Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Türkiye Ürdün İş Konseyi, Serbest Ticaret Antlaşması ve Karşılıklı Vizelerin Kaldırılması 

Türkiye Ürdün iş konseyi 1994 yılında kurulmuştur. Türkiye Ürdün İş konseyinin genel olarak hedeflerinde sanayi ve teknolojik işbirliğinin daha da artırılarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin olması gereken düzeye çıkarılmasıdır.225 Türkiye Ürdün iş konseyi kurulduğu günden itibaren iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişimi doğrultusunda yoğun çaba göstermektedir. 

2004 Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirilen iş konseyi toplantısı Kral Abdullah’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir.226 2004 Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirilen iş konseyi toplantısı 2005 yılında STA ile ilgili başlayacak olan müzakereler adına önemli bir basamak olmuştur.

2006 yılında yapılan müzakerelerden de STA adına olumlu bir sonuç çıkmamıştır. Türkiye tarafının bu konudaki yoğun gayret ve isteklerine rağmen Ürdün tarafının bu konudaki isteksizliği görüşmeleri tıkamıştır. 

Sonuncusu 2 Aralık 2009 yılında DEİK/Türk-Ürdün İş Konseyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ürdün İşadamları Derneği ile işbirliğinde Amman’da Türk-Ürdün İş Forumu düzenlenmiştir. 

Türkiye taraflı gerçekleştirilen yoğun diplomasi neticesinde Ürdün ile 2009 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Bununla beraber vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması ve Gümrükler Arası İşbirliği Anlaşması da imzalanmıştır.

Söz konusu anlaşmalar iki ülke arası ekonomik ve ticari ilişkilerine yeni açılımlar getireceği muhakkaktır. Serbest Ticaret Anlaşması sonrasında Ürdün ile yarım milyar dolar civarında seyreden ticaret hacminin hızla artacağı öngörülmektedir. 

Serbest Ticaret Anlaşmasının sadece ticaretin artmasına katkıda bulunmayacağı ayrıca karşılıklı yatırımların da artacağı kısa vadede iki ülke arasındaki işadamlarının üçüncü ülkelerde de ortak işbirliğine gitmeleri açısından avantajlar sağlayacaktır. 

Serbest Ticaret Anlaşmasının kısa ve uzun vadeli hedeflerinde; İki ülke arasındaki ekonomik, teknik ve sınai işbirliğinin arttırılması ve güçlendirilmesi, ürün ticaretindeki her türlü kısıtlamaların kaldırılması, iki ülke iş adamları açısından uygun rekabet koşullarının oluşturulması, İki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerinde karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve tarafların üçüncü ülke piyasalarındaki ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi hedeflenen planlar arasındadır. 2010 yılı içinde yürürlüğe girecek olan Türkiye-Ürdün Serbest Ticaret Anlaşmasının sanayi ürünlerinde ülkemizin Ürdün’e yapmış olduğu ihracat’a konulan gümrük vergileri dört ayrı zaman süresi içinde tamamen kaldırılacaktır. Aşağıda kısaca değinilmiştir.

- B1 listesinde yer alan sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergiler 1 Ocak 2011 tarihinden başlamak üzere 3 yıl içerisinde kademeli olarak yapılacak indirimler neticesinde 1 Ocak 2014 tarihinde sıfırlanacaktır. 

-   B2 listesinde yer alan sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergiler 1 Ocak 2012 tarihinden başlamak üzere 5 yıl içerisinde kademeli olarak yapılacak indirimler neticesinde 1 Ocak 2017 tarihinde sıfırlanacaktır. 

-   B3 listesinde yer alan sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergiler 1 Ocak 2013 tarihinden başlamak üzere 5 yıl içerisinde kademeli olarak yapılacak indirimler neticesinde 1 Ocak 2018 tarihinde sıfırlanacaktır. 

-   A listesinde yer alan Türk menşeli sanayi ürünlerine uygulanacak vergi indirim takvimi ise, Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sonra belirlenecektir. Söz konusu liste tarafımızca karşılıklı hale getirilmiş olup, listede yer alan Ürdün menşeli sanayi ürünlerinin Türkiye’ye ihracatında uygulanacak vergi indirim takvimi de Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sonra belirlenecektir. 

-  Bu kapsamda, 2008 yılı itibarı ile Ürdün’e ihracatımızın % 80’i, Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren herhangi bir gümrük vergisi veya eş etkili vergi uygulanmaksızın Ürdün pazarına girebilecektir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005