Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yatırım Nedir

Belli bir dönem içinde, ekonomideki üretim araçları mevcuduna yapılan eklemeler ve bu eklemeleri mümkün kılan harcamalar. 1930'lardan önce, yatırımların cari faiz oranından önemli ölçüde etkilendiği, faiz oram düştükçe yatırım oranının yükselmesi gerektiği düşünülürdü. Daha sonra yapılan araştırmalar özel yatırımların faiz oranlarından çok, işa­damlarının gelecekteki talep ve kar bekleyişlerine, üretim yöntemlerindeki teknik delişmelere ve emekle ser­mayenin göreli maliyetleriyle ilgili bekleyişlere duyarlı olduğunu göstermiştir. Yatırım ekonominin üretim kapasitesini büyüttüğünden, iktisadi büyüme ona bağlıdır. Büyümenin düzgün olabilmesi için belli bir dönemde tasarrufçuların yapmak istediği tasarruf miktarı ile yatırımcıların yapmak istediği yatırım miktarının aynı olması gerekir. Amaçlanan tasarruf amaçlanan yatırımı aşarsa sonuç. işsizlik olabilir, yatırımların tasarrufları aşması durumunda ise enflasyon ortaya çıkabilir. Ekonomide yatırım harcamalar üç grupta toplanabilir:

1. Alet makine ve teçhizat gibi sermaye malları,
2. Bina, yol, köprü, baraj gibi inşaatlar,
3. Firmaların depolarında bulundurdukları hammadde, yarı mamul ve mamul mallara yapılan harcamalar. 

Yatırım Fonksiyonu

Yatırım kararlarını belirleyen endojen "(içsel) ve eksojen (dışsal) fak­törlerle, yatırım hacmi arasındaki ilişki. Yatırımı milli gelir düzeyi, faiz oranları, sermaye miktarı ve stokları vb. faktörler etkiler. 

Yatırım / Hasılat Oranı

Bir ekonomide belirli bir dönemde yapılan safi yatırımın, aynı dönemde safi milli gelirde meydana gelen artışa oranıdır. Yatırım hasıla oranı. hedef olarak alınan gelir büyüme oranını gerçekleştirmek için gerekli, safi yatırım düzeyinin belirlenmesi için kullanılır. 

Yatırım İndirimi Nedir

Yatırımları özendirmek ve uygulanan ekonomik politikalar doğrultusunda seçilmiş alanlara yönelmek amacıyla, ekonomik kuruluşlara, belirli yatırım harcamalarının belli bir oranını vergi matrahına indirme olanağı sağlayan teşvik yöntemi.  

Türkiye’de yatırım indirimi vergi sistemine 1963’te girdi. Gelir ve Kurumlar Vergisi yükümlülerinin belirli koşullarda yararlandığı bu indirim 1980’lerde daha da genişletildi.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri