Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Türkiye’nin İklimleri ve Bitki Örtüsü 

Türkiye kıtaların batı tarafında görülen subtropikal iklim kuşağının Akdeniz iklim sektörü içerisinde yer almaktadır. Hava kütleleri açısından yazın tropikal kışın ise hem tropikal (sıcak) hem de polar (soğuk) hava kütlelerinin etkisi altında kalmaktadır.   Bundan   dolayı   ülkemiz       hava   kütleleri   arsında   geçiş   güzergahı üzerindedir. 

Kuzeyyarım Kürede yer alan ülkemizde sıcaklık değerleri güneyden kuzeye doğru azalır. Türkiye’de yükselti; denizlerin dağılışı ve büyük kara kütlelerinin etkisi sebebiyle sıcaklık dağılışında farklılıklar görülür. Yükseltinin genel olarak batıdan doğuya doğru artmasından dolayı doğuya doğru gidildikçe sıcaklık düşmektedir. Türkiye de sıcaklığın dağılışında enlem faktörü ve denizel etki sebebiyle en yüksek sıcaklığın güney kıyılarında olduğu görülür. Güneyde 19 ºC olan sıcaklık miktarı, kuzeyde 15 ºC’ye kadar düşmektedir. Ancak sıcaklık tam anlamıyla enleme uygun bir dağılış göstermez. Yükselti ve karasallık etkisiyle en düşük sıcaklık Erzurum ve Kars bölümünde görülmektedir. Temmuz ayında ülkemizde sıcaklık değerlerinin en fazla oldu yer Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Türkiye’de dağların denizlere paralel uzanması sebebiyle kıyı bölgeleri ile iç kesimler arasında yağış değerlerinde farlılıklar görülmektedir. Ülkemizde ortalama yağış miktarı 600 mm’dir 

Yıllık yağış ülke genelinde düzenli olarak dağılmamıştır. Yıllık yağış miktarının en fazla olduğu yer kıyı bölgelerimizdir. Türkiye de dağ sıralarının kıyıya paralel olarak uzandığı Karadeniz ve Akdeniz kıyıları en fazla yağış alan bölgelerdir. Doğu Karadeniz Türkiye’nin en fazla yağış alan bölümüdür. Bu bölgelerde ortalama yıllık yağış miktarı 2000 mm’dir. Ege bölgesinde dağ sıralarının denize dik uzanması sebebiyle nemli bulutlar toplanamamakta ve bu yüzden yağış miktarı azalmaktadır. Yine yükseltinin düştüğü Marmara bölgesinde yağış değerleri de düşmektedir. Dağların uzanışı denize uzaklık ve enleminde etkisiyle iç kesimlerde yağış minimum seviyeye inmektedir.   Nitekim yağışın   en   düşük   olduğu   sahalar;   Iğdır   ovası,   Çoruh vadisi,Yusufeli   Tortum   gölü   arası   ve   Malatya   ovasının   alçak   kesimleridir.   Bu kesimlerde ortalama yıllık yağış miktarı 300 mm’dir. 

Türkiyenin Bitki Örtüsü 

Türkiye’de dördüncü zamanda nemli ve kurak devrelerin birbirini takip ettiği süre içerisinde doğal bitki örtüsü bugünkü görünümü almıştır. Ancak Anadolu yarımadasındaki doğal bitki örtüsü yüzyıllar içinde insanoğlu tarafından tahrip edilmiş ve yer yer ortadan kaldırılmıştır.

Türkiye bitki örtüsü açısından; Ege ve Akdeniz bölgeleri subtropikal orman, iç kısımları step ve Karadeniz bölgesinde nemli orman formasyonu yer alır. Ülkemizde; Avrupa-Sibirya bölgesi, Akdeniz bölgesi, İran-Turan bölgesi olmak üzere üç flora bölgesi bulunmaktadır. 

Avrupa-Sibirya flora bölgesi bütün kuzey Anadolu’yu içine alarak Kafkasların batı bölümüne kadar uzanır. Bu bölgede bitki örtüsü genel olarak ormanlardan oluşmaktadır. Türkiye’de Orman yükselti basamakları genel olarak kıyıdan 700 metreye kadar geniş yapraklı ormanlar, 700-1500 metre arasında karışık yapraklı ormanlar, 1500-2200 metre arasında iğne yapraklı ormanlar görülmektedir. En üst katta ise alpin bitkiler katı yer almaktadır. 

Akdeniz flora bölgesi ise; Güney Anadolu kıyılarını içine alarak Batı Anadolu kıyılarından Trakya’nın güneyinde Gelibolu Yarımadasına kadar uzanmaktadır. Akdeniz bölgesinde orman formasyonunun tahrip sahasında maki formasyonu bulunmaktadır. Yıllık ortalama yağışların azlığı ve düzensiz dağılışı sebebiyle genelde step formasyonundan oluşan İran turan bölgesi ise; iç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi boyunca uzanır. 

Hidrografik Özellikleri 

Anadolu’nun akarsu sisteminin bir kısmı tektonik yapısına uygun olarak boyuna yani Anadolu yarımadasının uzanışı doğrultusunda, bir kısmı da epirojenik hareketler nedeniyle oluşan morfolojik aklanlara bağlı olarak enine olmak üzere başlıca iki ana doğrultuda akarsu sistemi görülmektedir. 

Türkiye’de akarsu ağı gelişmiştir. Akarsularımızın büyük çoğunluğu sularını denizlere ulaştırırlar. Türkiye'de yer alan akarsuların havzalarını; Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi, Tuz Gölü, Van Gölü, Göller Yöresi olarak ayırabiliriz. Bu havzalardan; Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi dışa akışlı sahalardır. Van Gölü ve İç Anadolu'daki Tuz Gölü ile Göller Yöresi kapalı havza konumundadır. 

Yurdumuzda boyuna akan akarsulara örnek olarak Ege bölgesinde Büyük menderes, Küçük menderes, Gediz Irmakları, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde Sakarya Nehri ile Yeşil Irmak nehirleri örnek olarak verilebilir. Enine akan akarsulara ise örnek olarak Değirmendere, Aksu, Göksu gibi akarsularımız gösterilebilir. Türkiye’de yer alan akarsular genç akarsu karakterine ait tüm özellikleri göstermektedir. Akarsularımızın yatak eğimleri oldukça fazladır. Yine akarsu yataklarında sık sık eğim kesiklerine rastlanılmaktadır. Yurdumuzda akarsu sistemi genel olarak incelendiğinde akarsuların bir kısmı hafif eğimli iç akarsular bir diğer kısmı ise kıyı bölgelerimizde dağların denize bakan yamaçları boyunca görülen eğim değerleri yüksek akarsularımızdır.

Yurdumuzda oluşumları itibarı ile son derece çeşitli göller bulunmaktadır. Ayrıca göllerimiz ihtiva ettikleri su itibarı ile de farklılıklar arz etmektedirler. Göllerimiz içerisinde tatlı su, acı su, sodalı su ve tuzlu suya sahip göller bulunmaktadır. Acı göl, Van gölü ve Tuz gölü bu göllerimize örnek olarak gösterilebilir

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri