Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yöneticilerin Sahip Olması Gereken Vasıflar Üzerine, Yönetici Vasıfları 

Yöneticiler, örgüt içinde etkinliklerini gösterebilmeleri ve do­layısıyla başarılı olabilmeleri için bazı becerilere sahip olmak ve onları sürekli olarak geliştirmek durumundadırlar. Bu becerileri; (1) İdarecilik Becerisi, (2) İnsan İlişkileri Becerisi, (3) Teknik Beceri ve (4) Karar Verme Becerisi olmak üzere dört grupta toplamak olanaklıdır  bu becerilerin önem dereceleri örgüt yönetiminin değişik kademelerinde farklılık gösterecektir.

Yöneticilik Vasıfları 

1.    İdarecilik Becerisi: Kavramsal beceri oıarak da ad­landırılan bu beceriyi taşıyan yönetici, işletmeyi bir bütün olarak görebilme, her bölümün örgütün temel hedeflerine katkısını değerlendirebilme, değişik bölüm ya da departmanlar arasında karşılıklı ilişkileri düzenleyerek bunları bütünleştirebilme ve işletmenin çevreyle   uyumunu sağlayabilme yeteneğine sahip olmalıdır. 

2.   İnsan İlişkileri Becerisi: Örgütte çalışanlar (işgörenler) ve örgütle ilişkide bulunan diğer insanları anlayabilme, onlarla birlikte çalışabilme, astlar arasında grup çalışması felsefesini oluşturabilme ve insanlarla iş birliği kurabilme ve onlarla iyi geçinebilme becerisi­dir. Bu beceri her yönetim kademesi için gerekli olmakla birlikte özellikle alt düzeylerdeki önemi, insan ilişkilerinin gittikçe azaldığı günümüzde, daha da artmaktadır. Zira alt kademe yöneticileri, çalışanlarla doğrudan ve günlük ilişkiler içindedirler. Japon firma­larının başarılı olmasında yöneticilerin bu beceriye sahip olması en önemli etkenlerden birisidir.

3.   Teknik Beceri: işlerin başarılmasında yöneticinin, özel bil­gilerle donatılması, süreçleri anlayabilme, gerekli yönetim, teknik ve metodları kullanabilme yeteneğidir. Örgütün faaliyetlerini yapan çalışanlarla doğrudan ilişki içinde bulunan alt kademe yöneticilerinin bu beceriye sahip oıması çok önemlidir. Bu kademe yöneticilerinden özellikle gözetmen (nezaretçi) ve ustabaşları, işgörenlere yol göstermek, yardım ve destek sağlamak zorundadırlar. Teknik bir so­runla karşılaşan işçinin başvuracağı kişi ustabaşısı olacaktır. Teknik beceriye sahip olmayan bir ustabaşı ya da gözetmen işçinin gözünde saygınlığını ve dolayısıyla otoritesini kaybedecektir. 

4.    Karar Verme Becerisi: Çeşitli seçeneklerden birisini seçme eylemine karar verme denir. Örgütün her yönetim basamağındaki yöneticiler, gecikmeden zamanında isabetli ya da doğru karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Ancak üst kademelere çıkıldıkça karar verme becerisinin önemi artacaktır. Çünkü alt düzeyler faaliyetlerini üst düzeylerin verdiği kararlar doğrultusunda yürütürler. Örgüt içinde asıl işlevleri karar verme ve özellikle örgütün yaşamını doğrudan etkileyen önemli kararları alma durumunda olan tepe yöneticilerin bu beceriye sahip olmaları son derece önemlidir. Ge­cikmeden zamanında alınan isabetli kararların, günümüzde işletmelerin rekabet üstünlüğünü belirleyen en önemli faktörlerden birisi olduğu unutulmamalıdır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri