Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Japonya Bilişim Stratejisi ve AR-GE Politikası 

Japonya’daki gelişmeler ise Japon Yen'inin değer kazanması sonucu ihracatın azalma yoluna girmesi ile, büyüyen Asya endüstrilerine karşı kendi endüstrilerini koruma yolunun araştırılması ile biçimlenmiştir.

Japonya teknopark oluşumlarının gelişmeleri açısından değerlendirme yapılabilecek bir süreci geride bırakmıştır. Yine bu ülke de aşama aşama kuluçka merkezlerinden (incubation centers) başlanarak sonraki aşamalarda bilim parkları ve teknoparklar geliştirilmiş, giderek ülke kentlerinin büyük çoğunluğunun teknokent olarak geliştirilmesi yönünde ekonomik ve politik stratejiler uygulanmış ve nihayet ülke bir teknostate/teknodevlet niteliğini kazanmıştır.

Başta da değindiğimiz gibi her ülkenin teknopark oluşumlarına yönelmesinin nedenleri ekonomik krizin farklı süreçlerinde bulunmalarına güre değişiklik göstermektedir. Pek çok batı ülkesinde teknoloji geliştirme stratejileri global pazarlarda rekabet için geliştirilirken, Japonya’nın farklılığı, teknolojik olarak çok üst sırada yer almasına karşın, Japon Yeni'nin sürekli değer kazanmasının uluslararası pazardaki yerini kaybetme tehlikesini doğurmasıdır. Bu noktada Japonya global pazara katma değeri yüksek yeni ürünlerle çıkmak durumundadır ki, buda yine yüksek teknojilerin üretilmesini gerektirmiştir. 

Ülke genelinde kentleri ileri teknolojik araştırmaya entegre etme programı yeni japon endüstriyel stratejisinin temelini oluşturmuştur. California'nın Silicon Valley ve Japonya'nın Tsukuba Science City gelişmeleri temel alınarak 1980'de Japonya'nın tümüne araştırma şehirlerini yayma programı ilan edilmiştir. Yasal çerçevenin oluşturulmasından sonra 20 yıllık gelişme planlarıyla yerel endüstri ve araştırma üniversitelerinin bu şehirlerin etrafına yerleşmesi amaçlanmıştır. Yine 28 bölgesel şehirde teknopark gelişmeleri öngörülmüştür. Endüstriyel yapı, ekonomik ve sosyal değişiklikler üreten, önemli değişimler içindedir ve dünün başarılı ileri teknoloji kurumları bugün azalmaktadır. Japonya’da endüstri parçala ve inşa et süreci ile kendini yeniden yapılamaktadır. Yeni çağın çok büyük sosyo­ekonomik değişimlerine uyumlu öncü kurumlar için en önemli faktör, yeni teknopolleri geliştirecek ve yaratıcı araştırmaları yürütebilecek yaratıcı beyinleri geliştirebilmektir. Bu kapsamda endüstriyel devlet ve akademik sektörler arası serbest alışverişi mümkün kılan araştırma-geliştirme merkezlerinin rolü çok önemlidir. 

Gelişmiş teknolojilerin araştırma ve geliştirilmesi için yaratıcılık en temel faktördür. Pek çok uzmanın görüşüne göre yaratıcılık bilgi alışverişi ile yoğunlaşırken; yüz yüze temaslar, medya hizmetleri veya elektronik bilgi alışverişinden daha etkindir. Bu yaklaşım araştırıcıların birbiriyle kolayca iletişim içinde olabileceği çeşitli mekan ve imkanların geliştirilmesini cesaretlendirmiştir. Bu bağlamda metropol alanların merkezi şehirlerinde bu tür mekanlar ve olanaklar sağlanmıştır. Bu şehirler, çeşitli imkan ve kolaylıklar sağlayan ağların merkezindedir. Ancak bu merkezi şehirlerin geleceğin araştırıcılarına yüz yüze toplanma olanağı veren mekanlar gibi işlevlerle geliştirilmeleri gereklidir. 

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri