Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Özellikli Bankacılık İşlemleri Nelerdir? 

Kambiyo işlemleri ile gayri nakdi kredi işlemleri, bize göre, bankaların "özellikli işlemleri" olarak nitelendirilmesi gereken işlemlerdir. 

1- Kambiyo İşlemleri 

Banka işletmeleri dış ticaret işlemlerinde - akreditifte olduğu gibi - banka itibarlarını kullandırmanın yanında yabancı paraların değişimine de aracılık ederler. Bu sebeple, banka işletmeleri dış ticaret işlemlerinde ve dolayısıyla yabancı para alım satım işlemlerinde vazgeçilmez aracı kurumlardır. Bankaların kambiyo departmanlarının ana görevi müşterilerinin belli bir döviz cinsinden fonlarının diğer döviz cinslerine çevirmeye aracı ve yardımcı olmaktır.

Kambiyo mevzuatının özellik göstermesi ve sıkça değişmesi, muhasebe kayıtlarının cari ve sabit kurla olmak üzere iki türde yapılması, kambiyo işlemlerinin bu bölümde incelenmesini gerektirmiştir. 

2 - Nakdi Olmayan Krediler 

Nakdi olmayan kredilerin bu bölümde incelenmesinin nedenlerini ise şöyle açıklayabiliriz. 

1.  İşlem tarihinde herhangi bir ekonomik değer hareketinin olmaması nedeniyle bunların ismi içinde kredi kelimesi geçmesine rağmen kredi olarak kabul edilmesinin uygun olmaması, ve

2.  İleride meydana gelmesi söz konusu olan risk nedeniyle de hizmet olarak kabul etmenin uygun olmamasıdır.

BnkK.'nda ve uygulamada nakdi olmayan krediler, verilen kredi olarak nitelendirilmektedir. Ancak yukarıdaki açıklamalarımızdan ve nakdi olmayan krediler için faiz değil komisyon alınması, bu tür kredileri özellikli bankacılık işlemlerine almamızın temel nedenini oluşturmaktadır.

Bankanın müşterisine nakit ödeme yapmadığı ve fakat onun adına sorumluluk yüklendiği krediler, nakdi olmayan krediler olarak nitelendirilmektedir.

Bankalar bilindiği gibi itibar müesseseleridir. Nakdi olmayan krediler sisteminde genel olarak bankaların kendi itibarları müşterileri adına ortaya konulmaktadır. Banka, bu çeşit kredilerde ticari hayatta önem arz eden itibar müessesesi gereğince kendine ait olan derecesi yüksek itibarı kullandırmak suretiyle müşterisine bir çeşit kredibilite sağlamış olmaktadır. Bunun karşılığı olarak da nakit bir kredi söz konusu olmadığı için komisyon almaktadır. 

Bu çeşit kredilerde başlangıçta ödünç para verilmesi sözkonusu olmayıp, teminat verilmesi yani bir borcun ödenmemesi ya da bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda karşılanması taahhüdü vardır.

Nakdi olmayan kredilerin, garanti kredisi veya teminat mektubu, kefalet kredisi, kabul kredisi, aval kredisi ve ciro kredisi gibi çeşitleri bulunmaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005