Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
Türkiye İktisat Tarihi
Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yeniden Yapılandırma Sonrası Hisseleri Yabancılara Satılan Bankalar ve Satış Tutarları 

Yeniden Yapılandırma Programının uygulamaya konulduğu Mayıs 2001 tarihinden Temmuz 2007 tarihine kadar Türk bankacılık sektöründe yabancılara 18 adet hisse satılmış ve hisselerin toplam tutarı 17.390 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. 

Bankacılık sektörü yeniden yapılandırmanın başladığı 2001 yılından sonra birçok Türk bankasının hisseleri yabancı yatırımcılar tarafından satın alınmıştır. Bu dönemde gerçekleşen satın almalara ilişkin kısa bilgiler şöyledir (Bumin, 2007b: 56– 58): 

• Aralık 2000’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Demirbank, Eylül 2001 tarihinde İngiliz kökenli HSBC Plc’ye 350 milyon ABD dolarına satılmıştır. Banka halen HSBC Bank unvanı ile faaliyetlerine devam etmektedir. 

•    Temmuz 2001’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Sitebank, Aralık 2001 tarihinde Portekiz kökenli Millennium BCP Grubunun sahibi olduğu Yunanistan’da faaliyette bulunan Novabank S.A. ya 3 milyon ABD Doları karşılığında satılmıştır. Bankanın ünvanı 2003 yılında Bank Europa, 2006 yılında Millennium Bank olarak değiştirilmiştir. 

•    İtalyan kökenli UniCredito Italiona Grubu, Koçbank’ın %99,8’lik kısmına sahip olan Koç Finansal Hizmetler’in %50’lik kısmını Mayıs 2002 tarihinde 240 milyon ABD Doları karşılığında satın almıştır. uniCredito Grubu, bu satın alma ile Koçbank’ın yaklaşık %50’lik kısmına sahip olmuştur. 1 Ekim 2006 tarihinde ise, Koçbank, Yapı ve Kredi Bankası’na devredilmiştir. 

•    Fransız kökenli BNP Paribas Grubu, Şubat 2005 tarihinde T.Ekonomi Bankası (TEB)’nın ana sermayedarı ve TEB’in %84,25’ine sahip olan TEB Mali Yatırımlar Holding’e 216,8 milyon ABD Doları bedel ödeyerek %50 payla ortak olmuştur. BNP Paribas’ın TEB’deki dolaylı payı %42,125 olarak gerçekleşmiştir. 

•    Dışbank’ın Doğan Grubu’na ait %89,3’lük hisseleri, Hollanda-Belçika ortaklığı olan Fortis Grubu’na Nisan 2005 tarihinde 1.140 milyon ABD Dolarına (880 milyon Euro) satılmıştır. Banka halen Fortisbank olarak faaliyetlerine devam etmektedir. 

•    Doğuş Grubu ve Amerika kökenli General Electric Grubu, Garanti Bankası’na eşit ortaklık konusunda Ağustos 2005 tarihinde anlaşmışlardır. GE Consumer Finance şirketi Doğuş Grubu’nun elindeki Garanti Bankası’nın %25,5’lik hissesine 1.556 milyon ABD Doları ödeyerek sahip olmuştur. T.Garanti Bankası’nın kurucu hisseleri için GE Consumer Finance ayrıca 250 milyon ABD doları ödemiştir. 

•    İtalyan kökenli UniCredito Italiona Grubu ile Koç Grubu’nun %50’şer payla oluşturdukları Koç Finansal Hizmetler’in sahip olduğu Koçbank, Yapı ve Kredi Bankası’nın %57,4 oranındaki hissesini Mayıs 2005 tarihinde 1.484 milyon ABD Dolarına (1.182 milyon Euro) satın almıştır. Unicredito Italiona’nın, Yapı ve Kredi Bankası’ndaki dolaylı payı %28,7 olarak gerçekleşmiştir. 

•    C Kredi ve Kalkınma Bankası’nın %57,55’lik hissesi İsrail’in en büyük bankalarından Bank Hapoalim’e Aralık 2005 tarihinde 113 milyon ABD Doları karşılığında devredilmiştir. Banka halen faaliyetlerine Bank Pozitif Kredi ve Kalkınma Bankası ünvanı altında devam etmektedir. 

•    Fiba Grubuna ait Finansbank’ın %46’lık hissesi, Nisan 2006 tarihinde 2.760 milyon ABD Doları (2.291 milyon Euro) karşılığında Yunan kökenli National Bank of Greece’e satılmıştır. Finansbank’ın kurucu hisseleri için National Bank of Greece ayrıca 451 milyon ABD Doları ödemiştir. 

•    Yunanistan kökenli EFG Eurobank, 182 milyon ABD Doları ödeyerek Tekfenbank’ın %70’lik hissesine Mayıs 2006 tarihinde sahip olmuştur. 

•    Denizbank’ın Zorlu Grubu’nun elinde bulunan %75’lik hissesi, Fransa-Belçika kökenli bir kuruluş olan Dexia Bank’a Mayıs 2006 tarihinde 2.437 milyon ABD Dolarına satılmıştır. 

•    Şekerbank’ın %33,98 oranındaki hissesi, Kazakistan’ın en büyük bankalarından olan Bank Turan Alem Grubu tarafından Haziran 2006 tarihinde 257 milyon ABD Dolarına (424,7 milyon YTL) satın alınmıştır. 

•    ABD kökenli uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch, Tat Yatırım Bankası’nın tamamı 31 Ağustos 2006 tarihinde, basında yer alan bilgilere göre 6 milyon ABD Dolarına satın almıştır. Banka halen faaliyetine Merrill Lynch Yatırım Bankası unvanı altında devam etmektedir. 

•    MNG Grubuna ait olan MNG Bank’ın %91 oranındaki hissesi Eylül 2006 tarihinde Lübnan merkezli Bankmed ve Ürdün Merkezli Arapbank Plc tarafından 160 milyon ABD Doları bedelle satılmıştır. Banka halen faaliyetine Turkland Bank unvanı altında devam etmektedir. 

•    Sabancı Grubuna ait olan Akbank’ın %20’lik hissesi, Ekim 2006 tarihinde ABD kökenli Citigroup tarafından 3,1 milyar ABD Dolarına satın alınmıştır. 

•    Oyak Grubunun sahibi bulunduğu Oyakbank’ın hisselerinin tamamı 19 Haziran 2007 tarihinde Hollanda kökenli ING Bank’a 2.673 milyon ABD Dolarına satılmıştır. 

•    Ülker Grubunun sahibi olduğu Family Finans Kurumu ve Boydak Grubunun sahibi olduğu Anadolu Finans Kurumu’nun Ağustos 2005 tarihinde birleşmesiyle oluşan ve unvanı Kasım 2005 tarihinde Türkiye Finans Kurumu olarak değiştirilen Türkiye Finans Katılım Bankası’nın %60’lık hissesi, Suudi Arabistan kökenli bir kamu bankası olan National Commercial Bank’a 17 Temmuz 2007 tarihinde 1.080 milyon ABD Dolarına satılmıştır. 

•    KKTC kökenli Özyol Grubunun sahibi olduğu Turkish Bank’ın %40 oranındaki hissesi, Kuveyt kökenli National Bank of Kuwait’e 31 Temmuz 2007 tarihinde 160 milyon ABD Doları bedelle satılmıştır. 

Satın alımları gerçekleştiren yabancı yatırımcılara bakıldığında, Avrupa kökenli finansal kuruluşların ön plana çıktığı görülmektedir. Gerçekleşen 18 hisse alımının 10’u Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki yerleşik bankalarca yapılmıştır. AB üyesi ülkeler arasında Yunanistan, Fransa, Belçika kökenli finansal kuruluşların ağırlığı bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri kökenli üç kuruluş da Türk bankalarının hisselerini satın almıştır. Türk bankacılık sektöründe faaliyette bulunan bankaların hisselerini satın alan kuruluşlar arasında Ortadoğu kökenli bankaların da önemli payı bulunmaktadır. İsrail, Lübnan, Ürdün, S. Arabistan ve Kuveyt kökenli bankalar, Türk bankalarının hisselerini satın almışlardır. Söz konusu gelişmeler, aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005