Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yolsuzluk ve Ekonomik Kalkınma Arasındaki İlişki 

Politik karar alma sürecinde yer alan aktörler karar alma sürecini oldukça fazla etkilemektedir. Kamusal kaynakların tahsisinde bu aktörler kendi çıkarlarını öne çıkararak kamusal kaynaklardan yararlanmak istemektedirler. Aktörlerin kamusal kaynaklardan yararlanmak istemeleri belli yozlaşmaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yozlaşmalar kalkınmayı engelleyen önemli etkilere neden olmaktadır. 

1996 yılında yapılan bir ankette, 63 gelişmekte olan ülkeden ve geçiş ekonomilerinden gelen 150 orta düzey yöneticiye ülkelerindeki kalkınmanın önündeki engeller sorulmuştur. Yapılan bu çalışmaya göre, kalkınmanın önündeki en önemli engel olarak kamudaki yolsuzluklar, istikrarsız ekonomi politikaları, politik istikrarsızlıklar, gelişmemiş hukuk sistemleri, yetersiz demokrasi gibi sebepler sıralanmıştır. Kalkınmak isteyen toplumların öncelikle bu sorunları devleti içine alacak biçimde tartışarak çözmeleri gerekmektedir. 

Kalkınma iktisatçılarından Rostow, kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi, ulusal ve merkezi devletin öncülüğünde ve müdahalelerine bağlı görmektedir. Rostow, kalkışın gerçekleştirilmesi için devletin bütün yetkileri elinde toplaması için gerekirse siyasal bir devrimin gerekliliğini vurgular.

Bazı yazarlar Rostow’un kalkınma aşamaları ile yozlaşma ve yolsuzluk olgusunu birleştirerek aşağıdaki çözümlemeyi yapmışlardır. Şekil 2.2.’de Aktan, Rostowian sosyo-ekonomik gelişme trendini ve siyasal yozlaşma arasındaki ilişkinin geometrik yorumunu getirmektedir. Rostowian sosyo-ekonomik gelişme trendi beş aşamalıdır:

1.         Geleneksel Toplum Aşaması

2.         Take-off’a geçiş aşaması

3.         Take-off aşaması

4.         Ekonomik Büyüme ve Kalkınmanın Gerçekleştiği aşama

5.         Refah aşaması 

Geleneksel toplum aşamasında kullanılan üretim yapısı son derece ilkeldir ve ekonomide tarımsal yapı hâkimdir. Toplumda sosyal, siyasal ve ekonomik yapı ve kurumlar henüz kurulamamıştır. Bu aşamada toplum belirli sosyal sınıflara ayrılmıştır. Feodalizm, geleneksel toplum yapısına bir örnek teşkil etmektedir. Bu aşamada geniş anlamda siyasal yozlaşmanın varlığından ve yaygınlığından söz etmek doğru değildir. 

İkinci aşama Take-off' a geçiş aşaması, diğer bir deyişle ekonomik büyüme ve kalkınmaya geçiş aşamasıdır. Bu dönem içerisinde ekonomik kalkınmanın başlaması için gerekli sosyal, siyasal ve ekonomik değişmeler gözlemlenebilmektedir. Teknolojik yeniliklerin artması, sermaye birikiminin hızlanması, üretimde modern tekniklerin kullanılmaya başlanması ve altyapı yatırımlarının devlet tarafından gerçekleştirilmesi bu dönemde gözlemlenen başlıca ekonomik değişmelerdir. Bu aşamada siyasal yozlaşma henüz tam anlamıyla ortaya çıkmış değildir. Rüşvet belirli ölçüde toplumsal yapı ve kurumların işleyişinde göze çarpan başlıca siyasal yozlaşma türüdür.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri