Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yükselen Ham Petrol Fiyatları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Arayışı ve Devlet Desteği 

Giriş

Ağustos sıcağında bir tatil gününde, oturma odasının yetersiz serinliğinde, televizyonda zevkle izlenecek gösterilerden birine tanık oldum. 

Konuyu iyi anlamaya yardımcı sunucular eşliğinde iki değerli bilim adamı ve İstanbul'da yeni açılan pistte en uzun mesafe yarışına çıkan ülkemin Birçok üniversitelerince üretilmiş/hazırlanmış güneş enerjisiyle çalışan otomobiller... Güneş ülkesinde bol olan bu enerji kaynağı, Devletin ve kişilerin bütçe harcamalarında tasarrufa neden olabilir mi Geleceğinize sahip çıkabilmek için, yüksek teknoloji ürünlerinin sadece kullanıcısı değil, üreticisi olmak gerekliliği aklınızda mali ve ekonomik kavramların çalışmasına yol açıyor.

Bir yandan toplumun bireylerinin ve işletmelerinin Hazine 'ye katkı sağlamak İçin çeşitli mali yükleri üstlendiğini düşünürken, diğer taraftan, bilim dünyamı­zın Öncülüğünde düzenlenen bu tür etkinliklerin verimli kamu harcamalarının göstergesi olduğunu bilmek çok hoş oluyor. Politika yapmak hırsına tutulmamış kimi üniversite öğrencilerinin, gelişmiş ülke­lerin epeyce yol aldığı alanlarda giriştikleri bu çabaları ve benzeri çalışmalar, ya­nlara ışık saçıyor ve iyimser bir bakışla. topluma umutlu bir gelecek sunuyor. 

Yıkıcı ve yok edici sonuçlar doğuran ikinci dünya savaşına katılmamasına rağmen olumsuz etkilerinden kurtulamamış ülkemizin. artık yeni bir kaosa sürüklenmeden, batının sevinç duyduğu "kavga toplumu" Özelliğinden bir an önce sıyrılmaya ve eğitimli kadrolarla hamle yapmaya çok ihtiyacı var. 

Kurtuluş'tan bu yana 83 yıl geçti. Neredeyse bir asra yakın zaman diliminde Devlet girişimi ve desteğiyle sosyo ekonomik kalkınma adına birçok şey gerçekleştirdik. Fakat yapılanlar yetersiz kaldı. Güçlü yönetimler ve sürekli istikrar ortamı 0luştıırabilseydık, bu zamanı daha iyi değerlendirebilirdik. Dost saydıklarımız da hiç fırsat vermediler ve hem teknolojik uygarlığın yaratıcısı olamadık hem de moral değerlerimiz ciddi biçimde bozuldu. 

İşin içinde Devleti destek alarak ve kaynaklardan daha çok yararlanmaya kamu imkanlarını azaltmadan yola devam etmek zorundayız. 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Arayışı ve Devlet Desteği

Bazı toplumlar uluslar arası ilişkilerde diğerlerine bağımlılıktan kurtulmak amacıyla sürekli çaba sarfetmektedirler. Bunun en açık örneğinin petrole karşıt yeni enerji kaynakları arayışında gözlemekteyiz.  

Son bir yılda, uluslar arası boyutlu petrol işletmeleri, hemen her iktisadi veya tabii olayı bahane ederek fiyatları yukarı itmektedir.

Elektrik enerjisi üretiminde Türkiye’nin mevcut kaynaklarının yetersizliği toplumu ve ekonomiyi, doğalgaza, kömüre ve nükleer enerjiye dayalı kaynaklardan daha çok yararlanmaya zorlamaktadır. 

Fosil yakıtlar yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gayesiyle 10.05.2005 tarihli ve 5346 sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun” yürürlüğe girmiştir. 

Yasa’nın yenilenebilir enerji kaynakları tanımlamasında, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi ve gelgit gibi fosil olmayan kaynaklar yer almaktadır.

Biyokütle kavramı ise, organik atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat artıkları dahil olmak üzere tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtları içer­mektedir. Yasa, "yatırım dönemine ilişkin uygulama esasları" çerçevesinde 7 ve 8. maddesinde işletmelere, sınırlı bi­çimde bazı imkanlar sunmaktadır. Yasa'nın 7. maddesine göre; gerçek ve tüzel kişiler, sadece kendi ihtıyaçlarını karşılamak amacıyla azami bin ki­lovatlık kurulu güce sahip elektrik ü­retim tesisi ve şebeke destekli elektrik üretim tesisi kurmak isteğiyle yatırıma giriştiklerinde, bazı hizmetlerin bedel­siz yerine getireceği ve ayrıca, birta­kım teşviklerden yararlanılabileceği hükme bağlanmıştır.

Hükme bağlı olarak;

- Öncelikle, üretim tesisinin DSİ veya EİE tarafından hazırlanan kesin proje­si, planlaması, master planı, ön incelemesi veya  etüdü için hizmet be­delleri alınmayacaktır.

- ikinci planda enerji üretim tesis yatırımları, kullanılacak elektro-mekanık sistemlerin yurt içinde imalat olarak temini, güneş pilleri ve odaklayıcılı üniteler kullanan elektrik üretim sistemleri kapsamında yapılacak ar-ge ve İmalat yatırımları, biyokütle kaynaklarını kullanarak elektrik enerji veya yakıt üretimine yönelik ar-ge tesis yatırımları teşvikten yaralandırılabilecektir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005