Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vergi Nedir (Vergileme) 

Devletin milli gelirden cebir yolu ile aldığı parasal bir paydır. Ricardo'ya göre vergi, bir ülkenin sanayiinden ve toprağından sağlanan hasılanın devlet emrine verilen kısmıdır. Bu kısım sonunda daima ulusun sermayesinden veya gelirinden ödenir. Verginin özellikleri şöyle sıralanabilir:  

1.       Vergi parasal bir yükümlülüktür.

2. Vergi karşılıksızdır. Bu özelliği vergiyi harç ve fiyattan ayırır.

3. Vergi zorunlu bir ödemedir ve hukuki bir cebre dayanmaktadır.

4. Vergi önceden saptanmış belirli kurallara göre alınır.

5. Verginin amacı, kamu yararı için yapılan harcamaları karşılamaktır.

6 Fertlerin vergiyi ödemek zorunda olmalarının nedeni, siyasal yönden teşkil adanmış bir toplumun üyesi bulunmalarıdır . 

Vergi Adaleti

Bir toplumda vergi yükünün, halkın çoğunluğu tarafından haklı sayılan bir şekilde dağılması ve bunu sağlayacak prensiplerin belirlenmesidir. Vergi adaletine yön vermiş iki genel yaklaşım vardır. Bunlar, istifade yaklaşımı, diğeri de iktidar yaklaşımıdır. İstifade yaklaşımının kriteri faydadır.

 

Vergi İadesi Nedir

Tahsil edilmiş verginin bir bölümünün ya da tümünün yükümlüye geri ödenmesi ya da vergi tahsilatının artışına katkıda bulunan kesimlere mali transfer yapılması. 

İhraç edilen ya da yolcu yanında yurt dışına çıkan malların ihraç aşamasına değin taşıdığı dolaylı vergile­rin iade edilmesi yaygın bir uygulamadır. ihracatta vergi iadesi olarak adlandırılan bu sistemin amacı, tüketim ya da satış vergileri gibi Dolaylı ver­gilerin hem çıkış, hem de varış ülkesinde iki kez değil, yalnızca malın son olarak tüketildiği ülkede alınmasıdır. KDV uygulaması bu istemin otoma­tik işlemesine olanak sağlamakta birlikte,KDV öncesinde de pek çok ülkede ihracatta vergi iadesi uygulanmıştır. Türk1ye'de KDV öncesinde planlı dönemde vergi iadesi ihracatı sübvansiye etmek için kullanıldı. 1985'de KDV sistemine geçilmesine karşı 1988 sonuna değin ihracatta hem KDV iadesi, hem de teşvik anlamında genel vergi iadesi birlikte uygulandı. 1988'de KDV dışında vergi iadesi kaldırıldığı Vergi iadesinin Türkiye' de 1984’ten buyana uygulanan bir başka türü, Ücretlere vergi iadesidir, Vergi tabanı yaygınlaştırarak, beyan edilen vergi matrahını yükseltmek maksadıyla konulmuştu. 1986'dan 1990'a kadar oranların değişmemesi uygulamayı etkisizleştirdi. 1990 başından geçerli olmak üzere oranlar artırılmıştır.

Vergi İstisnası Nedir, Vergi İstisnaları

Vergiye tabi olması gereken bir vergi konusunun çeşitli nedenlerle (Sosyal, ekonomik, vb.) yasada belirtilen kapsam ve ölçülerde vergilendirilmemesi. Konuda kısıntı yapılması halinde ortaya çıkan vergi istisnası, tanım olarak esas itibariyle, vergilendirilmesi öngörülmüş bir konunun kısmen veya tamamen, devamlı ya da geçici olarak vergi dışında tutulmasıdır. Vergi muafiyetinden ayrı bir kavramdır. Muafiyette belirli kişilerin veya grupların tamamen, kısmen ya da geçici olarak vergi yükümlüğü dışında tutulmalarım ifade eder.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri