Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekonomik Kalkınma, Ekonomik Araştırma ve Geliştirme 

Bir ülkede yaşayanların refah durumlarının en basit göstergesi nüfus başına düşen gayri safi milli hasıla (GSMH) miktarıdır. Aslında daha anlamlı göstergeler de vardır; örneğin yaşam kalitesi puanı (YKP). Bu göstergede GSMH önemli bir faktör olmakla beraber, ülkede şahıs başına basılan kitap sayısı, satılan gazete sayısı, yayınlanan bilimsel makale sayısı, elektrik, su fiyatı, şahıs başına düşen doktor, sağlık personeli, öğretim elemanı sayısı, mecburi askerlik olup olmaması gibi faktörler de puanlanmakta ve YKP böylece hesaplanmaktadır. Yukarıda belirtilen İvme ile yatırım harcamalarının GSMH’ya oranının yüksekliği arasındaki kesin ilişki malumdur. Yüzde onbeş'in altındaki oranlar pek ümit vermemektedir. Yatırımların yüksek olması gerekli olmakla beraber yeterli değildir. Yeterli olması için izlenecek yol ülke çapında şuurlu bir optimizasyon bilincinin oluşması ve koyu bir merkezi planlamaya gidilmeden sosyal ve ekonomik koşulların yönlendirilmesi ile optimal yatırımın sağlanmasıdır. Burada eğitimin önemi hemen ortaya çıkmaktadır. Toplumdaki değer yargıları ile kütle eğitimi ve akademik eğitim, birbirlerini karşılıklı etkileyen öğelerdir. Ülke kaynaklarının optimum kullanımı araştırma geliştirmesiz olamaz. Araştırma geliştirme ise zor ve disiplin İsteyen bir iştir. Toplumdaki değer yargıları disiplinli çalışmaya en yukarılarda bir değer biçmediyse soyut ve somut koşullar en önemli yatırım kaynağı olan beyin gücünü optimum şekilde değerlendiremez. 

AR-GE FAALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ VE NEDENLERİ 

OECD, Ar-Ge’nin diğer faaliyetlerden ayırt edilmesinde şu tanımı getirmektedir: Bir problemin çözümünde, o alandaki temel ortak bilgi ve teknikleri bilen birisi açısından çözümün açık olmaması durumu. Kısacası Ar-Ge faaliyetleri bilimsel veya teknolojik belirsizliğin olduğu durumlara ilişkindir. Nitekim, şu faaliyetler Ar-Ge tanımı içinde değildir. 

•    Eğitim ve öğretim faaliyetleri,

•    Diğer ilişkili bilimsel ve teknoloji faaliyetler (patent hizmetleri, politika oluşturma çalışmaları, rutin yazılım geliştirme, danışma hizmetleri, bilimsel konferanslar, bibliyografik hizmetler v.s)

•    İlişkili sanayii faaliyetleri (yenilik faaliyetleri; teknoloji edinilmesi; sanayi tasarımları v.s.) Yönetim ve destek faaliyetleri ( finansman hizmetleri, dolaylı destek faaliyetleri v.s.). 

Ar-Ge faaliyetlerinin belirlenmesi için araştırma ve geliştirme aday projelerin saptanması ve bunların içinden de bazılarının belirli ölçütlere göre seçilmesi gerekmektedir. Seçilen projelerin de bir plan ve program çerçevesinde yürütülmesi söz konusudur. 

Ancak Ar-Ge çalışmasında kaynak olan sorunların çözülmesiyle, tespit edilmesiyle Ar-Ge projelerinin kapsamları çizilebilir ve buradan da proje seçimine ve kaynak dağıtımına gidilebilir. Bu nedenle her şeyden önce araştırma çalışmalarına konu olacak kısa ve uzun süreli sorunların ortaya çıkartılması gerekmektedir. Sorunların ortaya çıkartılması için çeşitli yaklaşımlar kullanılabilir. Bunlardan birisi belirli bir teknoloji kullanan sektörde bazı göstergelerin ne değerler alındığı bulunur ve bu değerler başka ülkelerde aşağı yukarı aynı teknoloji kullanan sektörün göstergeleri ile karşılaştırılabilir. Bu karşılaştırmalar sonunda ortaya olumsuz bir yorum ortaya çıkıyorsa bu sektörde bazı sorunların yattığı söylenebilir. Bu sektörde daha ayrıntılı çalışmalar yapılarak söz konusu sorunların neler olduğu daha belirgin biçimde tanımlanabilir. Böyle bir yaklaşım daha çok var olan sorunların ortaya çıkartmaya yarayabilir. Öte yandan, ileride karşılaşılabilecek sorunların da şimdiden öngörülebilesi ve çözüm yollarının aranması önemli bir konudur.

Literatürde Araştırma ve Geliştirme çalışmalarının düzeyine ait bilgi edinmek ve karşılaştırmalar yapmak üzere bazı temel göstergeler arasında en çok kullanılanları şunlardır: 

•    Araştırma ve Geliştirme için kullanılan milli kaynaklar, bir başka ifade ile Ar-Ge harcamaları ve uzman, bilim adamı mühendis (araştırıcı) sayısı,

•    Bilimsel araştırmalarla ilgili yayınların niteliği,

•    Ar-Ge’lerden elde edilen sonuçlar, yeni buluşlar, patent sayısı, uluslararası ödemeler dengesi gibi göstergelerdir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri