Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uluslararası Ticaret Teorisi


Bu teorinin yanıtlamak zorunda olduğu 3 soru vardır:

1) Ülkeler neden dış ticaret yaparlar, diğer bir deyişle kapalı ekonomiyle karşılaşıldığında ülkeler sağladığı yararlar nelerdir?

2) Bir ülke hangi malları neden, niçin İhraç ve ithal eder?

3) Uluslararası piyasa dengesi için ihraç malları ile ithal malları hangi fiyattan birbirleriyle değiştirilmelidir, Yani dış ticaret oranları nelerdir?

Ülkelerin ve Malların Arz ve Talep Koşulları


1)
Yurt içi talebe göre ulusal üretimdeki farklılıklar bazı ülkelerde belirli malların yerli üretimi yurt içi talebi karşılayacak düzeyde arttırılmamakta yada hiç yapılmamaktadır. Bazı ülkeler ise ulusal ihtiyaçların üzerinde üretim yapabilir. Yerli üretim açığı bulunan ülkelerin yapacağı tek yol fazla olan Ülkerlerden ithal etmektir. Yerli üretim sorunun özellikle tarım ve madenler için söz konusudur. Çünkü bu ürünler genellikle ilklim toprak ve hava koşulları yönünden farklılıklar ve belirli özellikler ister.Bu nedenden dolayı veya yeterli iş gücüne sahip olamayan ülkelerin özellikle sanayi ürünleri ticareti alanında bu faktör etkilidir.


2) Mal farklılıkları:
Aynı endüstri içinde faaliyet gösterseler de çeşitli firmalar tarafından üretilen mallar arasında görünüş kullanış ve yapılış bakımından farklılıklar olmaktadır.Tüketicilerinde tercihleri farklı olduğundan mal farklılığı dış ticarete neden olur.


3) Fiyat farklılıkları:
Farklı ülkelerde üretilen mallar arasında önemli bir kalite farkı bulunmadığı halde fiyat farkı olabilir.İşte bu nedenden dolayı tüketicilerin hangi malı tercih edecekleri bunların fiyatına bağlıdır.

Merkantilizm Nedir (Kolonyalizm) 

Bu felsefeye göre dış ticaretin temel amacı hazinenin altın stokunu arttırmaktır.Dış ticaret fazlası oluşturmak gerektiğini düşünmüş altın ve değerli madenleri ekonomik ve siyasal gücün kaynağı olarak görmüştür.İhracatın arttırılmasına 1.dereceden önem vermiş ancak nihai malların ithalatını kısıtlamıştır.Yani dış ticarete yoğun bir biçimde korumacılık uygulamıştır.Ticarette amaçları sömürgelerden hammadde ithalatını özendirmek ve bunların ülkede işlenerek dışarıya ithal edilmesini sağlamaktır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri