Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21. Yüzyılın Üretim ve Sanayi Yapısı Üzerinde Bir Tahmin

Sosyo-Ekonomik yapıda süratli değişme, iletişim olasılıklarının artışı dünyanın herhangi bir yerindeki or­taya çıkacak bir yeniliğin anında öğrenilmesi "talep" ya­pısını da değiştirecektir. "Şımarık talep" olarak nitelen­dirilen bu yeni talep türünün özelliği süratle değişken olmasıdır. Bu talep şekline uyabilmek için, üretim yapı­sı ve sanayi kendini zorlayacak "esnek" bir yapıya kavu­şacak, en son yenilikleri içerirken kaliteyi ön plana, çıkaracaktır. Bu arada maliyetler,i düşürecek yeni teknik­ler ortaya çıkacaktır.

21. yüzyılın bilgi toplumunda sanayi üretimi, yeni teknolojilere ve tüketici talebinin daha titiz oluşuna gö­re yeniden şekillenecektir.

20. yüzyıldaki gelişmeler ve muhtemel değişmeler dikkate alınarak 21. yüzyıl sanayi yapısı ile ilgili bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu arada önümüzdeki yüzyılı etkileyebilecek yüz kadar Araştırma, Geliştirme' (AR-GE) çalışması dikkate alınarak, özellikle Ameri­ka'da bazı tahminler yapılmıştır. Bu araştırmaların so­nucuna göre muhtemel sanayi grupları şöyledir. 

Ekonomik Etkisi Yüksek Sanayi Grupları

- Gelişmiş materyaller-Kompozitler üretimi sayesin­de uzay sanayii, otomotiv sanayii ve yapı elemanları sa­nayii süratle gelişecektir.

- Bio-teknoloji, genetik mühendisliği desteğinde sağ­lık araçları, ilaç sanayii, tarım koruma ilaç sanayii ve ta­rım ürünleri işletme sanayii. Ayrıca kimya sanayiinde­ki muhtemel gelişmeler çevre kirlenmesini önleyecek yeni sistemler ortaya çıkaracaktır.

- Elektronik ve optik teknolojisindeki gelişmeler sa­yesinde de telekomünikasyon sektöründe yeni aşamalar beklenebilir.

- Mikro-elektronik teknolojisindeki gelişmeler, bilgi işlem sistemlerini daha da ileriye götürecektir. Ayrıca, güneş enerjisini tutma ve depolama tekniklerinde de gelişmeler beklenir.

- Otomasyon'un imalat sektöründe bilgisayarla bü­tünleşmesi, esnek üretim sistemleri ortaya çıkaracaktır. Fabrikaların yönetim ve üretim sistemleri temelden de­ğişecektir.

- Otomasyon, büro yönetim sistemini de kökünden değiştirecek, kuruluşlarda bilgi, araştırma, raporlama sistemleri yeni bir şekil alacaktır.

Otomasyon, finans, muhasebe, proje hazırlanması ve stok yönetiminde metot değişiklikleri meydana getire­cektir. 

Ekonomik Etkisi Orta Derecede Olan Sanayi Grupları 

- Bio-teknoloji, kimya sanayiinde yeni kimyasal mad­deler ortaya çıkaracaktır. 

- Tıp teknolojisi; yeni ilaçlar ve yeni cihazı ar üretecek teşhis ve tedavi olanakları da genişleyecektir. Tıp cihazları üreten sanayi kolu, büyük gelişme gösterecek­tir. 

- Bilgisayar sanayiinde "yapay zeka" insan muhakeme sine yakın fonksiyonlar yapar hale getirecektir. 

Ekonomik Etkisi Düşük Olan Sanayi Gruplari

- İnce kaplama teknolojisi geliştirilerek yüzeyler de­ğiştirilebilecek ve yeni kaplamalar yapılarak yeni ya­rı-iletken sistemler oluşturulacak ve bilgisayar sanayi geniş ölçüde etkilenecektir..www.ekodialog.com

- Geliştirilmiş yeni metaller üretimi ile basınca ve ısı­ya dayanıklı ekipmanlar sanayii geliştirilecektir.

- Elektronikte, milimetrik dalga teknolojisi gibi sis­temler geliştirilecek telekomünikasyon teknolojisi baş­tan aşağı değişecektir.

- Yeni plastik maddeler üretimine geçilecektir. Bu arada cam yerine plastik cam, kağıt yerine sentetik ka­ğıt inşaat sanayiinde çimento yerine sentetik bağlayı­cılar üretimine geçilecektir. Bu yeni maddeleri ürete­cek sanayi kolları ortaya çıkacaktır.

Araştırmalar; teknolojik gelişmeleri insan yaşantısın­da büyük değişiklikler yapacağını göstermektedir. Ya­şam boyunun uzaması, genler üzerindeki çalışmalar, yaşlı fakat dinamik ve tecrübeli insanların topluma ha­kim olmasını sağlayacaktır. Böyle bir gelişme huzurlu bir dünyayı da birlikte getirecektir.

İnsan, kültür, üretim ve teknoloji arasındaki ilişki yeniden kurulurken başka bir "dünya düzeninin" oluşu­muna şahit olunacaktır. 

DPTnin Yabancı Uzmanlara Yaptırdığı Araştırma

Devlet Planlama Teşkilatı, 1971 yılında Kahn Her­man, J. Wiener Anthony'a yaptırdığı gelecek 32 yılla ilgili araştırmanın sonuçları yaşadığımız bazı yıllarda kanıtlanmış bulunmaktadır. Bu araştırmayla ilgili bazı özet bilgiler aşağıdadır. 

Dünyadaki bazı temel eğilimler şöyle olacaktır: Demokratikleşme yayılacaktır. İlim ve teknoloji yay­ gınlaşacaktır. Araştırma ve geliştirme yoğunluk kazana­caktır. Dünya çapında modern sanayileşme yaygınlaşa­caktır. Nüfus artışı devam edecektir. Şehirleşme ve bü­yük şehir merkezlerinin gelişmesi devam edecektir. Okur-yazarlık ve eğitimde gelişme devam edecektir. Boş zamanlar artacak zevk ve sefaya düşkünlük yaygınlaşacaktır. Topyekun imha etme kabiliyetine sahip si­lahlar çoğalacaktır, "değişme" süratli bir tempo kazanacaktır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005