Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avrupa Birliği Sosyal Politikalarının, Türkiye'deki Sosyo-Ekonomik Sınıf İlişkilerine Olası Etkilerinin Analizi

Giriş

Ekonominin bütünüyle ilgili gelişmeler, ekonomik olgu ve sorunlar bazı toplum kesimlerini daha çok etkilemektedir. Bu gelişmeye koşut olarak, ekonomik gelişmelerin ve sosyal oluşumların sosyo-ekonomik sınıflara etkileri önem arz etmektedir. Bu bağlamdan hareketle bu çalışmada; Türkiye’deki sosyo-ekonomik yapı ve sınıflar arası ilişkilerin AB sosyal politikalarının da etkisi bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır.

Çalışma, üç ana alt başlık altında ele alınacaktır:


Türkiye'de Sosyo-Ekonomik Yapı

a) Türk toplum yapısının analizi:
Türk toplum yapısında sınıflaşma, batı toplumlarının uzun dönemli tarihsel evrimleşmesine ve sınıfsal yapısına benzememekte, geçmişe bakıldığında mülkiyete ve üretim ilişkilerine dayalı sınıflaşmanın Türk toplumunda olmadığı görülmektedir.

b)  Türkiyedeki sosyo-ekonomik yapının analizi:Sanayileşmenin ve kalkınmanın sosyal politikalarla desteklenmemesi ve uzun süreli yüksek enflasyon çeşitli sınıflar arasındaki farklılaşmanın daha belirginleşmesine yol açmıştır. Diğer yandan, yeni teknolojilerin yarattığı işbölümü ve uzmanlaşma yeni meslekleri doğurmaktadır. Yeni meslekler ve yeni sosyal roller sosyal alanın değişimine yol açmaktadır. Bu değişim sosyo-ekonomik sınıfların farklılaşmasına yol açmakta ve gün geçtikçe Türkiye’de sosyo-ekonomik yapı dışsal etkenlerin de etkisi ile değişime uğramaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI

a)  Avrupa Birliği Sosyal Politikaları :
Avrupa Birliği’nde sosyal güvence ve istihdam politikası üye ülkeler arasında farklı olmakla beraber, çalışma şartları, emeklilik, yoksullukla mücadele, sosyal güvenlik, sağlık, yaşlılara bakım, sosyal yardım ve işsizlikle mücadele gibi alanlarda belli standartlar uygulanmaktadır.

b) Sosyal Politikaların amaç ve sonuçları:Çalışanların yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçi ve işveren kesimleri arasında etkileşim ortamının oluşturulması ve üye ülkelerin sosyal politikaları arasında uyum sağlanması amaçlanmaktadır. Bu politika çerçevesinde ana amaç; bilgi ekonomisi, sosyal durum ve genişleme kapsamında kökten değişmeye yüz tutmuş AB ekonomisi bağlamında toplumun yeni ihtiyaçlarının karşılanması olmaktadır.

ETKİ MEKANİZMASI

AB, Türkiye’nin makro ekonomik istikrarına ve sosyal gelişmesine çeşitli yönlerden pozitif dışsallık katkısı sağlayabilecekken, sosyo-ekonomik sınıflar arasında çatışmalar şeklinde beliren negatif dışsallıklara da gebedir. İstihdamda artış, yolsuzlukla mücadeleyi yoğunlaştırma ve adli sistemin işlerliğini arttırma gibi niyetler mantıklı görülebilirken, ekonomik rasyonellikten uzaklaşmadan, toplumsal değerlerin aşınmasının önüne geçerek bir duruş sergilemek gerekmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005