Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Globalleşen Dünyada Satış Danışmanı ve Özellikleri

                Dünya her türlü konjonktür de global değişimin tarihi bir dönemini yaşamaktadır. Ekonomi, sosyal hayat, devlet rejimleri ve savaşlar küreselleşirken, anlayışlarda küreselleşmektedir. Nitekim için de yaşadığımız çağın temel özelliği globalleşmedir. 

                Kişisel satış, satış yapmak amacıyla bir veya daha fazla potansiyel alıcıyla karşılıklı konuşmak, görüşmek ve sonuca ulaşmaktadır. Söz konusu bu işlevi yapan kişiye de satış danışmanı denilmektedir.

Başka bir ifadeyle satış danışmanı, kişisel satış amacıyla alıcı ile karşı karşıya gelen, müşteri ile karşılıklı diyaloga girerek ürünü sözlü olarak tanıtan satış elemanıdır. Ayrıca satış danışmanı firmada satılan ürünler konusunda müşterilere danışmanlık yaparak ürünlerin satışını gerçekleştiren; müşteri memnuniyetini sağlayan ve alışverişin sürekliliğini arttıran; stand ve ürünlerin temizlik ve düzeninden sorumlu olan satış personelidir.

Bir toplum gücünü halkının değime ve yeniliğe olan adaptasyonundan alır. Dolayısıyla bir toplum hayatının her aşamasında değişime ve yeniliğe açık olmak durumundadır. Bu noktada globalleşen dünyada en popüler mesleklerinden biri olan satış danışmanlığı, meslekte sürekli gelişim ve başarı yolunda ilerlemeyi gerektirmektedir.

Dolayısıyla her meslek grubunda olduğu gibi, işinizde başarılı olabilmeniz için işin gerektirdiği nitelikleri iyi bilmeli ve eksik olan taraflarınızı sürekli geliştirmelisiniz. Bu bağlamda globalleşen dünyada satış danışmanında olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilmektedir.

   1. Satış danışmanı prezantabl olmalıdır. Yani satış danışmanın görünüşü, saçı, giyimi, makyajı, traşı ve deodorantı prezantabl olmanın unsurlarını oluşturmaktadır. Dolayısıyla alıcı tarafından ilk izlenimi olumlukılmanın yolu söz konusu unsurlara dikkat etmekten geçmektedir.

   2. Satış danışmanının diksiyonu, sözcükleri doğru kullanması, ses tonu, konuşması net ve akıcı olmalıdır.

   3. Duruş, jest ve mimiklerin önemini bilmelidir,

   4. Öz güveni tam, sabırlı, nazik, hislerine hâkim, kendini motive etmeyi bilen bir kişiliğe sahip olmalıdır,

   5. Dinleme becerisine sahip olmalıdır,

   7. Çalışmayı bir zevk haline getirebilmelidir,

   8. Alıcının ne istediğini kısa sürede anlayabilmelidir,

   9. Hedefi yakalamak, en iyiyi başarmak ve işini kusursuz yapmak için hırslı olmalıdır,

   10. Yüksek enerjiye sahip olmalı ve bu enerjiyi işine pozitif yansıtabilmelidir,

   11. Güçlü bir hafızaya sahip olmalı ve bu yeteneğini geliştirmelidir,

   12. Satış tekniklerini iyi bilmelidir,

   13. İş hayatında karşılaştığı sorunları çözebilmelidir,

   14. Müşterilerinin adını, telefonunu, adresini müşteri tanıma rehberine kaydetmelidir,

  15. Satış danışmanın amacı müşteriye satış yapmak değil satın almasına yardım etmek olmalıdır, Müşterinin satın almasına yardım etmek, onun en iyi, en kolay, en az zaman alacak kararı vermesine yardım etmek demektir.

Sonuç olarak koşulsuz müşteri mutluluğunu ilke edinmiş bir satış danışmanının ve firmaların en önemli serveti müşterileridir. Kaybedilen her müşteri bir servet olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda kaybedilen müşterinin firmaya tekrardan müşteri olarak kazandırılmasının maliyeti 15 birimdir. Alış veriş yaptığı firmadan memnun kalmayan müşterilerin %91’i söz konusu firmayla bir daha iş yapmamaktadırlar. Diğer taraftan yeni bir müşteri kazanmanın maliyeti ise eskisini tutmanın beş katıdır. Bu çerçevede alış veriş yaptığı firmadan memnun kalan müşteri ortalama 8 kişiye memnuniyetini bildirirken firmadan memnun kalmayan bir müşteri ise mutsuzluğunu ortalama 25 kişiye bildirmektedir.

Kaynak: İktisat Bilim Uzmanı: Süleyman Kevük – Sütçü İmam Üniversitesi

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005