Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vadeli Altın Piyasalarında Spekülasyon 

Vadeli altın piyasalarında spekülasyon yapmak isteyenlerin kontrat başına belli bir teminatı öncelikle yatırması gerekmektedir. Yatırılan teminat miktarı baz alındığı takdirde vadeli piyasalarda yüksek oranlı kazanç ile riskin içice olduğu göze çarpmaktadır. Kişiler 3.000$ tutarındaki düşük bir teminat miktarıyla 100 ons altını (1 kontrat) kontrol altında tutabilmektedir. Diğer bir ifade ile bir ons altının 350$ olduğunu farzedersek, 3.000$ veren kişi 35.000$ değerindeki 1 kontrat altını, aldığı veya sattığı kontrat ayına bağlı olarak belli bir süre zarfında kendi kontrolü altında tutmaktadır. Altının ons fiyatının 10 dolar düşmesi veya yükselmesi, kişinin pozisyonunda 1.000 dolarlık kâr veya zarara yol açmaktadır. Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi; 3.000$ tutarındaki teminata karşılık, tüccarın 1.000$ kâr veya zarar etmesi, vadeli piyasada işlem yapan kişilerin hayli yüksek boyutlara varan kazanç ve kayıplarla karşı karşıya kalabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Vadeli piyasada işlem yapmanın dezavantajlarından bir diğeri de, teminat oranlarının borsalar tarafından her an değiştirilebilme ihtimalidir. Teminat oranının bir kontrat altın için 3.000$ olduğunu düşünerek, sahip olduğu paranın tamamını teminat olarak kullanan kişilerin, teminat miktarının borsa yönetimi tarafından 3.000 dolardan 3.500 dolara yükseltilmesi durumunda ciddi bir finansal sıkıntı ile karşı karşıya kalacağı bir gerçektir. Bundan dolayı, vadeli piyasalarda işlem yapmak isteyen kişilerin teminat miktarının yükselmesi gibi olağanüstü durumları göz ardı etmemeleri ve tek bir kontrat üzerine oynamamaları gerekmektedir. 

Vadeli altın işlemlerinde kullanılan en yaygın ve en basit strateji; yüksek fiyat beklentilerinde mal almak, düşük fiyat beklentilerinde ise mal satmaktır. Bu stratejinin aynısı fiziksel altın İşlemlerinde, opsiyonlu altın işlemlerinde ve bir dereceye kadar altın şirketlerine ait hisse senetlerinin alışverişi sırasında uygulanmaktadır. Kişiler, finansal durumlarına ve yatırım amaçlarına bağlı olarak, değişik risk ve kazanç profilleri sunan bu araçlardan kendileri için en uygun olan birini veya birkaçını seçmektedirler. Ancak şu da var ki; vadeli altın işlemleri, fiziksel ve opsiyonlu altın işlemlerini içine alan diğer altın araçlarından genellikle çok daha etkilidir. Yapılan işlem sonucunda yüklenilen risk ve kazanç çok büyüktür. Gerekli teminatı yatırıp vadeli alım veya satım pozisyonuna giren kişiler, beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda paralarını birkaç günde ikiye katlayabildikleri gibi, aksi durumlarda da paralarını tamamen kaybedebilmektedirler. Bu nedenden dolayı, anaparalarından maksimum düzeyde yarar sağlamak isteyen kişilerin yüksek oranlı risklere önceden hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki vadeli altın işlemlerindeki risk, vadeli piyasada işlem yapan kişilerin almaya veya satmaya karar verdiği kontrat miktarına bağlıdır. Sonucun ne olacağı %100 oranında bilinse dahi, bu piyasada işlem yapmak isteyen kişilerin tek bir pozisyona yönelmemesi gerekmektedir. Vadeli altın işlemi yapan bir kişi, takas dairesince belirlenen miktardan daha fazla bir parayı teminat olarak yatırabileceği gibi, istediği taktirde kontrat tutarının tamamını da yatırabilmektedir. Böylece, gelecek bir tarihte yapılacak teslimat işlemi için fiziksel altın almaya benzer bir durum yaratılmakta ve altın fiyatındaki değişikliklerden kaynaklanan yüksek oranlı kazanç ve kayıp ihtimalleri ortadan kaldırılmaktadır. 

Risk ve kazanç arasında belli bir denge kurmak amacıyla opsiyonlu işlemlerin, vadeli pozisyonlara benzer şekilde kullanıldığını da burada belirtmekte yarar vardır. Vadeli altın piyasasında spekülasyon yapmak isteyen kişilerin bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir. Nitelik ve özelliklerinden dolayı, vadeli piyasada işlem yapılırken zamanlamanın çok iyi yapılması ve piyasanın çok iyi izlenmesi gerekmektedir. Piyasanın kendi yönünde hareket edeceğini sanarak işlem yapan spekülatör, böyle bir olayın gerçekleşmemesi durumunda pozisyonunu hemen terk edebilmeli ve kaybını en aza indirmelidir. Vadeli altın işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, alım/satım fiyatlarının tam zamanında ve doğru olarak alınabilmesidir. Mevcut brokerla böyle bir şeyin yapılabilmesi mümkün değilse, spekülatörün, kendini fiyat değişikliklerinden en kısa zamanda haberdar edecek bir başka brokerla anlaşması gerekmektedir. Fiyat değişikliklerinin hızlı ve düzenli şekilde alınamaması, spekülasyon yapmayı amaçlayan kişileri piyasanın gerisinde bırakmakta ve başarısızlığa itmektedir. Fiyatlar düşerken, düşüşün durduğunu zannederek mal alan spekülatörler, fiyatların daha da düşmesi durumunda planladıkları stratejide başarısız olabilmektedirler. 

Temel bazı verilere dayanarak vadeli altın piyasasında işlem yapmak, kişileri yanlışlıklara itmektedir. Altın piyasasıyla ilgili bazı temel veri ve bilgiler, fiyatları uzun vadede doğal olarak etkileyecektir. Ancak kısa vadede fiyatlar, verilerin tam aksine aşağı veya yukarı doğru hareket edebilmektedir. "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin altın üretiminde kısıtlamaya gideceğini" iddia eden bir haber, uzun vadede altın fiyatlarının yükselmesi için önemli bir sebep olmasına rağmen, kısa vadede herhangi bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü, böyle bir haberin fiyatlarda yükselişe yol açabilmesi için öncelikle, yeryüzüne çıkarılan altın miktarında göreli bir azalışın açıkça hissedilmesi gerekmektedir. Böyle bir haberin hemen arkasından yayınlanan "Federal Rezerv Bank faiz oranlarını yükseltecek" şeklindeki diğer bir haber altın fiyatlarının düşmesine sebep olurken, sermaye piyasalarında yaşanan büyük bir panik altın talebinin ve dolayısıyla altın fiyatlarının tekrardan artmasına neden olabilmektedir. Bazı teknik analiz sistemleri ani fiyat değişikliklerinin yaşandığı borsalarda piyasaya ne zaman girilip ne zaman çıkılacağı konusunda kişilere yardımcı olmaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri