kavramı ve Enerji Politikaları

Türkiye'nin enerji politikası, ülke enerji talebinin, amaçlanan ekonomik büyümeyi gerçekleştirecek, sosyal kalkınma hamlelelerini destekleyecek ve yönlendirecek şekilde, zamanında, yeterli, güvenilir, ekonomik koşullarda ve çevresel etkiler göz önüne alınarak sağlanması olarak belirlenmiştir.

TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDA BELİRLEYİCİ ÖĞELER

Ülkemiz enerji politikalarını belirleyici unsurlar olarak enerji şuraları, enerji kongreleri ve kalkınma planlan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Enerji Şuraları ve Kongreleri

Ülkemizde gerçekleştirilen enerji şuraları ve enerji kongreleri ülkemiz enerji politikalarını etki edici özelliğe sahip bulunmaktadır.

Enerji Şuraları

07-09 Aralık 1998 tarihleri arasında enerji üretim ve tüketiminin Türkiye ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmesi için çeşitli görüşleri tartışmak, değerlendirmek ve gerekli önerileri belirtmek amacıyla I. Enerji Şurası toplanmıştır. Şurada 12 alt komisyon görev almış ve enerji talebi ve ekonomi, petrol ve doğal gaz boru hatları, hidrolik enerji ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi, nükleer enerji, kömür, enerjinin dağıtımı, enerji tasarrufu, enerji-çevre ilişkileri ve enerji sektörünün yeniden yapılandırılması gibi konulan inceleyerek elde edilen sonuçlan bir raporla katılımcılara sunmuştur.

Enerji Kongreleri

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2007 yılından itibaren gerçekleştirilen ve 21 Ekim 2010 tarihinde dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Enerji Kongreleri, uluslararası platformda enerji politikalarının geleceği ve sürdürülebilirliği hakkında enerji piyasasından bir çok katılımcı ile gerçekleştirilen büyük çaplı bir organizasyondur.

Kalkınma Planları

Kalkınma planlan, 1963 yılından başlayarak beş yıllık olarak belirlenen ve Resmi Gazete1 de yayımlanarak duyurulan, ekonomik ve sosyal gelişme eksenlerinin belirlendiği ve bu eksenlerle alakalı ileriki beş yılda alınması planlanan aksiyonların paylaşıldığı bilgi platformlarıdır.

Enerji sektöründeki amaç, ilkeler ve politikalar Beş Yıllık Kalkınma Planlarında yer almaktadır. Ülkemizde uygulanan enerji politikaları hükümetler üstü devlet politikaları olarak belirlenmekte ve değişen iktidar partilerine rağmen istikranın sürdürmektedir.

1 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı (2007-2013)"nda enerji, ülkenin rekabet gücünün arttırılması amacıyla   altyapı   geliştirme   çalışmalarına   ihtiyacı   olan   alanlardan  biri   olarak belirlenmiştir. "Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2001-2005)" döneminde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun kurulduğu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttırılması için 5346 sayılı "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun" un yürürlüğe alınarak yasalaştığı ancak hazırlıklan tamamlanan "Enerji Verimliliği Kanunu"nun çıkarılamadığı belirtilmiştir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri