Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VERGİ REFORMU

II. Dünya Savaşı sonrası düzenli ve hızla artan kamu harcamaları nedeniyle, vergi gelirlerinin ulusal gelire olan oranı; Avrupa Birliği ülke­lerinde yaklaşık %47'ye ve OECD ülkelerinde ise %38'e yükselmiş bu­lunmaktadır. Savaş sonrası ortaya çıkan ciddi ekonomik ve sosyal so­runların ancak, kamu harcamalarının ve vergilerin arttırılmasıyla çözüle­bileceğine inanan gelişmiş ülkeler kamuoyu bu nedenle yükselen vergi oranlarına karşı, bir reaksiyon göstermediler. Örneğin, 1970'li yıllarda marjinal vergi oranlan ABD'de yılda 200.000 doların üzerindeki gelir için %90'a; İngiltere'de ise üst gelir diliminin marjinal vergi oranı %83'e; ve İsveç'te %90'lara yükseltilmiştir. Böylece, konsolide bütçenin büyümesi­ne paralel olarak, gelişmiş ülkelerde işsizlik sorunu çözüme kavuşur­ken; ekonomik ve sosyal alt yapı projeleri realize edilerek, ulusal gelirle­ri önemli ölçüde artmış bulunmaktadır. 

Ne var ki, ülkemiz gelişmiş ülkelerde yaşanan artan kamu harcama­ları ve vergi gelirleri sürecini yaşamadığından; sosyo ekonomik ve siya­sal sorunları ciddi boyutlara ulaşmıştır. Öte yandan, uygulanmakta olan vergi sisteminin ciddi sorunları da gündemden düşmemektedir. Bunla­rın önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: Tüketim vergilerinin bütçe gelirleri içinde %50'yi geçen payı nedeniyle gelir dağılımının daha da bozulması, sermaye kazançlarının sembolik düzeyde vergilendirilmesi nedeniyle ayırma ilkesinin uygulanamaması, kayıt dışı ekonominin eriştiği korku­tucu boyut ve vergi kaçakçılığının önlenememesi. 

Türk Vergi Sistemini reforme ederek, vergi gelirlerinin ulusal gelire olan oranını kısa bir sürede %40'lara çıkarma olanağı bulunmaktadır. Gerçekten, kayıt dışı ekonominin tam olarak vergilendirilmesi ve vergi kaçakçılığının önlenmesiyle, en az bugünkü vergi gelirinin iki katı kadar gelir elde etme olanağı bulunmaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri