Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emisyon ve Para-Kredi PolitikasI

Kağıt ve madeni para basımı ve ihracı yoluyla da devlet gelir elde edebilmektedir. Emisyon, devletin hükümranlık hakkını kullanarak para basması ve ihraç etmesidir. Bir ülkede malların ve hizmetlerin mübadelesini sağlayan araç milli para"dır. Emisyon ile beraber bir ülkede tedavül edecek para arzını ve para hacmini de devlet idare etmektedir. Ancak, bir ülkedeki para arzının ve para hacminin yönetimi çeşitli kademeler ve birimler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Para yönetimi başlıca Hazine ve Merkez Bankası kurumları tarafından sağlanmaktadır. Ancak, ekonomik faaliyetlerin ve işlemlerin yoğunlaştığı ve giderek karmaşık hal aldığı günümüzde kamu ve özel sektör arasındaki ilişkiler ve çeşitli piyasalardaki istikrar ve dengeler bakımından düşünüldüğünde konu, hazine ve merkez bankasının boyutlarını da aşarak hükümetin ve diğer bazı kurumların birlikte ele aldıkları ve yürüttükleri bir para-kredi. ücret ve faiz politikaları kombinasyonu içinde değerlendirilmek zorundadır.

Ülkenin iç ve dış dengesine göre milli para, yabancı para (döviz) ve para ve sermaye piyasaları arasındaki ilişki yönünden para ve kredi hacmi, mevduat hacmi, sermaye piyasasının durumu, faiz haddi gibi hususlar önem kazanmaktadır.

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri