Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ankara Bilkent Cyberpark 

Bilkent Cyberpark, 2002 yılında Bilkent Holding ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle Bilkent Üniversitesi kampus alanında 55.8 hektarlık bir alanda kurulmuş bilim ve teknoloji parkıdır. Bilkent Cyberpark, ileri teknoloji ve yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren firma ve kuruluşlara uygun maliyetler çerçevesinde, dünya kalitesinde etkin teknopark hizmetleri sunmaktadır. 

50.000 m2 kapalı alan üzerinde toplam 9 bina ile oluşturulan Cyberpark, ileri teknolojiler alanında çalışan yerli ve uluslararası şirketleri bir araya getirerek aralarında ve üniversitelerle sinerji yaratma imkanı sağlayan mekanizmalar yaratmak, ileri teknoloji üretme potansiyeli olan yeni şirketlerin kurulmasını ve mevcut şirketlerin büyümesini teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Türkiye’nin en hızlı gelişen teknoparkı olarak Dünya Bankası’ndan teknopark oluşumu için 8 milyon USD ile en yüksek destek miktarını almıştır. Özel bir üniversiteye bağlı olması nedeniyle Türkiye’nin ilk özel kuluçka merkezini oluşturmuştur. Özel bir girişim olarak kurulmasının sağladığı verimlilik ve esnek yönetim yapısı geçerlidir. 

Cyberpark’ta oluşturulmuş mekanizmalardan bir tanesi olan kuluçka merkezi, parlak fikirlerin hayata geçirilmesini teşvik etmek amacıyla fikir sahiplerine ve yeni kurulan küçük şirketlere uygun koşullarda ofis alanı, malzeme ve danışmanlık hizmetlerinin verildiği bir merkezdir. Ankara Cyberpark’ı cazip kılan etkenlerin başında burada yer alan şirketlerin Ar – Ge ve yazılım ihtiyacı olan kurumlara ve üniversitelere yakın olması ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın bölgede yer alması önemli bir etken olmasının yanı sıra Uluslararası Teknoparklar Birliği (IASP)’ye üye olması da önemli bir avantaj yaratmaktadır. 

Cyberpark’ta faaliyet gösteren başlıca sektörler; yazılım geliştirme, multimedia teknolojisi, analog ve dijital yayıncılık teknolojisi ve sistemleri, bilgisayar, iletişim cihazlerı ve çevre birimleri, kablosuz ve mobil iletişim sistemleri, fiber ve diğer karasal iletişim sistemleri ve teknolojisi, mikrodalga iletişim sistemleri ve donanımı, uydu iletişim teknolojisi ve cihazları, savunma ve güvenlik teknolojileri, uzay ve havacılık teknolojisi, biyoteknoloji ve gen mühendisliği, biyo tıbbi mühendislik, medikal cihazlar ve medikal araç teknolojileri, enerji üretim ve enerji dönüşüm teknolojileri, kimya ve yeni malzeme teknolojileri yer almaktadır.

Cyberpark, bünyesinde faaliyette bulunan firma ve şirketlere yönelik olarak posta ve kargo hizmetleri, banka ve finansal servisler, seyahat acenteleri, bilişim hizmetleri, yiyecek içecek servisleri ile temizlik, ısıtma, güvenlik, bakım – onarım, yeşil alan düzenlemesi, itfaiye, ilk yardım gibi altyapı hizmetleri sunulmaktadır. Bu hizmetlerin yanında konferans, sergi ve kongre düzenlemeye mekânlar ve lojistik destek olanakları da bulunmaktadır. 

2008 yılı itibariyle Ankara Cyberpark’ta çoğunluğu bilişim ve elektronik alanında faaliyet gösteren 166 Ar – Ge firması, 6 adet kargo, kırtasiye, mali müşavirlik, büfe, seminer, eğitim ve danışmanlık firmalarından oluşmak üzere destek firması, 1300 üzerinde Ar – Ge personeli olmak üzere toplamda 2300’e yakın personel istihdam edilmektedir. Faaliyette bulunan firmaların % 81’i bilişim teknolojileri, % 4’ü elektrik – elektronik, % 5’i uzay ve havacılık teknolojileri, % 4’ü telekomünikasyon, % 2’si medikal – biyomedikal – biyoteknolojileri, % 2’si savunma sanayinde yer almaktadır. 

1996 yılından itibaren birçok özel ve kamu kuruluşuna teknik servis ağıyla bilişim sektöründe küresel teknolojik çözümler sağlayan ve Cyberpak içerisinde faaliyetine devam eden 4S Bilgisayar İthalat İhracat Yazılım Danışmanlık Ltd. Şti. 2005 yılında en kaliteli ve müşteri odaklı servis veren iş ortağı seçilmiştir. Cyberpark kapsamında yer alan önemli firmalardan olan Bilcem Bilkent Üniversitesi Bilişimsel Elektromay, elektromanyetik alanda yürüttüğü yoğun çalışmalarının sonucunda dünyanın en büyük integral denklemi problemini çözmüşlerdir. Teknopark kapsamında önemli bir gelişme yaratan diğer bir firma ise BMBSOFT Bilgisayar Yazılım İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ‘dir. Firma, sağlık sektörü ve KOBİ’lere yönelik yeni teknolojileri ve mimariyi kullanarak, kullanıcıların kendi istedikleri gibi bir yapılanma kurmasına uygun yazılım mimarisi ve veri tabanı tercihleri ile internetten online destek ve hizmetler sunmaktadır. Türk mühendisler tarafından Silikon Vadisi’nde kurulan CBKSoft, 2004 yılında merkezini Cyberpark’a taşıyarak yurtiçindeki müşterilerine ürünlerini ve servislerini sunmakta ayrıca yurtdışına ihracat yaparak ülke ekonomisinde önemli etkiler yaratmaktadır. Milli ihtiyaçları karşılamak ve dünyaya temin etmek için geliştirilen mini insansız hava aracı (GLOBİHA), Cyberpark kapsamında yer alan Global Teknik A.Ş. tarafından oluşturulan bir faaliyettir. 

İsrail’deki tüm teknoparkların mimari yapısının Türkiye’ye özgü olarak tasarlanmasıyla oluşturulan GOSB Teknopark, 17.760 m2 bir alanda oluşturulmuştur. Bu alanın 8297 m2 ‘si ise kiralanabilir alan toplamıdır. GOSB Teknopark’ın kurucu ortaklarından olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi, GOSB Teknopark A.Ş.’nin % 49,6 hissesi ile A grubu kurucu ortağı konumundadır. Aynı hisse payına sahip GOSB Teknopark kurucu ortağı ise Tefen Teknopark ve Teknoloji Geliştirme A.Ş.’dir. Kurucu ortaklıkta Sabancı Üniversitesi’nin payı ise % 0,71’dir. % 0,23 hisseye sahip olan Kocaeli Üniversitesi ise Sabancı Üniversitesi gibi B grubu kurucu ortaklıkta yer almaktadır. B grubunda yer alan diğer ortaklar ise % 0,47 hisseyle Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası’dır.

Türkiye’nin ilk üretim odaklı teknoparkı olan GOSB Teknopark, üretim maliyetlerini düşürmeyi, teknolojik bilgiyi ticarileştirmeyi, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemeyi, KOBİ’lerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamayı, teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmayı, ülke sanayisini uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturmayı, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmeyi, ürün kalitesini ve standardını yükseltmeyi, verimliliği artırmayı, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmayı, teknoloji transferine yardımcı olmayı, ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik altyapıyı sağlamayı amaçlamaktadır.

GOSB Teknopark içeriside 1 adet high – tech bina, 3 adet üretim birimi binası, merkez bina ve sosyal tesisleri ile saha ve çevre düzenlemesi yer almaktadır. Merkez binada teknokent içerisinde bulunan firmalar yemekhane, kafeterya, sergi salonu, çocuk eğitim atölyesi, yönetim ofisleri, toplantı salonları, konferans ve seminer salonu, eğitim salonu imkânlarından yararlanabilmektedirler. Ayrıca firmalara elektrik, su, doğal gaz, adsl, kablosuz internet, ıp telefon, ulaşım, yemek, güvenlik, temizlik, bakım – onarım, sergi ve toplantı salonları kullanımı, seminerler ve sohbet toplantıları, reklam ve tanıtım desteği hizmetleri verilmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri