Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yeni Keynesgil Kuram 

Yeni Keynesgil yaklaşım para reel ekonomi ilişkisini fiyatların tam olarak esnek olmadığı iddiasına dayanarak kurar. Kısa dönemde fiyat yapışkanlığının iki sebebi vardır: Uzun vadeli sözleşmeler (contracts) ve piyasalarda aksak rekabet şartlarının varlığı.

Yeni Keynesgil yaklaşıma göre hem beklenen hem de beklenmeyen nominal para arzı artışı kısa dönemde etkilidir. Para arzında hane halkları ve firmalar tarafından beklenmeyen bir azalma görüldüğünde toplam talep düşer. Beklenmeyen bir politika değişikliğinde fiyat düzeyi hemen düşme yönünde intibak edemez. Ekonominin kısa dönem arzı değişmez. Arz eğrisi kısa dönemde değişmediği için yeni denge aynı toplam arz düzeyinde ve daha düşük bir toplam talep düzeyinde oluşur. Denge çıktı düzeyi düşer. Para arzı daralmasının sonucu üretim düzeyi düşer. 

Yeni Keynesyen Yaklaşım

Para arzında hane halkları ve firmalar tarafından beklenen bir azalma olduğunda ise ekonomideki bu aktörler talep ve fiyat düzeyi beklentilerini erişebildikleri bilgilere dayanarak yeniden oluştururlar. Esnek fiyatlara sahip endüstrilerdeki firmalar toplam talebin ve fiyatlar düzeyinin düşeceği düşüncesiyle kısa dönem toplam arzı artırırlar. Ekonomideki bütün fiyatlar hemen intibak edemeyeceği için fiyatlar genel düzeyi para arzındaki azalmaya yavaş uyum sağlayacaktır. Benzer şekilde firmalar tekelci rekabetçi firmalar için fiyat intibakı maliyetli olduğu için para arzı değişimine aşamalı olarak intibak edeceklerdir. Ekonomi daha düşük bir fiyat ve çıktı düzeyinde yeni bir dengeye ulaşacaktır. Yeni Keynesgil yaklaşıma göre çıktıdaki bu azalma beklenmeyen para arzı azalışına göre daha düşük olsa da reel etki yaratır. 

Yeni Keynesgil yaklaşıma göre para arzı değişimleri toplam talebin bileşenlerini faiz oranları üzerinden etkiler. Fiyatlar yapışkan olduğu için nominal para arzındaki bir artış kısa dönemde reel para dengesini artırır. Hane halkları ve firmalar daha yüksek reel para dengesine sahip olduğu için, denge reel faiz oranı düşer. Nominal para arzındaki bir düşüş de kısa dönemde reel para dengesini düşürür. Denge şartının sağlanması için reel faiz oranları yükselmelidir. Reel faiz oranı değişimleri toplam talebin unsurları olan yatırımı, tüketimi ve net ihracatı değiştirir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri