Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vergi Teşvikleri Etkili Midir? 

Geçmişten Bir Kanıt 

Daha düşük bir marjinal vergi oranı, kişilerin çalışmayı boş zamanla ikame etmelerine neden olur. Ancak, vergi indirimleri, çalışanları daha iyi bir duruma da getirebilir. Bu gelir etkisi; kişilerin daha fazla boş zaman harcama ve böylece daha az çalışma isteğinde olmalarına neden olmaktadır. Çalışma saatleri üzerindeki toplam etki, halen çalışanlar için küçüktür. Daha da önemli olan, kesinlikle çalışıp çalışmamaya ilişkin karardır. Eve götürülen paranın daha yüksek olması durumunda, daha çok insanın, çalışmanın önemli sabit maliyetlerinde (her gün ev ile iş arasında gidip gelme, çocuk bakıcıları, sosyal güvenlikten vazgeçme) yaptığı kısıntıyla, işgücüne katılımı teşvik ettiğini gösterdik.

Bu durumun İngiltere ispatını “Vergileme ve Çalışma Teşvikleri” (Oxford, Univ. Press 1980)’de inceleyen C.V. Brown; vergi indirimlerinin erkekler ve bekar bayanların emek arzı kararlarında önemsiz bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ancak, evli bayanlar için, eve götürülen paranın daha yüksek olması, küçük de olsa işgücüne katılımı teşvik etmektedir.

Thatcher Programı

1980’ler süresince Thatcher hükümeti, vergi indirim ve reformlarını içeren büyük bir programa girişmiştir. Kişisel aylığın gerçek değeri, -gelir vergisi ödemeden önce ne kadar kazanabileceğiniz- %25 artmıştır. Gelir vergisinin temel oranı, %33’den %25’e ve en yüksek geliri elde edenler için %83’ten %40’a düşmüştür. Birçok politikacı, emek arzında önemli bir artışı umarken; çoğu iktisatçı, geçmişteki deneyimler yüzünden kötümserdir.

Thatcher programının etkileri, C.V. Brown tarafından “1988 Vergi İndirimleri Çalışma Teşvikleri ve Hasılat” (Fiscal Studies,88) adlı eserde belirlenmiştir. Vergi indirimlerindeki önemli bir artış, %0.5’ten daha az ekstra emek arzı saatlerine yol açmıştır. Gelir vergisinin temel oranındaki bir indirim, hiçbir suretle beklenen etkiyi yapmamıştır. En yüksek geliri elde edenlerin marjinal vergi oranlarındaki büyük bir indirim; zenginler için ekstra çalışma saatlerini teşvik etme de küçük bir etki yapmıştır. Geçmişteki deneyimler, vergi politikasındaki bu temel değişimlerle doğrulanmıştır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri