Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yasadışı Fon Kullanımı

En eski teknik, işi yapmanın en kolay yolu, parayı kaçak olarak ülke­den çıkartıp başka bir ülkeye sokmaktır. Çoğunlukla karapara aklama işleminin ilk aşamasıdır. 

Kaçakçı, genellikle nakitleri valizlere doldurur, gemi yükünün içine gizler ya da uluslararası nakliye şirketleri aracılığıyla gönderir. Bu iş, ge­nellikle profesyonel kuryeler tarafından, uyuşturucu kaçakçılığı yöntemle­rine uygun olarak yapılmaktadır. Bunlar, paraları ya bavullarında saklar­lar veya büyük banknotlar halinde ise, normal elbiselerinin altına giydik­leri para ceketleriyle üzerlerinde taşırlar. Elektronik parça, video oyunla­rı, televizyon ve bez oyuncakların sevkıyatlarında da nakit para bulun­muştur. Amerika kökenli karapara aklayıcılar özel uçaklarını da kullanır­lar. Greenback Operasyonu diye adlandırılan bir soruşturma sırasında, Texas'ta, ABD gümrük memurları özel bir havaalanına girmişler, ellerin­de portatif roketatarlar olduğu halde, kalkışa geçmiş bir jeti indirmişler ve içinde Meksika'ya götürülmekte olan 5 milyon dolara el koymuşlardır.

1983 Mayıs'mda, Florida'lı bir muhasebeci olan Ramon Millan Rodriguez Panama'ya kalkan uçağa girerken durdurulmuş ve çantasında 10 milyon dolar bulunmuştur. Pennsylvania'da bir kokain satıcısının evin­de, küçük banknotlar halinde 42 milyon dolar ele geçmiştir. Amerikan sınırından Kanada'ya geçen Kolombiyalıların arabalarında, 300.000 dolar­dan 1.3 milyon dolara kadar paralar ele geçmektedir. 

1995 Şubat'ında, rutin bir uyuşturucu soruşturmasının ardından Marbella yakınlarında bir çift yakalanmıştı. Dairelerinde çuvallar içine yerleştirilmiş 50 milyon doların üzerinde yabancı para ele geçirilmiştir. 

Bu metot, ABD'de yürürlükte olan 10.000 doların üzerindeki nakit tu­tarlar için bildirim yükümlülüğünü aşmak için çok sık kullanılmaktadır. Yıllarca, yüz milyonlarca Amerikan doları böylece ele geçirilmiştir. Güm­rük görevlilerinin şüphelendikleri bir kaçakçıya valizin kendisinin olup olmadığı sorulduğunda, cevabın olumsuz olduğu ve içinde bulunan bir veya iki milyon doların reddedildiği olaylar ender değildir. Bunlar, mesle­ğin riskleridir. Bu metodun başka bir çeşidi, biri nakit diğeri şahsi eşyalar­la dolu iki benzer valizle seyahat etmekten ibarettir. Gümrük kontrolü sırasında, kaçakçı valizinin içi karşısında büyük bir şaşkınlık gösterecek ve benzer olduklarından valizleri karıştırdığını iddia edecektir. 

Kasım 1991'de Amerikan özel gümrük görevlileri ABD'de ikamet e-den yuttuğu 12 balonda 6 000 dolar bulunan, yasadışı olarak, toplam 53 000 doları yurtdışına çıkarmaya çalışan bir kişiyi yakaladı. JK havaalanı gumruk müfettişleri  Gana'ya uçmak üzere iken yolcuyu yakaladı ve ABD'den ne kadar para götürdüğünü sordular, o da, yanında 9 000 dolar bulunduğunu söyledi: Ancak elinde tuttuğu çantanın aranması çarşaf pa­ketlerine gizlenmiş 24 000 doların varlığını ortaya çıkardı; Aramanın sür­dürülmesinden her biri 100 dolarlarla doldurulmuş 45 baloncuk içinde toplam 22400 dolar içeren 2 şampuan şişesi keşfedildi. İlgili, para dolu bir kısım balonları yuttuğunu da itiraf etti. 

Türkiye'de de zaman zaman basma yansıyan olaylardan, bu yöntemin yurt dışından Türkiye'ye karapara nakli için sık kullanıldığı anlaşılmakta­dır. Örneğin, Aralık 1996 günü Atatürk Hava Limanı'nda bir ihbarı değer­lendiren polis kamu oyunda kurye kız olarak tanınan D.Ornek'i 28 milyar lira karşılığı dövizle yakaladı. Adı geçen polisteki ilk ifadesinde dövizin eroin parası olduğunu, aklamak için kapalı çarşıdaki bir döviz bürosu sa­hiplerine teslim edeceğini açıkladı. 22 yaşındaki kurye kızın kuryelik için 52 kez yurda giriş yaptığı, kuryelik görevi karşılığı her seferinde üç bin gulden para aldığı tespit edildi.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005