Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Parasız Değişim, Trampa Nedir 

Malın malla değişimine aynı değişim veya trampa demekteyiz. Bu bakımdan trampa koşullu bir değişimdir. Eğer geriye doğru bir genelleme yapacak olursak, malın mal ile değiştirildiği dönemlerde her mal, onunla değiştirilen malın parası olmuştur. Örneğin 1 kg zeytini 5kg üzüm ile değiştiren kişi için bir kg zeytin 5kg üzüm bedeli yani parası idi. Aynı şekilde karşı taraf içinde 5kg üzüm bir kg zeytinin bedelini oluşturmaktadır. Burada önemli bir noktaya değinmek zorundayız. Hiç kimse kendisine doğrudan ve dolaylı biçimde yararı dokunmayacak olan bir malı, elindeki değerli bir mal ile değiştirmek istemez. Bu bakımdan birbirleriyle mal değiş tokuşu yapan iki kişinin, aynı zamanda kendi aralarında da bir değer eşitliği üzerinde anlaşmış oldukları söylenebilir. Bir kg zeytini 5kg üzüm ile değiştirildiği olayda taraflar, bir kg zeytinin 5kg üzüme veya 5kg üzümün bir kg zeytine eş değerde olduğunu kabul etmişlerdir.

Kuşkusuz bu tamamen sübjektif (öznel) bir yargıdır. Çünkü değer ancak us'da oluşan ve fakat büyüklüğü, uzunluk yahut ağırlık gibi somut olarak ölçülmeyen, soyut bir kavramdır.

Bir değişimin gerçekleşmesi için şu koşullar gerekir:

İki kişinin olması (x ve y) x'in önereceği mal (zeytin) y'nin aradığı mal olmalı.

Aynı şekilde y'nin vereceği mal (üzüm) x' in aradığı mal olmalı

x ve y değişime karar vermelidir. 

Trampa geçici ve terk edilmiş bir değişimdir. Çünkü trampanın aşılması veya giderilmesi olurlu olmayan pek çok güçlüğü vardır. 

- Değişimdeki mal ve hizmetler çoğaldıkça değişim oranlarının artması güçlükler yaratacaktır. Piyasadan sayıda mal ve hizmetler bulunmuyorsa ve trampa yolu ile değişim yapılacaksa her malın, diğeri ile ne oranda değişebileceğini n (n-1)   formülü ile bulmak olurludur. 

Örneğin, 10 birim malın değişim (mübadele) oranlarının sayısı 

10(10-1) / 2 = 100- 10 / 2  = 45 dir. 

100 birim mal değiştirilecekse değişim sayısı; 

100(100-1) / 2 = 10000- 100 / 2 =  4950 olacaktır. 

Binlerce tür malın trampası söz konusu olduğunda çok büyük sayıda değişim oranı ortaya çıkacaktır ki bunun gerçekleşmesi güçtür. Oysa paralı ekonomilerde bu güçlük ortadan kalkmaktadır.

Trampa büyük kârlara ve zararlara neden olabilir. Malların piyasa değeri konusunda bilgisi ve dengesini bulunmayanlar, sürekli aldanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır.

Mallar bölünebilir türden değilse değişim yine güçleşecek ve hatta malın türüne göre, bazen olanaksızlaşacaktır. 

Değişimi yapılmak istenen malların korunması, taşınması ve stoklanması çok güç olabilir. Çünkü mallar bozulur. Paranın uzun süreli gereksinmeleri karşılayabilmesi için hafif, bozulmaz ve kolaylıkla saklanabilir mallar olması gerekir.

- Trampa da bir satış birde alım aşaması vardır. Malını vermek isteyen kimse önce o malı arayanı bulacak, sonra kendi istediği malı satacak alan kimseyi arayacaktır. Gerekirse diğer bir mal içinde onu satanı bulmaya çalışır. Bu olay az çok uzun bir sürenin geçmesini gerektirir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri