Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Türk Cumhuriyetleri ve Sosyo- Ekonomik Yapısı ve Temel Ekonomik Göstergeleri 

Haziran - 2001 

Bu makalede yer alan bilgiler ve istatistiki veriler, 2000 yılının son çey­reğinde yayınlanmış olan Economic Intelligence Unit (EIU) Ülke Raporla-rı'ndan alınmıştır. Daha fazla bilgi isteyenler ElU'nun en son periyodik ra­porlarına başvurabilirler. 

AZERBAYCAN: Yüzölçümü 86.000 m2, nüfusu 8.1 milyon, GSYİH = 4 milyar dolar, Fert Başına Gelir (FBG) = 508 dolardır. Nüfus yapısı %90 Azeri, %10 Diğer (Rus, Yahudi, Ermeni vs) gruplardan oluşur. Başkenti Baku'nun nüfusu 2.1 milyon, olup para birimi ise manattır.

Başlıca Yeraltı Kaynakları: Petrol, doğal gaz, kurşun, çimento, ba­kır, demir cevheri, mermer ve kaya tuzudur. Başlıca Tarım ürünleri ise, üzüm, pamuk, tütün, çay, sebze ve meyvedir. Temel sanayi dalları ise, pet­rol araştırma, sondaj makineleri üretimi, petro kimyasallar, tekstil, elektro­nik ve metal işlemedir. 

KAZAKİSTAN: Yüzölçümü 2.7 milyon km2 (Türkiye'nin yaklaşık 3,5 katı) nüfusu 14.9 milyon, GSYİH = 15.8 milyar dolar, Fert Başına Gelir (FBG) = 1050 dolardır. Nüfus yapısı %53.4 Kazak, %30 Rus, %2.4 Alman, %3.7 Ukrayna, %10.6 diğer gruplardan oluşur. 1990 yılında Kazakistan nüfusunun %38'i Rus ve %40'ı Kazaklar'dan oluşuyordu. Rusya'ya göçün ve Kazak nüfusundaki artış hızının yüksek olması bu oranı değiştirmiştir. Başkent Astana'nin nüfusu 318 bin, olup para birimi ise Tenge'dir.

Başlıca Yeraltı Kaynakları: Krom.volfram, çinko, bakır, altın, demir, kömür, Petrol ve doğal gazdır. Başlıca tarım ürünleri ise, buğday, pamuk, şeker pancarı ve hayvancılıktır. Temel sanayi dalları ise, tarımsal sanayi­ler, metalürji, hafif sanayi, petro kimyasallar ve tekstildir. 

KIRGIZİSTAN: Yüzölçümü 198.5 bin km2, nüfusu 4.8 milyon, GSYİH = 1.2 milyar dolar, Fert Başına Gelir (FBG) = 316 dolardır. Nüfus yapısı %61.2 Kırgız, %14.9 Rus, %14.4 Özbek, %1.5 Ukrayna, %7.8 Diğer grup­lardan oluşur. Başkenti Bişkek'in nüfusu 789 bin, olup para birimi ise som­dur.

Başlıca Yeraltı Kaynakları: Yeraltı kaynakları yönünden fakir olan bu ülkede doğal gaz ve kömür ülke ihtiyacının sadece bir kısmını karşılamaktadır. Başlıca tarım ürünleri ise, pamuk, yün, sebze ve meyve ve kenevir­dir. Temel sanayi dalları ise, tekstil, maden ve metalürji, elektronik, demir dışı metaller, ipek ve koza işleme, deri işleme ve iş makineleri ve tarıma dayalı sanayilerdir. 

ÖZBEKİSTAN: Yüzölçümü 447.4 bin km2, nüfusu 24.6 milyon, GSYİH = 15.5 milyar dolar, Fert Başına Gelir (FBG) = 630 dolardır. Nüfus yapısı %75 Özbek, %10 Tatar, %6 Rus, %5 Tacik, %4 Kazaklardan oluşur. Başkenti Taşkent'in nüfusu 2.5 milyon, olup para birimi ise sumdur.

Başlıca Yer altı Kaynakları: Petrol, doğal gaz, kömür, altın, bakır, gü­müş, volfram ve tungstendir. Başlıca Tarım ürünleri ise, buğday, pamuk, sebze, meyve ve tabii ipektir. Temel sanayi dalları ise, tarım ve tekstil ma­kineleri, kimyasallar ve metalürjidir. 

TÜRKMENİSTAN: Yüzölçümü 488.1 bin km2 (%76.8'i çöldür), nüfu­su 4.5 milyon, GSYİH = 1.1 milyar dolar, Fert Başına Gelir (FBG) = 400 dolardır. Nüfus yapısı %78 Türkmen, %9 Özbek, %7 Rus, %2 Kazak, %1 Tatar, %3 Diğer (Azeri, Ermeni, Alman, Ukraynalı, Gürcü, Kürt, Rus Yahu-disi) gruplardan oluşur. Başkenti Aşkaabat'ın nüfusu yaklaşık 1 milyon, olup, para birimi ise manattır.

Başlıca Yeraltı Kaynakları: Doğal gaz, petrol, sülfür, kaya tuzu, po­tasyumdur. Başlıca tarım ürünleri pamuk, ipek, meyan kökü, astıragan kö­kü, yündür. Temel sanayi dalları ise, petro kimya, tekstil, gübre, doğal gaz, pencere camıdır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005