Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Uluslararası Para Sistemi Nedir 

Uluslararası ekonomik ve mali  ilişkilerin    düzenli    bir    biçimde gelişebilmesi herşeyden öce, etkin ve sorunsuz işleyen bir uluslararası para siteminin varlığına bağlıdır. 

Uluslararası para sistemi, ülkeler arasında dış ödemelerle ilişkili sorunların çözümlenmesine yönelik kurallar, yöntemler, uygulamalar ve örgütler bütünüdür. 

Başka bir tanımla, UPS ülkelerin uyguladıkları döviz kuru sitemlerini, bu konuda uluslararası anlaşmalarla belirlenen kuralları, öngörülen mekanizmaları ve oluşturulan uluslararası mali kuruluşları ifade etmektedir. 

Aslında dünya çapında bir sistemden bahsetmek güçtür. Ülkelerin belirledikleri ve IMF gibi mali kuruluşlar tarafından belirlenen kurallar ve ilkeler bütünüdür. Bu gün her ülke, IMF'ye bilgi vermek koşuluyla yüksek derecede değişken kur sistemleri ile sabit kur sitemleri arasında dilediği kur politikasını uygulamayı seçmekte ve değiştirmekte serbesttir. 

Bu sistem, sadece uluslararası rezerv arzı ile değil, aynı zamanda yüzlerce ulusal para ve aynı sayıdaki ülkenin ödemeler bilançosuyla ilgili ilişkilerin düzenlenmesi hususunda sayılamayacak kadar çok sayıda işlemi kapsamaktadır. 

Bu nedenle, uluslararası parasal ilişkilerin sistem dahilinde düzenlenmesinde; İMF'nin ağırlıklı rolü bulunmasına rağmen; GATT, WTO, OECD, BIS, UNCTAD ve vb. gibi çeşitli örgütler ile ülkeler arasında imzalanmış çok yanlı anlaşmalar da yok gibidir. Ayrıca ödemeler dengesi açıkları ile ilgilenmeyen uluslararası mali kuruluş yok gibidir. 

Uluslararası ilişkilerin giderek yoğunlaşması; dış ödemeler bilançosu hesaplarıyla ilişkili parasal transferlerin yapılabilmesi için, etkin bir işleyişe sahip olan para sisteminin varlığını gerekli kılmaktadır.

Ekonomiler artık artan bir düzeyde dış ilişkilerden etkilenmektedir. Ülke içice dengenin sağlanması büyük ölçüde dış dengenin sağlanmasına bağlı hale gelmiştir. 

Uluslararası ödemeler ekonominin tüm kesimlerini aile bireylerinden başlayarak tek tek etkilemektedir. Örneğin ihracatın azalması yurtiçi istihdamı etkilemektedir. Döviz kurlarındaki değişme de aynı etkiyi yapmaktadır.

Dış ödemeler dengesi açıkları.dış dengesizlik sorununun ötesinde yurtiçi dengelerin de bozulmasında rol oynar. Dış dengesizliğin giderilmesine yönelik önlemler, yurtiçinde sıkı ve daraltıcı tüketim ve üretim kalıpları oluşturmak suretiyle toplumu oluşturan bireyleri, doğrudan ve dolaylı olarak bütünüyle etkiler. Özellikle yoğun dış ilişkilerin yaşandığı ülkelere de olumsuz yansımalarda bulunabilmektedir. 

Uluslararası para siteminin, rezerv dağılımındaki dengesizliği giderici, dış ödemeler fazlasına sahip ülkelerden dış ödeme açığı olan ülkelere fon akışını sağlayacak mekanizmalara sahip olması gerekmektedir. 

Uluslararası Para Sisteminin Amaçları Nelerdir? 

Etkin bir uluslararası para sisteminin amaçları şunlardır ve aşağıdaki konulara açıklık getirmesi gerekmektedir:

1-    Uluslararası rezervlerin seçilmesi, tanımlanması, rezerv arzının düzenlenmesini sağlamak,

2-  Uluslararası para ve kredi arzını düzenlemek.

3- Döviz kurlarının belirlenmesi ve işleyişinin sağlanması,

4-  Ülkeler arası dış ödemeler bilançosu dengesizliklerinin giderilmesine yönelik çözümlerin bulunması ve işleyişinin sağlanması.

5-    Siyasi açıdan bağımsız olan ülkelerin çatışabildi ekonomik politikalarının uyumlaştırılmasını sağlamak.

6- Ülkeler arasındaki mal, hizmet ve sermaye alışveriş ilişkilerini, borç alacak hesaplarını düzenlemek,

Uluslararası para sisteminin genel anlamdaki en önemli hedefi; Ülkelerde istikrarlı bir ekonomik büyüme sağlanarak sürdürülmesi ve dünya ticaretinin pozitif bir seyir içinde dengeli bir biçimde artış gösterebilmesi için gerekli uluslararası rezerv arzının düzenlenmesidir.

 

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005