Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İnternet Üzerinden Karapara Aklama 

Teknoloji sadece iş dünyasına değil, suçlulara da yeni imkanlar sun­maktadır. Bilgisayar başında bir tuşa dokunularak, bir ülkeden başka bir ülkeye aktarılan milyonlarca dolar değerindeki kara para, kolayca izini kaybettirebilir. 

İnternet bankacılığının hızla gelişmesi ve internet üzerinden yapılan günlük ticaret miktarının 4 trilyon dolara ulaşması, aklayıcıların internete yönelmesinde etkendir. Herhangi bir ülke'de yasa dışı yollardan elde edi­len bir servet, bir tuşa dokunularak bir vergi cennetine, oradan da yine aynı yolla herhangi bir gelişmiş ya da gelişmekte olan bir ülkeye gönderi­lip aklanabilmektedir. İnternet bankalarındaki hesaplara hangi ülkeden ulaşıldığı ve paranın nerede tutulduğu gibi bilgileri elde etmek, hem bir hayli zor, hem de bankaların muhasebe bölümlerinin bu tür bankalardaki tüm işlemleri kontrol etmesi imkânsızdır. 

FATF'ın 1999 yılı raporuna göre, İnternet üzerinden sunulan mali hizmetlerdeki hızlı artış dikkate alındığında, karapara aklamada kullanıl­ma riskinin en yoğun olduğu alan online işlem yapabilme imkanlarıdır. Online işlem hizmetleri giderek artan sayıda ticari banka ve "sadece in­ternette faaliyet gösteren bankalar" (püre internet banks) tarafından su­nulmaktadır. Potansiyel karapara aklama riskleri mali kurumların, işlem yapan belli kişilerin kimliğini gerektiği gibi tespit edememelerinden hatta bu işlemi yapan kişinin nerede bulunduğunu belirleyememelerinden kay­naklanmaktadır. Sınır ötesi bir hesaba erişebilme imkanı, online işlemlerin karapara aklamak için kullanıldığının belirlenmesi durumunda idare ve soruşturma açısından hangi ülkenin yetki alanına girdiğine nasıl karar verileceği sorununu doğurmaktadır.

Internet bankacılığını kullanarak kara para aklayanların başında Rus mafyası gelmektedir. Yasa dışı yollardan büyük paralar kazanan Rus maf­yasının ABD bankaları aracılığı ile para aklama operasyonu yaptığı bilin­mektedir. Moskova'da bir bilgisayarın başına oturan bir kara para aklayı­cısı, kolaylıkla Wall Street'te işlem yapan bir aracı kuruma ya da Ameri­kan bankasına ulaşabilmekte ve bu kurumlar aracılığı ile hisse senedi veya fon satın alabilmektedir. Hatta, istenildiği takdirde ABD sadece aracı olarak kullanılıp para başka bir ülkeye transfer edilebilmektedir. 

Internet aracılığı ile kara para aklamada daha çok ABD bankaları ter­cih edilmesinin en önemli nedeni, ABD bankalarının her gün dünyanın dört bir yanıyla milyarlarca dolarlık işlem yapıyor olması ve işlem çokluğu nedeniyle, para takibinin zor olmasıdır. Ayrıca, ABD Doları üzerinden yapılan işlemlerin dünyanın her yerinde kabul ediliyor olması da önemli bir faktördür. ABD bankaları, kara para aklama olayında genellikle bir aracı kurum olarak kullanılıyor; çünkü ABD'de kara paraya karşı alınan yasal önlemler, kara para aklayıcılarını ABD'yi bir geçiş noktası olarak kullanmaya zorlamaktadır. Moskova'dan Cayman Adaları'na yapılabilecek bir kara para transferi dikkat çekerken, ABD üzerinden bir Afrika ülkesi­ne yapılan transfer dikkat çekmemektedir. 

Online bankalar'ın yanı sıra, internet tabanlı kumarhaneler de kara para aklama konusunda önde gelen araçlardan biri halini almaktadır. İnternet üzerinden faaliyet gösteren online kumarhaneler şüpheli işlemle­rin takip edilmesini karmaşıklaştırarak daha da zorlaştırmaktadır. Yazılım tabanlı olan online kumarhanelerin genellikle off—shore merkezli olması da bu zorluğu arttırmaktadır. Bu da suçluların yakalanması ve cezalandı­rılmasına esas teşkil eden kanıt bulunmasını ya çok zorlaştırmaktadır. 

-. Çalışanlar ve müşteri yönünden karapara aklanması ihtimalini akla getirebilecek örnek olaylar

Bazı banka çalışanları rüşvet karşılığı karapara aklamayı kolaylaştı­rabilirler. Bunun göstergesi olabilecek bazı durumlar şunlardır:

-Çalışanların karakterinde meydana gelen değişiklikler: Örneğin kişi­nin harcamalarındaki israfın artması veya kişinin tatile çıkma isteğinin bulunmaması,

-Çalışanların performansında meydana gelen değişiklikler: Örneğin satış elemanının veya çalışanın nakit karşılığı sattığı ürünlerin beklenme­yen oranda artması,

-Normal iş prosedürü gereği kimlik belirlenmesi gereken işlemlerde kimlik tespitinin yapılmaması.

Müşteri açısından ise,

-Sahibinin bilinen hiçbir ekonomik faaliyetinin olmadigi bir hesap a-çılması ve bu hesaba büyük miktarlarda nakit para yatırılması,

-Uzun zaman uykuda kalan bir hesabın aniden aktif hale gelmesi ve bu hesap üzerinden kısa sürede önemli miktarlarda işlemler yapilmasi

-Problemli borçların beklenmeyen bir biçimde geriye ödenmesi,

-Kaynağı belli olmayan varlıklar karşısında finans kurumlarından ödünç alma isteğinin bulunması,

-Değeri yüksek taşınmazların satın alınması için finans kurumundan ödünç alınması ve alınan bu ödüncün hemen geri ödenmesi.

-Finans kurumlarına kaynak sağlayarak (mevduat veya sermaye katı­lımı ile) bunların kredi şeklinde piyasaya verilmesini temin etmek.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005