Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teknoparkların Ekonomik Kalkınmadaki Rolü 

Bilginin ticarileşmesi sürecinde teknoparklar hem dikey hem de yatay anlamda teknoloji geliştirme faaliyetleri yapan firmaların ortak bir coğrafi bölgeye toplanması yani yerelleşmesi ile birlikte iş yapma maliyetlerinin düşmesi ve bilginin inovasyona hızlı dönüşümüne katkı sağlamaktadır. Bölgesel boyutta oluşturulan ilk teknopark yapımının gelişimi 1951 yılında Standford Üniversitesi içerisinde kurulmuş olan Bilim Parkı’dır. Teknoparkların yapısında ve içerisindeki işletmeler sayesinde ortak özelliklere sahip inovasyona dayalı bölgeler oluşmuştur. 

Bölgesel ekonomik gelişim ve teknoparklar arasındaki etki 2 farklı model halinde incelenmektedir. İlk model, büyümenin ya da inovasyonun bir merkezden dışa doğru yayılımının bölgesel kalkınmayı başlattığı ve ilerlettiğine dayanmaktadır. Bu model ile teknoparkların bölgesel kalkınmadaki etkisi daha açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bunun nedeni; teknoparkların sağladığı yüksek vasıflı Ar – Ge faaliyetlerinin artması sonucu kalifiye insan kaynağının ve sermayenin artması ile bölgesel kalkınmanın gerçekleşmesidir. İkinci modelde ise bölgede var olan girişimcilik, sermaye, bölgesel yaratıcılık ve dinamizm gibi faktörlerin bölgesel kalkınmada belirleyici olduğu ve teknoparkların işlevlerinin bu potansiyeli oluşturacak altyapıya sahip olmasına dayanmaktadır. Bu modelde ise teknoparkın gelişme potansiyeli bölgedeki potansiyel ile sınırlandırılmıştır 

1970’li yıllarda klasik sanayinin merkezileşme eğilimini terk ederek ulusal alanların çevre bölgelerine taşınmasıyla ağır sanayi yerini, bölgesel sorunların çözümünde ve bölgesel kalkınmada bir araç olan ileri teknolojili ve küçük inovatif firmalara bırakmıştır. Teknolojik inovasyon ile bölgesel kalkınma arasında ilişki kurarak teknoparkların bölgesel kalkınma amacıyla kullanımında yerel ekonomik kalkınmanın yaşanmasıyla ulusal ekonomiler etkilenerek, doğrudan küresel pazarlara açılma imkânı yaratılarak, yerelliği artıran teknoparkların işlevliği önem kazanmıştır. Kalkınmanın sağlanmasında bir araç olan teknoparklar, istihdam etkileri nitelikli işgücüne verilen ve bölge ekonomisinde sağlanan istikrar ile yerel ekonomik kalkınma sağlanmasında olumlu etki yaratan bir araçtır. 

Teknoparkların, yerel ekonomik kalkınmadaki başarısı yüksek kalitedeki yerel araştırma kurumları ve üniversite altyapısının varlığı ile teknoparklarda yer alan şirketlerin bu kurumda çalışmış veya çalışan akademisyenler tarafından kurulmasına bağlıdır. Ayrıca bölgedeki yerel yönetimler, merkezi yönetim birimleri, araştırma enstitüleri ve üniversiteler ile girişimciler arasında organik ve sürekli bir işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005