Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tam Rekabet Piyasası Nedir, Tam Rekabet Piyasasında Şartlar

Tam rekabette piyasa dengesi, kısaca piyasa talebi ile piyasa arzını eşitleyen alış satış miktarı ve bu eşitliği sağlayan veri fiyat tarafından ifade edilir.

Burada piyasa talebi, firmaların bireysel taleplerinin bir araya gelmeleri veya toplanmaları sonucu oluşan global taleptir. Piyasa arzı da, firmaların firma arzlarının bir araya gelmeleri veya toplanmaları sonucu oluşan global arzdır. Her ikisi de aynı zamanda sektör talebi ve sektör arzı şeklinde de ifade edilirler.

Tam Rekabet Piyasası Şartları

Tam rekabet piyasası ve diğer piyasalar tam rekabet şartlarına göre tanımlanırlar. Bu şartlar kısaca çokluk, bölünebilme, homojenlik, şeffaflık ve akışkanlıktır.

Çokluk veya atomizite şartı, kısaca alıcı ve satıcının çok olması demektir. Ancak buradaki çok sözcüğü, sayı olarak çokluğu değil; alıcı ve satıcılardan hiçbirinin ne tek tek, ne de grup olarak piyasa fiyatını belirleyememeleri veya değiştirememeleri durumunu ifade eder. Tam rekabet piyasasında oluşan fiyat, alıcı ve satıcı için veri ve tek fiyattır.

Bölünebilme, piyasada alımı ve satımı yapılan malın veya hizmetin en küçük homojen birimlere bölünebilmesi ve özellikle alıcı ve satıcıların istedikleri miktarda mal alıp satabilme imkânının varlığıdır.

Homojenlik şartı, alımı ve satımı yapılan mal veya hizmetin birimlerinin aynı olması demektir. Birimler arasında hiçbir fark olmayacaktır.

Şeffaflık şartı, alıcı ve satıcıların istedikleri her bilgiyi istedikleri kadar elde edebilme imkânını ifade eder. Bu nedenle bu şarta, tam bilişim şartı gibi isimlerde verildiği görülmektedir. 

Akışkanlık şartı, mal ve hizmetlerin mekan itibariyle yer değiştirmelerini ve ayrıca üretim girdilerinin bir sektörden diğerine geçmelerini sınırlayan hiçbir kısıtın ulunmaması demektir.

Tam rekabet piyasasında bu şartların tam ve devamlı olarak işlemesi hemen hemen imkânsızdır. Bu nedenle tam rekabet piyasaları; pek gerçekte karşılaşılmayan, varsayımsal, ideal ve model piyasalardır.

Kaynak: Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı, Doç. Dr. N. Ata Atabey – Selçuk Üniversitesi

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri