Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mafyaların Küreselleşmesi ve Mafya Zirveleri 

Triadlar ve Rus mafyası açısından göç doğal bir değişim oluşturmuş­tur. Triadlar, ABD, Kanada, Avustralya ya da Yeni Zelanda olsun önemli bir Çinli topluluğun bulunduğu her yerde mevcuttur.Rus mafyasına gelince, hızlı bir şekilde, Kuzey Amerika ve Avrupa'ya (Belçika, Almanya, Po­lonya, Macaristan ve Avusturya) kök salmıştır. 

Cosa-Nostra'nın Amerikanlılaşması, Sicilyalıların ABD'ne göçünü iz­lemiştir. 1989 yılında Berlin duvarının yıkılmasıyla birlikte, italyan mafya­sı Berlin ve diğer Sovyet topraklarına yayılmışlardır.Yine, Sacra Corona Unita Arnavutluk ve Karadağ mafyaları ile sağlam bağlar kurrnuştur. İs­tanbul'un babalan ise, eskiden beri Bulgaristan'ı kolonileştirmişlerdir. Bu mafyalar, Kanada ve ABD'de uzantılara sahip olduğu gibi Avrupa da, Al­manya, Hollanda, İspanya ve Portekiz'de faaliyet göstermektedir. Fran­sa'da Cote d'Azur İtalyan ya da Rus olsun, her zaman babalara kucak açan bir yer olmuştur. Kamorra Mafyasından büyük uyuşturucu ve sigara ka­çakçısı Michaelle Zaza, burada muhteşem bir villada yaşamıştır. Kolombi­ya kartellerine gelince, 90'h yıllardaki devletin güçlü mücadelesi karşısın­da, komşu ülkelere, örneğin Sicilyalılarla ittifak yaptıkları Venezuellaya dağılmışlardır. Bir süredir, "Meksika'nın Kolombiyalılaşması" ndan bah­sedilir olmuştur. Başlıca düşmanları Triadlarla işbirliğinden kaçınan Yakuzalara gelince, yayılmaları ilkin Asya ile sınırlı olmuştur. Ardından nüfuzlarını Avustralya ve özellikle ABD'deki Japon topluluklara genişlet­mişlerdir. Avrupa'da ise, sadece Almanya'da bulunmaktadırlar. 

Bir itirafçının tanıklığı sayesinde, İtalyan Savcılar Venezüella'nın 25 km uzağında yeralan Karayip adalarından Aruba'da Sicilyalı baba Ciccio Madoni ile Medellin Kartelinin adamları arasında bir buluşma geçekleşti-ğini tespit etmişlerdir. Avrupa'da kokainin toptan satışında tekel hakkı karşısında, Sicilyalılar Escobar'ın adamlarının eroin piyasasına girmeleri­ne izin vermişlerdir. Akabinde Aruba, Kartellerin yöneticileri ile özellikle Rus Mafyası mensupları arasında başka zirvelere ev sahipliği yapmış­tır .Polis başka bir zirvenin de 20 kasım 1994 tarihinde Fransa'da gerçek­leştirildiğini belirlemiştir. İtalya, Amerikan mafyaları ile.Yakuza, Triadlar ve Cali karteli temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kokain, gayri menkul ve sanat eseri piyasalarının paylaşımının görüşüldüğü anlaşılmıştır. 

Örgütlü Suç ve Kara Para Aklama 

Suç dünyası, son yirmi yılda ekonomi alanında yaşanan gelişmelere paralel bir değişim geçirmiştir. Bu bağlamda, örgütlü suç tek amacı ka­zanç sağlama olan gerçek suç şirketlerinin oluşmasına yol açmıştır. Bu suç şirketleri üretim, dağıtım bölümleri, iletişim sektörleri, malî ve insan kay­nakları idarelerine sahip yasal ekonomik ve ticarî şirketlere benzer şekilde yapılanmışlardır. Bu şirketlerin daha gelişmiş biçimleri, holdinglere ve kartellere benzetilebilir. Örneğin Kolombiya kartelleri, ekonomik işlem­lerden doğan kazançlarını kasalarına aktarmaya imkan veren dönüştürmeden geçerek üretimden dağıtıma aynı maddenin her aşamasını kontrol etmektedirler. 

Günümüzde her türden suç örgütleri, suç faaliyetlerinden elde ettik­leri gelirleri aklamak ihtiyacı içindedir. Bunun temel iki nedeni vardır; Birincisi, kazanılan paranın izleri suç faillerinin suçluluklarının ispatına delil teşkil edebilir. İkincisi ise, bu para bizatihi soruşturma ya da müsa­dereye konu olabilir. 

Örgütlü suç üyeleri ve özellikle uyuşturucu kaçakçılarının elinde aşırı miktarlarda nakit para birikmektedir. Yasadışı faaliyetlerinden maksi­mum fayda sağlayabilmek için, suçlular illegal yollarla elde ettikleri bu servete yasal bir görünüm vermek zorundadırlar. 

Suç örgütleri trilyonlar kazanabilir. Ancak, bu paralar aklanmadığı sürece hiç bir işe yaramaz. Aksi takdirde, kelimenin tam anlamıyla kirli para içinde boğulurlar. Bu nedenle, organize suç örgütlerinin yasa dışı kazançlarını meşru fınans kuruluşlarında aklamak üzere her türlü çabayı gösterdikleri ve bu amaçla karlı işletmelerde kontrolü ele geçirmeye özel önem verdikleri görülmektedir. 

Artık örgütlü suç, saygın, büyük fınans kuruluşları aracılığıyla ya da doğrudan faaliyet göstermektedir. Yasadışı işlerden sağlanan karaparanın aklanması örgütlü suçun temel ilgi alanlarındandır. 

Örgütlü suçluluğun en belirgin özelliği, bu suçluluk türünün illegalitesinin açık bir biçimde görülmez oluşudur. Bu görülmezlik suç örgütlerinin genellikle legal bir görüntü içinde faaliyet göstermesinden kaynaklanmaktadır. Gerçekten, Örgütlü suçluluğun fiillerinde kullanılan en önemli araç, maskeleme, kamuflaj yöntemi olup, yasal girişimciliğin imkanlarından yararlanılarak, suçlardan elde edilen kazançlar meşru ka­nallara akıtılmakta ve böylece bu suçluluğun illegal yönünün keşfedilmesi çok zorlaşmaktadır. Buna ilave olarak, yasadışı bu tür faaliyetlerin çoğu kez sosyal entegrasyona sahip olması, söz konusu faaliyetlerin başarılı bir şekilde ve rahatsız edilmeden devamını sağlamaktadır 

Bu suçluluğun diğer bir özelliği, kısa zamanda ve hızlı bir şekilde ka­zanç sağlayabilecek, maliyeti düşük, yakalanma riski az olabilecek kriminal faaliyet alanlarını tercih etmesidir. Organize suç grupları yaka­lanma ve cezalandırılma riskini azaltmak için ise, görünüşte mağdurları olmayan suçluluk alanlarında uzmanlaşmaktadırlar. Bu lür suçlarda mağdurlar, ya suçun işlenmesinde kendi katkılarından dolayı (uyuşturucu madde, illegal şans oyunları gibi) ya da suç örgütünün tehditlerinden korktuklarından dolayı (tehditle para toplama suçu) ihbar etmekten ka­çınmaktadırlar.
 

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005