Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tek Sayfalık Bilgi Notu 

Selman Gemuhluoğlu 

Bilginin Etimolojisi 

Bilginin etimolojisinde gezinirken, bil­mek, bulmak, bolmak gibi kelimeler çok fark­lı anlamlara işaret etmekle birlikte, ses olarak benzemeleri tesadüf olmasa gerekir. Bilmek-bulmak-bolmak (olmak) kuşkusuz hikmetle bağlantılıdır, kişiyi bildikten sonra bulmaya, bulduktan sonra bolmaya yöneltir. Bu sırala­ma, birinden ötekine geçme şeklinde aşamalar halinde gelişmeyi değil, üstüste bir gelişmeyi, bilirken bulmayı, bilirken ve bulurken de bol-mayı ifade eder. Tabula rasa, karanlıktan çı­kan kişinin ışıkta gözlerinin kamaşması anla­mına da gelir. Gerçekte, bolan bilir, bolup bi­len bulur. 

Bilginin Temellükü 

Bilginin temellükünden söz ederken bilginin kişiye mal olması, bir anlamda kişiyle hemhal olması kastedilir. Çağımızda ise bilgi­nin 'mülk'leşmesi yönünde güçlü bir eğilim kendini göstermektedir. Bilginin içselleştiril-mesinden çok, bilginin metalaşması veya eko­nomi nesnesi olarak 'veri'leşmesi yaygınlaş­makta ve derinleşmektedir. Bunun bir uzantısı olarak bilgi yığmlaşması ve bilgi kirlenmesi or­taya çıkmaktadır. 

Kullanıcıya Özel Bilgi 

'Globalleşen' kapitalizm, 21. yüzyılda, seri üretime göre yığın talebi yaratılmasından çok, özel talebe göre özel üretim sürecine gir­mektedir. Bilgi de bir ürün olarak kişinin duru­muna ve eğilimine, zevk ve beğenisine, yani talebine göre özel olarak üretilip tüketime su­nulma durumundadır. Söz konusu olan, kulla­nıcıya özel bilgidir artık.

Bilgi Toplumu 

Bilgi toplumunda, bilgi yığmlaşması ve bilgi kirlenmesi ile birlikte, bilginin özelleşme­sini, yani, kullanıcıya özel üretilip sunulması­nı öngörmek şimdiden mümkündür. Paradok­sal bir şekilde bilginin özelleşmesi, her isteye­nin her istediği bilgiye ulaşmasını zorlaştıra-caktır-hem ülke hem kişi olarak. 

Bilgi toplumunda bilgi tutkulularını özel bilginin yüksek 'fiyat' ve 'sıkı' denetim nede­niyle bilgiye ulaşmakta zor günler bekliyor, dolayısıyla bilgi toplumunda bilgi 'cenneti' ha­yalleri yıkılacaktır. Hikmet sevdalıları ise bilgi yığmlaşması ve bilgi kirlenmesi yani bilgi ka­osunun gittikçe hafiflemesine toplum ve insan­lık adına sevinecekler.
 

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005