Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ambalaj Çeşitleri ve Ambalaj Malzemeleri 

Ambalaj Tipleri 

Ürünler, kutulara elle veya makine ile istenilen kapasiteye, ağırlığa veya sayıya ulaşıncaya kadar doldurulur. 

Tepsi veya Bölmeli Paketler 

Ürünler, ürünleri birbirinden ayıran ve zedelenmeleri azaltan tepsi veya bölmelere yerleştirilir. Ürünler sarılır ve kutulara dikkatlice yerleştirilir. Böylece, ürünlerin zedelenmesi engellenir ve görünüşleri düzgün olur. 

Tüketici Paketleri, Ambalaj Ürünleri 

Ürünlerin daha küçük miktarda paketlendiği, tartıldığı ve perakende satış için etiketlendiği ambalaj tipidir. 

Esnek Paketler 

Nem kaybının azalması için her bir ürünün tek tek filmlerle sarıldığı paket tipidir. Bazı durumlarda, film tabakalan ile oksijenin içeri girmesine karbondioksidin dışan çıkmasına imkân veren modifiye atmosferli paketler kullanılarak ürünün nefes alması ve olgunlaşmasının yavaşlatılması sağlanabilmektedir. 

Modifiye Atmosferli Paketler 

Ürünler tek tek tüketici paketinde, kutularda veya paletlerde özel plastik film ya da torba ile sanldığı ve ürünün nefes almasını, olgunlaşmasını ya da bayatlamasını yavaşlatmak amacıyla içinin azotla doldurulduğu ambalaj tipidir. Ambalaj ürüne göre farklılaşmaktadır. 

Yaş Meyve ve Sebzelerin Paketlenmesi ve Ambalaj Kutuları 

Yaş meyve ve sebzelerin paketlenmesi çabuk bozulabilen yapılan nedeniyle çok önemlidir. Üreticiler, işleyiciler, paketleyiciler, nakliyeciler ve ürünü yeniden paketleyen firmalar aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir. 

•    Gıda kaynaklı hastalıklara neden olduğu için patojenik organizmaların ürüne bulaşmalarına engel olmak için hasat ve ambalajlama süresince yeterli sağlık koruma önlemlerinin alındığından emin olunmalıdır.

•    Hasat sırasında ürüne bulaşan toprak, kir ve organizmaların temizlenmesi için yıkama işleminde klorlu su kullanılmalıdır.

•    Ürünlerden, çürük, kesik, bozuk, zararlı böcekli, farklı büyüklükte olgunlaşmamış veya fazla olgunlaşmış olanlar ayrılmalıdır.

•    İhracat yapılan ülkenin mevzuatına ve etiketleme kurallarına uygun olarak belirli ürünlerde nem kaybını azaltmak için resmi makamlarca onaylanmış mumlama veya çam sakızı ile yapılan kaplama işlemleri minimum düzeyde kullanılabilir.

•    İhracat yapılan ülkenin mevzuatına ve etiketleme kurallarına uygun olarak belirli ürünlerde zararlı böcekleri elemine etmek için resmi makamlarca onaylanmış böcek ilaçlan minimum düzeyde kullanılabilir.

•    Hasattan sonra mümkün olan en kısa sürede ürün ön soğutma işlemine tabi tutulmalı ve soğuk zincir sürdürülmelidir.

•    Ambalajlamada, sınıflandırma standartları ve alıcının spesifıkasyonları kullanılmalıdır.

•    Her bir pakete aynı büyüklükte ve miktarda ürün konulmalıdır.

•    Her bir pakete aynı seviyede olgunlaşmış ürünler konulmalıdır.

•    Ürünlerin sınıfı, boyutu, ağırlığı veya sayısının yanında ürünün menşei, ihracatçı firmanın adı, ithalatçı firma adı, brüt ve net ağırlığı (kg), paketlerin toplam sayısı, paketlerin cm olarak büyüklüğü, taşıma işaretlemeleri (uluslararası resimli semboller), uyarıcı işaretlemeler, giriş limanı, kullanılan böcek ve mantar ilaçları, kullanılan mumlama ve çam sakızı kaplama malzemeleri gibi talep edilen diğer etiket bilgileri de varış ülkesi tarafından kabul edilen dilde açık bir biçimde yazılmalıdır. 

Zarar görmüş ürünler taşınan malın tamamını bozabilir ve ithalatçının ihracatçıya olan güvenini azaltır.

Yaş Meyve Sebze Paketlemesinde Kullanılan Yöntemler 

Tarlada Paketleme

Ürünler hasat edilirken fiberboard kutulara ya da ahşap kutulara yerleştirilir. Bazı ürünler sarılır. Dolu konteynırlar, ürünlerin sıcaklığının düşürülmesi için ön soğutma işlemine tabi tutulur. 

Kapalı Mekânda Paketleme

Ürünler, merkezde yer alan üzeri kapalı bir alan ya da bir bina içinde işlenir veya paketlenir. Ürünler tarladan alınarak paketleme evine dökme formda kutularda, varillerde ya da kamyonun arkasında getirilir. Ürünler, taşıma yapılacak konteynıra yüklenmeden önce veya sonra ön soğutmaya tabi tutulmaktadır. 

Yeniden Paketleme

Ürünler konteynırdan alınır, sınıflandırılır ve başka bir konteynıra yerleştirilir. Bu işlem çoğunlukla daha küçük perakende veya tüketici paketleri için yapılır. 

Tüketime Hazır Paketleme

HACCP veya benzer bir gıda güvenliği ve kalite kontrol sistemi kullanılan bir yerde ürünler, yıkanır, düzeltilir, dilimlenir, soyulur, kesilir ve başka bir şekilde işlenerek hazırlanan salata karışımları veya yemeye hazır ürünler hazırlanır ve paketlenir. Daha sonra ürünler tüketici paketlerinde veya gıda hazırlayan yerler için kullanılan paketlerde modifıye atmosfer yöntemi kullanılarak paketlenir. 

Et, Kanatlı Eti ve Su Ürünleri Ambalajı 

1980'lerin sonundan bu yana soğutulmuş dana ve koyun etinin raf ömrü dikkatli bir sanitasyon, modifıye atmosfer teknolojisiyle ambalajlama, sıcaklık kontrolü ve etin paketleme tesisinde deniz yolu taşımacılığında konteynırlara yüklenmesi yoluyla 70 günden fazla uzatılmıştır. 

Denizyoluyla taşınan dondurulmuş et veya hava yolu ile taşınan soğutulmuş et ile karşılaştırıldığında bu yöntem ihracatçı firmalar için daha kazançlı bir iştir. Son yıllarda firmalar üretim yerlerinde HACCP sistemi kurarak ürünlerinin raf ömrünü uzatmakta ve kalitesi güvence altına alınmış ürünleri ihracata sunmaktadırlar. 

Hâlihazırda, et, süt ve su ürünlerinin AB ülkelerine ihracatında HACCP belgesi zorunlu olup, konuyla ilgili kuruluş Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'dür. 

Et ve Et Ürünlerinin Ambalajlanmasında Kurallar 

Et ve et ürünleri çok hızlı ve kolay bozulan gıda ürünleridir. Dolayısıyla tüketiciye hijyenik olarak üretilip paketlenerek ulaştırılması şarttır. Bu ürünlerde ambalajlama ikinci sırada yer alır. İlk olarak önemli olan üretim safhasının hijyenik olmasıdır. Hijyenik olarak üretilmiş olan et ürünü belirli ısılarda işlenir ve korunur en son olarak da ambalajlanır. 

Etin asıl bozulma nedeni aerobik bakterilerdir, bozulmanın engellenmesi için aerobik bakteri içermeyen vakumla paketlenmiş et her zaman daha sağlıklıdır. Ette dikkat edilmesi gereken dört ana konu vardır: 

• Ph değeri: Ne kadar yüksek olursa bakteriler o kadar hızla gelişebilir.

• Aw değeri: Bu değer 1.0 a ne kadar yakın olursa bakteriler o kadar hızlı gelişirler.

Isı: Et ambalajlanmadan önce -1.5 ile 0 °C arasında bulundurulmalıdır. Çünkü ambalajlandıktan sonra da bu ısıda muhafaza edilecektir. Isının düşüklüğü mikroorganizmaların gelişimini negatif yönde etkilemektedir.

Oksijen varlığı: Mikroorganizmaların gelişmesi oksijen seviyesinin sınırlandırılmasıyla mümkündür. Kullanılacak olan ambalaj malzemesi ürün tarafından tüketilen oksijen ile bu malzemeden geçecek oksijen arasında dengeyi sağlayacak şekilde seçilmelidir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri