Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Azgelişmişlik ve Yolsuzluk  Arasındaki İlişki 

Dünyanın yolsuzluk haritasına baktığımızda Meksika ve tüm Güney Amerika ülkeleri ile Afrika, eski Doğu Bloğu ülkeleri ve Japonya hariç tüm Asya ülkeleri yolsuzluğun en yoğun olduğu bölgeler olarak görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik güçsüzlüğü arttıkça yolsuzluk da artmaktadır. 

Az gelişmiş ülkelerde devletin etkinliği yozlaşma, düşük motivasyon ve eğitimli insanların yetersizliği nedeniyle sınırlandırılmıştır. Sınırlı ekonomik fırsatlarından dolayı insanlar devlette çalışmayı kişisel zenginliğin veya en azından minimum rahatlık ve ekonomik güvence için bir araç saymaktadır. 

Gelişmekte olan ülkelerin eğitim, sağlık ve altyapı yatırımları için çok fazla ihtiyaç duyduğu mali kaynaklar bu ülkelerde yolsuzlukla ziyan olmakta ve çoğunlukla yönetici tabaka tarafından ele geçirilmektedir. 

Yoksullukla yolsuzluk arasındaki paralellik çok açıktır. Örneğin Somali ve Myanmar yolsuzluk endeksinin en altında yer alırken Danimarka en üst sırada bulunmaktadır. Bu duruma son vermek için, vergi geliri tahsilâtından tüm harcamalara kadar finansman yönetiminin şeffaflaştırılması, denetimin güçlendirilmesi, yolsuzluk yapanların dokunulmazlıklarına son verilmesi ilk atılacak adımlardır. 

Az gelişmiş ülkelerdeki rüşvet mekanizması genelde çok uluslu şirketlerce de kullanılmaktadır. Buna ek olarak yöneticiler tarafından sağlanan haksız servetler offshore finans kuruluşları yoluyla zengin ülkelerin finans pazarlarına geri dönmektedir. Transparency International Başkan Yardımcısı Akere Muna bu konuda haklı olarak şöyle söylemektedir: “Zengin ülkeler tarafından, fakir ülkelerdeki yolsuzluk konusunda eleştirilerin inanırlığı, bu ülkelerin finans kuruluşları dünyanın en fakir insanlarından çalınan servetleri koruma altına aldıkça, hiçbir değer ifade etmemektedir.”

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri