Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İktisat Politikası Tanımı

Ülkeler tarafından uygulanan iktisat politikaları, ülkenin uygulayacağı enerji politikasını şekillendirmekte ve uygulanan enerji politikasının başarısına etki etmektedir. Bu bağlamda ülke yönetimleri tarafından uygulanan enerji politikaları iktisat politikaları tarafından şekillenmekte ve yön değiştirmektedir.

İktisat Politikası Nedir 

İktisat politikası; iktisadi olaylarla uğraşan fert veya toplum ihtiyaçlarının tatminine çalışan her birim için geçerli olan bir ekonomik olayın iktisadi yönlere yöneltilmesi ve iktisadi amaçlara ulaşması için karar alınması ve bu kararın uygulanmasıdır. İktisat politikası, toplumsal sürecin ekonomik alanında belirlenmiş amaçlara ulaşmak için ekonomik düzen, ekonomik yapı, ekonomik süreç ile karar birimlerinin ve bunların ekonomik planlarının, seçilmiş uygun araçların kullanımıyla etkilenmesi, şekillendirilmesi, yönlendirmesi ve denetlenmesi aksiyonlarını konu alan bilim dalıdır. 

İktisat politikası toplumda ortaya çıkan ekonomik sorunlar ve toplum tarafından belirlenen ekonomik hedeflerle ilgilenmektedir. Bu ilgi alanı içerisinde iktisat    politikası    kısa    ve    uzun    dönemli    makro    ekonomik    hedeflerin gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.

İktisat politikası makroekonomik dengelerin nasıl ve hangi yönde değiştirileceğini belirleyen yaklaşımları içermektedir. Ekonomi politikası belirlenirken dikkat edilmesi gereken önemli bileşenlerden biri ekonomi politikası araçlarının sayısı ve hedeflenen amaçlar arasındaki uyumdur.

Her ekonomik olay ve süreç çok karmaşık ve çok değişkenli birçok sosyal olaylar bütününün bir parçasıdır ve çok sayıda unsurun birbirleriyle etkileşimleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Söz konusu değişkenlerin hepsinin aynı anda kontrol altında tutulabilmesi sonucunda ekonomik düzen, ekonomik yapı ve ekonomik süreç ancak belli sınırlar içerisinde şekillendirilerek yönlendirilebilmektedir.

Bilim olarak iktisat politikası, sosyo-ekonomik olayların ve süreçlerin pratik ekonomi politikasına ilişkin yönlerini konu edinmektedir. İktisat politikası, iktisadi olay ve süreçlerin yönlendirilebilir olduğunu, ekonominin çok karmaşık ve çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu, belli sınırlar içerisinde etkilenip yönlendirilebildiğini varsaymaktadır.

İktisat politikası uygulamaya koyulan ülkenin dönem ve koşullarına göre değişiklik göstermekle birlikte bütün ekonomiler tarafından aynı şekilde uygulanabilecek iktisat politikalan mevcut değildir. İktisat politikalan uygulamaya koyulacak   olan  coğrafyanın   istikrar  ve  siyaset   gibi   özellikleri   göz   önünde bulundurularak belirlenmelidir

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri