Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Telefon ve İnternet Bankacılığı Nedir 

Bilgi çağında, bilgi toplumu olarak adlandırılan bir ortamda, bilgiye erişilmesi bilgi teknolojileri ile mümkün olmaktadır. Günümüz dijital ekonomilerinde, ticari faaliyetler bilgisayar ağları üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Yani internet ve dijital teknolojilere bağlı iletişim sistemleri kullanılmaktadır (Öğüt, 2003: 23).

Bankalar ise internet ve telefon bankacılığını, artan rekabet ortamının zorlaması ve gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanmak amacıyla müşterilerinin işlemlerini bankaya gelmeden telefon veya internet üzerinden yapabilmelerini sağlamak üzerine kurmuştur.

Telefon bankacılığında sistem müşteriye verilen ve sadece kendisinin bildiği bir şifre ile kendi hesap bilgilerine ulaşması ve telefon tuşlarını kullanarak kendisini yönlendiren sesli uyarılar ile talep ettiği işlemi yerine getirmesidir. Bu uygulama hem bankaya zaman ve personel açısından tasarruf sağlamış hem de müşterilere büyük kolaylıklar getirmiştir. Bu nedenle hemen hemen tüm bankaların birer telefon bankacılığı kanalı vardır. 

İnternet bankacılığı ise internet ortamında görüntülü olarak yapılabilen şube dışı bankacılık işlemlerinden bir diğeridir. Bu bankacılık türü internetteki gelişmeler ile birlikte 1990’lardan itibaren bankaların ve kamuoyunun dikkatini çekmeye başlamıştır (Çelik, 2010). İnternet ortamına bağlanan kullanıcı, bankanın kendisine verdiği ve sadece kendisine özel tanımlanmış bir veya birkaç şifre ile, ilgili bankanın kendi hesaplarına ait sitesine bağlanır ve nakden para yatırmak ve çekmek dışında tüm işlemleri yerine getirebilir. İnternet kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak internet bankacılığının da giderek yaygınlaşması beklenmektedir (Şakar, 2000: 117). Bu yolda ilerleyen Türk bankaları da internet bankacılığının gelişmesine katkıda bulunmuşlar, bu gelişimlerle beraber örneğin Garanti Bankası da 2001 yılında Türkiye’de internet üzerinden en iyi bankacılık hizmeti verilen bankası seçilmiştir(http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=2306). 

TBB tarafından yayınlanan, birliğe üye 45 bankadan internet bankacılığı hizmeti veren 26'sından 25'inin bilgilerinden oluşan internet bankacılığı istatistikleri raporuna göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez login olmuş (giriş yapmış) toplam bireysel müşteri sayısı Aralık 2008 itibariyle 11 milyon 222 bin 126 olarak belirlendi. Son bir yıl içerisinde login olmuş toplam bireysel müşteri sayısı ise 5 milyon 946 bin 652 oldu (http://cnetturkiye.com/haberler/aktuel/112-Aktuel/2020-internet-bankacln-sevdik). 

İnternet bankacılığında her ne kadar gözle görülür bir gelişim olsa da kullanıcıların adaptasyon süreci özelikle güvenlik sorunlarından dolayı uzun süreceğe benzemektedir (Greenspan, 2010).

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri