Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yap - İşlet - Devret Yöntemi

Literatür ve kanundaki tanımından özetle yap-işlet-devret modeli kamunun görev alanına giren bir hizmetin ya da alt yapı yatırımın önceden belirlenen bir süre ve maliyet üzerinden belirlenen esas ve usullerle imzalanan sözleşme ile özel bir işletme tarafından gerçekleştirilmesi ve sözleşme sonunda tekrara kamuya devredilmesidir.Bu yöntemle özel firmaya ekonomik anlamda bir imtiyaz hakkı da verilmektedir (Yaşar,2006:57).

Yap -İşlet-Devret (YİD) yöntemi ile özelleştirme daha çok büyük ölçekli ve ihtiyat gerektiren altyapı yatırımlarının özelleştirilmesinde kullanılmaktadır. Bu yatırımlar; su dağıtım şebekeleri, hava alanları, köprüler gibi önemli finansman gerektiren yatırımlar olabilir. Özel işletmecinin yatırım inşaatını ya da işletmesini 20 yıl ve daha uzun süreyle finanse etmesini ve sonrasında tekrar kamuya devretmesini gerektirmektedir (Webster ve Sansom,1999:4).

YİD modeline örnek olarak; İstanbul Atatürk Havaalanını terminal kapasitesini artırmaya yönelik projeyi, YİD modeli ile iki aşamalı olarak gerçekleşen ihaleyi TAV’ın kazanması ve Atatürk Dış hatlar binası ile çok katlı otoparkını belirli bir süreyle işletmesini gösterebiliriz (Özenen, 2003:98).

İşletme Hakkı Devri

Kamu kuruluşlarının veya işletmelerin aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin mülkiyet hakkı kamuda kalmak şartı ile belirli bir süre ve şartlar altında, bedel karşılığında işletilmesi hakkının özel sektöre verilmesidir (Doğan, 2012:20).

İşletme hakkı devirlerinde devir süreleri; limanlarda 30 yıl, marinalarda 49 yıl, termik santralde 20 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürelerin sonunda işletme hakkı devir edilen tesisler tüm ilave yatırımları bedelsiz olarak ve çalışır durumda devlete teslim edilmektedir.

Bu yöntemin Türkiye’de kullanıldığı alanlardan biri karayollarnının özelleştirilmesidir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki, Edirne- İstanbul-Ankara Otoyolu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu ve bazı otoyollar ile bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklar tek paket halinde birlikte, 25 yıl süreyle “İşletme Haklarının Verilmesi” yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla ihaleye açılmıştır (ÖÎB,2012:12-13).

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri