Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TÜRKİYE – KIRGIZİSTAN TİCARETİ

Kırgızistan'm diğer Orta Asya devletleri arasında en dikkat çekici özelliği. piyasa ekonomisine geçişte en liberal ekonomik reformları uygula-yan ülke olması. 1998'de Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine kabul edilen Kırgızistan, aynı zamanda Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ara­sında bu örgütün ilk üyesi olmayı da başardı. Ayrıca Kırgızistan halen Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan tek Orta Asya ülkesi olarak da çevresindeki ülke­lerden farklılaşıyor. Fakat tüm bunlara rağmen yabancı yatırımcıların hızını kesen ciddi sorunlar da söz konusu. Kırgızistan'da vergi sisteminin karması , vergi sayısının fazlalığı vergi kontrolünden sorumlu birimlerin fazlalığı ve kontrol amaçlı ziyaretlerin sıklığı, iş çevreleri için hem maliyet artışına hem de zaman kaybına neden oluyor. 

Kırgızistan'da halen 200 Türk firmasının toplam 300 milyon doları aşan yatırımı bulunuyor.

Kırgızistan'daki Türk sermayeli yatırımlar içecek, pet perform, bisküvi, şekerleme, çikolata gibi çeşitli gıda ürünleri, mobilya, temizlik maddeleri, çay, un, tuz, şeker, boya, pvc ve plastik boru, yapı malzemeleri üretimi ile alış­veriş merkezi işletmeciliği, marketçilik, bankacılık, matbaa, turizm acenteli­ği, eğitim işletmeciliği, inşaat gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. 

Türkiye ile Kırgızistan arasında ikili ticarette denge geleneksel olarak Türkiye lehine fazla şeklinde gerçekleşiyor. Buna rağmen iki ülke arasında ticari ilişkiler beklenenin oldukça altında denilebilir. Öyle ki, 2005 yılında ikili ticaret hacmi ilk defa 100 milyon dolar seviyesini aştı ve 2006'da 159 mil­yon dolar olarak gerçekleşti. 

Kırgızistan'a ihracatımız 2000'den itibaren artış içinde. 2005 yılında ise 89  milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Kırgızistan'dan ithalatımız ise 2002'de 1.7 milyon dolara kadar yükselse de, gerileyerek 2003'te 11 milyon dolar, 2004 ve 2005 yıllarında 13 milyon dolar 

Türkiye-Kırgızistan ikili ticaret

 

 

İhracat

İthalat

toplam

Denge

2002

24

18

42

6

2003

41

11

52

30

2004

75

13

88

62

2005

90

14

104

76

2006

132

27

159

 

105

Kırgız Cumhuriyeti'ne ihracatımız­da, halılar, değerli taşlar, plastik eşya, makine ve cihazlar, mobilyalar ve teks­til mamulleri önemli yer tutarken, bu ülkeden ithalatımızın temel kalemleri­ni ise sebze- meyve, ham deri ve örme giyim eşyası oluşturuyor. 

Kırgız Cumhuriyeti Milli İstatistik Komitesi verilerine göre Türkiye Kırgı­zistan'ın ithalatında Türkiye sahip olduğu yüzde 2.3 lük payla Rusya, Kazakis­tan, Çin. Halk Cumhuriyeti, ABD, Özbekistan ve Ukrayna'dan sonra 7'inci sı­rada yer alıyor. 

2007-2010 yılları arasında yıllık yüzde 7 büyüme hedefi olan Kırgızis­tan'da yabancı yatırımlar için en çekici nokta geniş bir yatırım imkanına sa­hip olması. Ülkede ulaştırma altyapısından hidroelektrik enerjisine, gıda üretiminden tarıma kadar hemen her alanda önemli yatırım olanakları bulunuyor

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri