Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Rüzgar Enerjisi

İkincil enerji, gücünü güneşten alan ve hiç tükenmeyecek olarak düşünülen, çevreye emisyon yaymayan enerji çeşitleridir. Yenilenebilir enerji kaynaklan (güneş, rüzgâr, biokütle, jeotermal vb.) fosil yakıtlara oranla pahalı yakıtlardır. Bu kaynakların kullanımına yönelik yatırımların sürekli hükümet politikaları ile teşvik edilmeleri gerekmektedir. Bu durum enerji kaynak maliyetini düşürecek ve birincil enerji üretimindeki paylarını önemli oranda arttırabilecektir.

Yenilenebilir enerjinin kullanımının dünya genelinde yaygınlaşabilmesi için üç temel etken önem kazanmaktadır. Bu etkenler kaynakların varlığının ve yoğunluğu, her bir kaynak için geliştirilecek olan teknolojinin olgunluğu ve devlet yönetimlerinin bu kaynakların kullanımı için uygulayacağı piyasa kurallarıdır.

Rüzgar Enerjisi

Rüzgâr enerjisi, güneş ışınlarının yeryüzünü farklı ısıtmasından kaynaklanmaktadır. Yer yüzeylerinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olmaktadır. Rüzgâr kütlesi belli bir havanın hareketidir. Hareket halindeki bir kütlenin kinetik enerjisi, kütlesi ile orantılıdır. Dolayısıyla rüzgârın gücü havanın yoğunluğu ile orantılıdır. Rüzgarın hızı ile taşıdığı enerji arasında önemli bir ilişki vardır. Rüzgar yükünün taşıdığı enerji, ortalama rüzgar hızının küpü ile orantılıdır.

Rüzgarın taşıdığı enerjinin hızının küpü ile orantılı olması, rüzgar enerjisinin ekonomik potansiyelini ortaya koymaktadır. Esen rüzgarın, engellere çarparak durdurulması ile ortaya çıkan enerji, hızın iki misline yükseltilmesi durumunda frenleme enerjisi dört misli büyük olacaktır.

Güneşten dünyamıza saatte 100 milyar MW enerji iletilmektedir. Güneşten dünyamıza gelen ısı enerjisi; yerçekimi ve elektromenyetik kuvvetler tarafından alınmaktadır. Güneş tarafından iletilen büyük enerji oranına rağmen güneşten gelen enerjinin %2'lik bölümü rüzgar enerjisine dönüştürülmekte, büyük bir kısmı ise bitkiler tarafından biomass enerjisine dönüştürülmektedir.

Rüzgar gücünden etkili olarak yararlanılabilmesi için, değişik teknolojiler geliştirilmektedir.   En   etkili   enerji   üretim   teknolojisi,   rüzgar   türbinleri   olup, teknolojik gelişmelere paralel olarak etkinliği sürekli olarak artmaktadır.

Rüzgar enerjisi yenilenebilir bir enerji türüdür, tükenmemektedir ve kirliliğe sebebiyet vermemektedir. Ucuzdur ve ticari boyutu giderek genişlemektedir. Rüzgar enerjisi elde etmek için kullanılacak araçlar her yere kurulabilirdir, yatırım ve yer değiştirme maliyetleri düşüktür. Fosil yakıtlara alternatif bir enerji türüdür. Tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilememekte ve ekolojik dengeyi korumaktadır.

1990'h yıllardan itibaren hızla kullanımı artan bir enerji çeşidi olan rüzgâr enerjisi, büyük enerji merkezleri kurmak yerine küçük üniteler halinde kurma avantajından dolayı enerji tüketiminde hızla tercih edilen bir seçenek olmuştur. Günümüzde Almanya toplam elektrik enerjisinin %5,6'sım rüzgârdan elde ederek dünyada bu enerji türünü en çok tercih eden ülkedir.

Rüzgar türbinleri tarafından yakalanabilen enerji esas olarak yerel rüzgar hız ortalamalarına bağlıdır. Rüzgar enerjisi açısından cazip alanlar sahil bölgeleri, etrafı açık karasal alanlar ve su kütlelerinin kıyılarında bulunmaktadır.

Giderek artan küresel iklim değişimi ve enerji güvenliği hakkındaki endişeler nedeniyle rüzgar enerjisi yeni enerji ekonomilerinin merkezine oturmaktadır. Konvansiyonel enerji kaynaklarından farklı olarak rüzgar enerjisi sera salınımına neden olmamaktadır.

Rüzgar enerjisi diğer enerji türlerine kolayca çevrilebilmektedir ancak zamana göre düzensizdir ve yoğunluğu azdır. Rüzgâr kinetiği bir mil üzerinde kanatlar vasıtasıyla dönel harekete çevrilmektedir. Bu mil pompayı tahrik etmekte ve pompaya bağlı olan su kuyusundaki su bu hareket ile daha yüksek bir depoya basılmaktadır. Böylece depoda rüzgâr enerjisi suyun potansiyel enerjisine çevrilmiş olur. Dönen milin ucuna bir dinamo veya jeneratör bağlanarak elektrik üretilebilmektedir. Üretilen elektrik bir akünün şarj işleminde kullanılarak depolanabilmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri