Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deniz Haydutluğunun Oluşturduğu Riskler ve Sektör’e Ekonomik Maliyeti

Denizcilik sektöründe oluşabilecek beklemeyen riskler’in maliyeti ciddi boyutlara ulaşabilir. Doğal afetler, grevler, ülkelerarası çatışmalar ve savaşlar vs. birçok etken deniz ticaretini negatif yönde etkileyebilir. Son 15 senede ise bu risk grubuna dünyanın en eski suçlarından olan deniz korsancılığı veya deniz haydutluğu tekrardan girmiştir. Deniz haydutluğunun artması ile armatörler gemilerini başka rotalara yönlendirirken, ülkelere kendi savaş gemilerini korsancılığın olduğu bölgelere göndermektedirler.

Bu yüzden tezin bu bölümde deniz haydutluğunun deniz ticaretine olan ekonomik maliyeti ve meydana gelen rota değişiklikleri, gemilerin hızlarını artırmaları, fidye, sigorta, ekipman, deniz güçleri’nin maliyeti incelenmiştir.

Denizyolu taşımacılığı dünya ticaretinin % 90’nı taşımakta olup, 380 milyar dolarlık hacim ile dünya ticaretinin % 5’ne denk gelmektedir (IMO, 2012). Ayrıca en son teknoloji ile yapılan gemilerin maliyetlerinin 1 milyar dolar’a kadar yükseliği son dönemlerde, deniz haydutluğunun tekrardan ortaya çıkışının nedeni olmaktadır. Sermaye yoğunluğu yüksek olan deniz ticaretinde, deniz korsanları yaptıkları saldırılar ile armatörlere, gemi donatanlarına, yolculara, mürettebat’a, bankacılara, tersanelere, aracılara ve ülke ekonomilerine zarar vermektedir.

Uluslararası Denizcilik Bürosu (ICC) ‘nun verilerine göre 2011 yılında 237 gemiye saldırılmış ve 28 tanesi kaçırılmıştır. Somalili korsanların gerçekleştirdiği sadece bu saldırıların maliyeti 7 milyar dolar olmuştur. 2003-2010 seneleri arası ise gerçekleşen toplam saldırı 2996 olmuş, bunlardan 256 tane gemi kaçırılmıştır. Bu saldırılarda 102 kişi hayatını kaybedip 1181 kişi rehin alınmiştır (ICC, 2011).

Saldırılan önemli bir kısmı Aden Körfezi’nde gerçekleşmektedir. Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Bab-ül Mendep Boğazı ile Hint Okyanusu arasında yer alan, Asya, Avrupa ve Amerika’yı birbirine bağlayan en önemli ve en yoğun ticaret yollarından biridir. Her yıl

-              gemi Aden Körfezi’nden geçmektedir. Dünya ticaretini tehdit eder duruma giren Aden Körfezi’nde gerçeleşen saldırıların toplam maliyeti ise 7-12 milyar dolar arasında olmaktadır (IMEAK, 2011).

Deniz korsancılığının başlıca sektöre olan önemli maliyetlerden birisi ise özellikle de Aden Körfezi’ni kullanmak istemeyen gemi donatanlarının bölgeden kaçmak için daha bir uzun rota kullanmalarıdır. Aden Körfezi yerine Güney Afrika’nın Ümit Burnundan dolaşmanın maliyeti bir gemi için 300.000 dolardan fazla olabilmektedir. Ayrıca sefer süresinin de 12-21 gün arası uzamasına neden olmaktadır.

Hızın artırılması, Askeri Masraflar, Güvenlik ekipmanları, Sigorta, Rota’nın değiştirilmesi, İşçi Maliyeti ve Fidye Yukarıdaki tablo’da en yüklü maliyetin gemilerin tehlikeli bölgelere girdikleri sırasında hızla kaçabilmek için artırdıkları hızları olduğu gözükmektedir. 18 knots üzerine çıkan gemiler, hız arttıkça daha fazla yakıt tüketmektedirler. İkinci sırada ise 30 ülkenin katıldığı korsan saldırılarını önlemek amacıyla oluşturulan filonun ve ekipmanlarının masrafları gelmektedir.

Aşağıda bölümlerde Aden körfezi, Nijerya, Malaka Boğazı, Endonezya, Güney Denizi, Bangladeş ve Gine Körfezindeki gerçekleşen saldırıların maliyetleri incelenmiştir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005