Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Akreditasyon Nedir, Akreditasyon Kurumu

Akreditasyon, Uygunluk Değerlendirmesi yapacak kuruluşların yeterliliğinin belgelenmesidir. Yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, uygunluk değerlendirme sürecinin güvenilirliğini temin etmek açısından önem taşımaktadır. Ulusal akreditasyon kuruluşunun yaptığı akreditasyon faaliyetlerinin ve bu kuruluş tarafından akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarının verdiği belgelerin uluslararası alanda tanınırlığı, uluslararası tanınma şartlarının (EA, IAF, ILAC gibi uluslar arası akreditasyon kuruluşlarına üyelik ve karşılıklı tanınma anlaşmaları imzalaması) tamamlanmasına bağlıdır. 

CE işareti Nedir, CE Uygunluk İşareti

CE işareti (Conformite Europeen) bir standart değil, ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren ye bu nitelikteki ürünün AB iç Pazarı'nda serbestçe dolaşımını sağlayan bir işarettir. CE işaretinin iliştirilmesiyle belgelenen güvenli ürün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin

korunması açısından asgari güvenliği sağlayan üründür. Bazı Yeni Yaklaşım Direktiflerinde gerekli olan CE işareti ürünün ilgili direktifteki tüm yükümlülüklere uyumlu olduğu anlamına gelmektedir. Ürünlere iliştirildiği takdirde, iliştiren veya iliştirilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişinin, ürünün uygulanabilir tüm gerekliliklere uygun olduğu ve gerekli uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi tutulduğuna dair beyanıdır. Bu nedenle, üye devletlerin, ürünün uygunsuz olduğuna dair kanıtları Komisyon tarafından haklı bulunmadıkça, CE işareti iliştirilmiş ürünlerin piyasaya sürülmesini ya da hizmete sokulmasını sınırlamaları mümkün değildir.

Onaylanmış Kuruluşlar 

Onaylanmış Kuruluşlar, üçüncü bir tarafın denetimi gerektiğinde, uygunluk değerlendirme prosedürleri ile ilgili görevleri yerine getirirler. Üye devletler tarafından belirlenerek Komisyon'a bildirilen onaylanmış kuruluşlar, Komisyon tarafından uygun görülmeleri halinde, AB Resmi Gazetesinde isimleri yayımlanarak faaliyete geçerler. Söz konusu kuruluşların teknik olarak yeterli ve bağımsız olmaları, ayrıca uygunluk değerlendirmesi sürecinde elde ettikleri bilgilerin gizli kalmasını temin etmeleri gerekmektedir. Bu kuruluşlar, belirli aralıklarla akreditasyon kuruluşlarınca gerçekleştirilen gözetimlere tabidir. 

Genel Ürün Güvenliği Direktif 

92/59/EEC sayılı Genel Ürün Güvenliği Direktifi, piyasaya sürülmüş olan tüketim ürünlerinin normal veya öngörülen kullanım koşullarında herhangi bir risk oluşturmamasını temin eder. Direktif, Topluluk mevzuatında belirli bir. ürünün güvenliği ne ilgili özel hükümler bulunmaması halinde uygulanmaktadır. Bu kural, ilgili ürünlerde öncelikle Yeni Yaklaşım Direktiflerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla, Yeni Yaklaşım direktiflerinin ve diğer Topluluk mevzuatının uygulama alanı dışında kalan tüketim ürünleri (orijinalleri direktifin yürürlüğe girmesinden önce Topluluk pazarına sürülmüş olan kullanılmış ve ikinci el ürünler ve tamire uğramış ürünler) ticari bir faaliyete konu H oldukları sürece Genel Ürün Güvenliği Direktifinin kapsamına girerler. 

Teknik Dosya

Yeni Yaklaşım Direktifleri, üreticinin, ürünün ilgili temel gerekliliklere uygunluğunu gösteren bilgileri içeren bir teknik dosya hazırlamasını gerektirir. Teknik dosya, ürüne ait genel bir tanımlama; tasarım ve üretime ait çizimler ve şemalar; ürünün çalışmasına yönelik açıklamalar; ürünün üretiminde uygulanan standartların listesi, standartların uygulanmadığı durumlarda ise direktiflerce öngörülen temel gereklere uyum için kabul edilen çözümler ve tanımlamalar; tasarım sonuçları; deney belge ve raporları; AT Tip inceleme Belgesi, Kalite Güvence Sistem Belgesi, AT Uygunluk Beyanı gibi belgelerin uygun kombinasyonunu içerir.

AB Uygunluk Beyanı 

AB Uygunluk Beyanı; Üreticinin veya yetkili temsilcisinin (ya da ithalatçının) adı ve adresini; ürünün tanımını (yapısı, tipi, seri numarası vb.); ilgili direktir uyarınca uygulanan tüm hükümler; varsa, ürünün uygunluğunu onaylayan Onaylanmış Kuruluşun adı ve adresi ile AB tip inceleme belgesinin numarasını; varsa, üretim ve uygunluk değerlendirmesinde esas alınan uyumlaştırılmış Avrupa standardlarının numaralarını; varsa, kullanılan ulusal standartlara ve teknik şartnamelere attı; üretici veya onun yetkili temsilcisi ithalatçı adına taahhütte bulunmaya yetkili kişinin adı ve bu kişinin imzasını; CE işaretinin iliştirildiği yılın son iki rakamını içeren ve üretici tarafından yapılan bir beyandır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri